Písničkářská legenda Jaroslav Hutka vydává spolu s rockovým kytaristou Pavlem Marcelem album SKLENICE VODY

Písničkářská legenda Jaroslav Hutka vydává spolu s rockovým kytaristou Pavlem Marcelem album SKLENICE VODY

Tisk

Hutka Sklenice vody 200Nové album Jaroslava Hutky Sklenice vody je návratem k akvarelovým písním, jak je sám autor nazývá. Po desce protestních a politicky orientovaných písní Putinova kulka připravil písničkář kolekci čtrnácti skladeb, inspirovaných přírodou, erotikou, ale i současnou světovou situací. Písně vznikly jako přímý odraz vnímání světa z pohledu již zralého a stále citlivého autora. K nahrávání alba Jaroslav Hutka přizval rockového kytaristu Pavla Marcela, aby jeho tradičně košaté a pestré texty získaly nový, zajímavější zvuk.


 Jaroslav Hutka (*21. dubna 1947 v Olomouci), písničkář, básník, spisovatel a malíř, studoval na pražské Uměleckoprůmyslové škole. Od konce šedesátých let začal vystupovat jako osobitý písničkář ve dvojici s Vladimírem Veitem, Hvězdoněm Cignerem a Petrem Kalandrou, později jako sólista. Založil folkové sdružení Šafrán a byl jednou z jeho vůdčích osobností až do zániku Šafránu v druhé polovině 70. let.

Postupně se dostal do střetu se státní mocí, stal se jedním z prvních signatářů Charty 77 a v roce 1978 byl donucen odejít do exilu. Po pádu komunismu se v roce 1989 vrátil do Prahy a brzy se z něj stal kritik české postkomunistické demokracie. Vydal řadu alb s vlastními skladbami, ale zejména s moravskými lidovými písněmi, které zásadním způsobem zpopularizoval a znovu uvedl do obecného povědomí (např. Stůj, břízo zelená; Vandrovali hudci; Pánbů na poli). Publikoval několik básnických sbírek (Klíč pluhu; Koryta krve; Pradávné kořeny; Agonda; Karanténa 2020), knihy fejetonů.

V současné době vystupuje sólově, spravuje svůj archiv a připravuje reedice svých základních alb na CD. Zatím byla vydána alba Pravděpodobné vzdálenosti (2010), Tak jako květ. Nahrávky ze Svobodné Evropy (2011) a rozšířená reedice desky Vandrovali hudci (2012), Lucerna Live (2014), Sladké žluté (2017), V rozpitých barvách (2017), Nebeští malíři (2017), 100 let (2018), Skleněný den (2019), Minulost mává nám (2020), Zahrady radosti (2021), Putinova kulka (2022) a Sklenice vody (2023). Od roku 2008 v nakladatelství Galén vycházejí osmisvazkové Spisy Jaroslava Hutky, zatím vyšly svazky Básně (2008), Fejetony (2009), Prózy I (2010) a Prózy II (2012).

CDSKLENICE VODY – Jaroslav Hutka & Pavel Marcel, vyšlo v srpnu 2023 v nakladatelství Galén, foto na obalu: Karel Cudlín

Obsah alba:
Sklenice vody * Na slunci * Morové sloupy * Goa * Říjen * Listí žloutne, podzim prší * Září * Ukrajina * Pastelky dějin * Obrázek z lásky * Nedokončená věta * Po tříšti světla obrazy mi chodí * Sluníčko srpna * Setkání v neznámém těle


Hutka Sklenice vody obalka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivo T. Budil: Nejsem si jist, zda evropské hodnoty obstojí

TBudil200Profesor Ivo T. Budil patří mezi nejznámější české antropology. Založil a několik let vedl Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. V současnosti působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Metropolitní univerzity Praha. Je ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Do Číny z pohodlí vašeho gauče

couchsurfing v cine 200Nakladatelství Kazda přineslo na český trh další knihu novináře a nadšeného cestovatele Stephana Ortha Couchsurfing v Číně.

 

...

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

Z balkónu

sfz 200Severská filmová zima přináší do kin v různých koutech Česka rozličné typy filmů. Tentokrát nabízí i netradiční snímek, které z části působí jako dokument jednoho zahloubaného Nora. Drama Z balkónu přináší sondu do myšlenek muže po čtyřicítce, který bloum...