Irsko v Malostranské besedě - Hakka Muggies a Malá bílá vrána

Irsko v Malostranské besedě - Hakka Muggies a Malá bílá vrána

Tisk

hakka muggies mala bila vranaV sobotu 20. října se pražská Malostranská beseda rozezní irskými, skotskými a bretaňskými melodiemi. A možná zavítají i severoameričtí indiáni. Zahraje tam totiž již osvědčená kombinace kapel Hakka Muggies a Malá bílá vrána.

 



Hakka Muggies je kapela s desetiletou historií. Momentální sestava je Martin Pobuda (zpěv, bodhrán - tradiční irský rámový buben), Markéta Janatová (housle, zpěv), Erik Onoda (kytara), Jirka Skála (bicí), Petr Jejkal (basová kytara) a Albrecht K. Smuten (příčná flétna, zpěv). Kombinují irské, skotské a bretaňské melodie s rockem, texty mají vlastní v češtině, ale i původní folklorní v angličtině. Hakka Muggies má za sebou koncerty v klubech jako Rock Cafe, Vagon nebo Matrix. Účinkovali i na festivalech Keltská noc, Beltinefest, Rock for People a další, letos jste je mohli vidět třeba na Trutnově. Kromě dvou demo CD, Jezevci a bubny a Rocky Road To Ireland, vydali i dvě dlouhohrající CD, Is fearr an bás (2007) a Feed the fairies (2010).

hakka muggies mala bila vrana

Autor Jan Mudra

Malá bílá vrána vznikla taktéž v roce 2002. Skládá se z Oldy Nováka (kytara, zpěv), Páji Junka (baskytara, zpěv), Věrky Hamouzové (akordeon, zpěv), Verči Novákové (housle, zpěv), Gojko Mitiče (bicí) a Honzy Houdka (kytara, zpěv). Jejich hudba čerpá z lidové hudby nejen irské, ale i balkánské, českomoravské a z písní severoamerických indiánů, definují se jako „folk-rock-ethno-punk“ (nevím jak vy, ale já mám v těchto žánrových definicích menší hokej, proto raději zůstanu u jejich vlastních slov a nebudu se pokoušet o vlastní interpretaci). Na kontě mají demo Malá bílá vrána a CD Zlí vlci chlupatý (2005) a Koník (2007).

hakka muggies mala bila vrana

Autor: Jiří V. Jaroch

Navštívit koncert Hakky a Vrány vám všem vřele doporučuji. Nemusíte se bát, že nezapadnete mezi potrhle vypadající maniaky vyznávající jedině irskou hudbu. Na jejich vystoupeních se setkáte s nejrůznějšími typy lidí, takže mimo se necítí ani tvrdí rockeři, ani pankáči, ani rusovlásky v zeleném. Pokud hudbu Irska a podobných folklorních regionů neznáte, ale rock vás baví, budou vás zaručeně bavit i tyto kapely. Takže 20. 10. v Malostranské besedě, vstup 120 korun. Těším se na vás!

hakka muggies mala bila vrana

Hakka Muggies, Malá bílá vrána
Žánr: celtic rock, folk punk
Datum a místo: 20. 10., Malostranská beseda, 120 Kč

Zdroj foto:  Malostranská beseda, foto: Jan Mudra a Jiří V. Jaroch


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V divadle nemůže existovat úplná demokracie“ říká Daniel Možnar

monzar 200Volnočasová aktivita se mu stala povoláním a životem. Díky své pracovitosti a jak sám říká „drzosti“ se posunul od studia architektury až na angažmá v divadle „Ta Fantastika“. Co mu hraní v divadle vzalo a proč neměl štěstí na režiséry?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

Mezi dvema perex

S velkou nadsázkou by se tenhle příběh dal nazvat „Jíst, meditovat a milovat po česku“. Jen to není taková selanka, i když se děj odehrává v romantickém přírodním prostředí Grand Canyonu. Hlavní hrdin...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Kronika – každý neumí být superhrdinou
ImageAsi neexistuje nikdo, kdo by neznal slavné, kladné hrdiny, jako je například Superman. Připadá nám jako samozřejmost, že své nadpřirozené schopnosti využívají jen k pomoci a ochraně lidí. Ale předsta...