Helmutova Stříkačka slaví čtyřicet let existence a vydává své první živé album

Helmutova Stříkačka slaví čtyřicet let existence a vydává své první živé album

Tisk

helmutova strikacka 200Brněnská kytarová legenda Helmutova Stříkačka vydává ke 40. výročí založení svoji první živou desku. Natáčelo se v brněnském Kabinetu Múz a z koncertu vznikl také pořad pro ČT Art.

 



Helmutova Stříkačka v posledních letech omladila sestavu a koncerty jsou plné energie a fanoušků. Natočit živák ke čtyřicátému výročí kapely se díky tomu přímo nabízel. Po řadě příprav proběhl v brněnském Kabinetu Múz speciální koncert. Zakládající člen, leader kapely a zpěvák Robert Staniczek přibližuje jak k tomu došlo: “S nápadem natočit živák přišel kamarád režisér Pavel Jandourek z ČT, v tu dobu jsme se potkali v Kabinetu Múz s Martinem Kozumplíkem z Indies Scope a dohodli jsme společně i vydání desky. Nahrávka neobsahuje žádné nové skladby, naopak na desce určitě nechybí největší hity, jakými jsou skladby Helmut v léčebně, Helmut se nudí, Helmut v ZOO, Ovoce a zelenina … “

Helmutova Stříkačka odehrála koncert ve vyprodaném klubu s playlistem, který jste mohli slyšet na letních koncertech v roce 2023. “Písničky mají nový kabát, což si mohou skalní posluchači porovnat s původními nahrávkami”, sděluje Robert Staniczek.

Vinyl nabídne nejen muziku, ale pobaví i obalem. Jak sděluje zakládající člen Robert Staniczek: “Chtěli jsme, aby obal připomněl recesi, kterou všechno vlastně začalo. Na přední straně odkazuje na současnou sestavu, zadní na staré písničky a dobu kdy vznikaly. Vnitřek provede 40 lety existence kapely, připomene některé muzikanty, co kapelou prošli, nabídne první plakát a vše doplní texty s akordy.”

Křest LP desky proběhne 1. června v domovském Brně v Pivovaru Harry. Kmotry budou spřátelení, taktéž domácí, Gustavo Rojo a z Německa dorazí kapela One Hit Wanda. Večerem provede a kmotrem také bude letitý kamarád herec Radim Fiala.

Sedm beznadějně vyprodaných koncertů na domácí půdě v řadě svědčí o tom, že kapela má stále co nabídnout a oslovuje mladé publikum.

Natočený pořad z koncertu bude mít premiéru na ČT Art 17.5.2024 v hlavním vysílacím čase ve 20:15.

helmutova strikacka 1

Skupinu Helmutova Stříkačka založil na gymnáziu, jako recesistickou skupinu, v roce 1984 Robert Staniczek. Kapela se účastnila různých středoškolských a vysokoškolských akcí po celé tehdejší republice. Po Rockfestu v roce 1988 začala kapela velmi intenzivně koncertovat, což pro některé členy bylo časově natolik náročné, že v roce 1990 došlo k zásadní personální obměně.

Debutovou desku Helmut a Hilda kapela natáčí ve studiu Propast (Petr Janda), producentem byl Ondřej Soukup, deska vychází u EMI 1991. Druhou desku Z Vrány do vrány natáčí v roce 1993 ve studiu Citron.

Po nucené několikaleté zdravotní pauze v roce 2000 Helmuti znovu ožívají. V novodobé historii je dalším zásadním rokem rok 2005, kdy kapela vydává za poměrně mohutné mediální podpory vydavatelství Teco Production album „Hell Mute“, po které následovalo velmi úspěšné celorepublikové turné.

V květnu 2019 se v Brně uskutečnil festival Rock in Riviéra aneb nazpátek do devadesátek, sestavu pro tento večer doplnila mladá krev a to doslova. Jejich otcové v minulosti prošli Helmutovou Stříkačkou. Na bicí se objevil Honza Čuma, syn Aleše Čumy a na kytaru Marek Frait, syn Berta Fraita. Kapela nabita novou energií se po tomto koncertě opět naplno rozběhla a nenechala se uspat ani nucenou covidovou uzávěrou.

Během jara 2023 proběhla další obměna v sestavě, která se snad na nějakou dobu ustálila a nyní tak Helmuty můžete vidět a slyšet v následujícím obsazení:

  • Robert Staniczek – zpěv
  • Honza Staniczek – klávesy
  • Daniel Šálovský – bicí
  • Petr Bartoněk – kytara
  • Veronika Dudová – perkuse, vokály
  • Tomáš Kopal – baskytara

helmutova strikacka cover

Umělec: Helmutova Stříkačka
Album: Kabaret 40
Datum vydání: 5.4.2024

Zdroj foto: Nikitta

Více informací:

Multilink: https://orcd.co/helmut24
https://www.helmutovastrikacka.cz/
https://www.facebook.com/helmutovastrikacka
https://www.instagram.com/helmutovastrikacka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

zacek perexIch knihy stoja za to, aby boli v našej knihovničke. Upútajú prostým a krásnym literárnym obsahom a rovnako skvelou ilustráciou, ktorými nás očaria už od prvej stránky. Pre deti páčivé a nadčasové pre dospelých. Obsahovo vždy reflektujú prejav a k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

O lásce, hvězdách a snění…

200litNakladatelství Fragment uvede na trh prvotinu mladé české autorky Ireny Petříkové. Titul s názvem Štěstí na dosah je příběhem dívčích snů, lásky a také smutku, nadějí. Snili jste někdy o setkání s idolem, kterého všichni znají jen z plakátu?

...

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...