TONY DUCHÁČEK: „Hrajeme pro lidi, kteří nás maj´ rádi.“

TONY DUCHÁČEK: „Hrajeme pro lidi, kteří nás maj´ rádi.“

Tisk
ImageJen stěží byste dnes našli českou rock’n’rollovou hudební skupinu, která má v našich končinách tak hluboké kořeny, jako Garage. Její frontman, zpěvák a textař Tony Ducháček, nám poskytl následující krátký rozhovor. Kde bere inspiraci pro své texty, kde můžeme kapelu v nejbližší době zastihnout a co chystají do budoucna? To vše a mnohem více se můžete dozvědět v následujícím článku.


Dobrý den, začneme trochu obligátní otázkou - jak se Vám a skupině Garage právě teď daří?

Dobrý den, zimní měsíce většinou nejsou nic moc, co se týká hraní a tak jsme spíš v očekávání jara.

Skupina Garage patří ke generaci veteránů české rockové scény a má dlouhou historii – dovedl byste určit nejvýznamnější zlom v její existenci?

Těch bodů bylo víc – třeba Mejla Hlavsa v Garáži, odchod Iva Pospíšila. Ale ten NEJ je listopad 1989.

Kapela Garage je často označována jako rocková skupina – je to skutečně tak? Inspirovaly vás také i jiné hudební proudy?

Každýho něco inspiruje, ale Garage je rock´n´rollová skupina. V některých skladbách máme i prostor pro free hraní, což naznačuje i zájem o jazz.

Písně skupiny Garage jsou charakteristické mimo jiné i díky vašim unikátním textům – kde berete inspiraci?

No, inspirace je všude kolem nás, bohužel i ta špatná. Potom je to asi způsob myšlení a vymýšlení, až po čistou fikci.

Image

Velice často koncertujete, o styk s fanoušky není proto nejspíš nouze. Dokázal byste zhodnotit, zda a případně jak se změnili v průběhu let vaši posluchači?


Asi celkem běžně jako u jiných kapel. Někteří fanoušci jsou starší a nikam už nejdou. Ty nahradili mladší.

Na vaše zatím poslední album BLACK! (2009) jsme čekali osm let, což není krátká doba. Byly práce na této vaší desce náročné?

Celkem ano, ale v tom smyslu, že vše bylo najednou narychlo a pod tlakem. Pro nás možná o to líp.

Existuje nějaká kapela, kterou považujete za vzor?

Mám rád dost kapel a vzory jsem míval spíš v mládí, jako inspiraci, zvuk, blbnutí atd. Teď bych si spíš z každý tý kapely někoho vybral zvlášť.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Hrát pro lidi, kteří nás maj´ rádi. Nová zkušebna, což naznačuje i snad i nějaké nové album.

Image

Kam si vás v nejbližší době můžeme přijít poslechnout?

Těch míst je víc, teď v lednu máme 21. Kacanovy u Turnova pro občanské sdružení, pak ve čtvrtek 26. Mersey klub v Brně. V Praze 20. února Vagon v rámci festivalu Méně Tekel na podporu čínských disidentů. 24. února se chystáme do Plzně, do Šeříkovky, společně s Krausberry no a 3. března proběhne už 11. ročník Vzpomínky na Mejlu v Brně na Flédě.
A podrobnějš na webu, kterej čeká rekonstrukce www.garageband.cz 

Chtěl byste našim čtenářům závěrem něco vzkázat?


Čtenářům bych popřál hodně zdraví a pohody. Aby se taky věnovali ve volným čase hudbě, čtení, filmu, na výstavy zašli… Prostě aby si žili sami hezký život, protože jinak nic moc, nic moc.

Zdroj foto: archiv Tonyho Ducháčka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nevíte, co upéct ke kávě? Nechte to na knize

klasicke moucniky 200V nakladatelství Esence vyšla kniha Klasické moučníky obsahující 500 receptů na slané i sladké dobroty.

...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...