Dva festivalové svátky roku 2013 ve znamení metalu

Dva festivalové svátky roku 2013 ve znamení metalu

Tisk

masters of rock metalfest praokoncertZatímco většina „normálních“ lidí momentálně řeší stromečky, dárky, cukroví a jiné prosincové radovánky, na fóru Masters of Rock se řeší příští léto. Přesněji - dva festivaly, pořádané Pragokoncertem. Metalfest v Plzni a Masters of Rock ve Vizovicích.

 

 

Jak již bývá tradicí, vyhlašují se první potvrzené kapely na příští léto vždy na zimním - tedy spíš podzimním, aspoň podle kalendáře - jednodenním festivalu Winter Masters Of Rock, konaném již sedmým rokem vždy koncem listopadu či začátkem prosince ve Zlíně. Samozřejmě, že se již dlouho před tímto termínem objevovaly v příspěvcích na fóru dohady, spekulace, potvrzené zprávy i vykrmené kachny, zbožná přání a sny. Teď je to tedy oficiální a první várka kapel je známá. A zase jako vždy - někdo je spokojen, jiný méně. Na co se tedy můžeme příští léto těšit?

Hlavní hvězdou čtvrtého ročníku plzeňského Metalfestu, který proběhne v lochotínském amfiteátru ve dnech 31.5. - 2.6.2013, bude King Diamond, jenž zde má odehrát své exkluzivní vystoupení v ČR se skvělou pódiovou megashow. Dalšími potvrzenými kapelami jsou Airbourne, Bloodbound, Ex Deo, Huntress, Kataklysm, Korpiklaani, Pink Cream 69, Satyricon, Sonata Arctica, U.D.O. a jako zatím jediný zástupce Česka Salamandra. Prozatím tedy, až na headlinera ovšem, převážně opakovačka a sázka na jistotu. Ale zatím jsme tak v první třetině.

 masters of rock metalfest praokoncert

Sestava na jedenáctý ročník Masters of Rock (11.-14.7.2013) je už nyní mnohem širší. O hlavním headlinerovi se prý dosud jedná, ale věřím, že Avantasia, která byla na plakátu napsaná největším písmem, dokáže sama o sobě přilákat hodně lidí. A také další jména jsou našim fanouškům většinou hodně povědomá z předchozích ročníků obou festivalů nebo z úspěšných koncertů v ČR:

Accept, Amaranthe, Anneke van Giersbergen, Arkona, Audrey Horne, Brainstorm, Death Dealer, Die Happy, Elvenking, Epica, Leningrad Cowboys, Lordi, Masterplan, Neonfly, Powerwolf, Primal Fear, Rage & Lingua Mortis Orchestra, Ragnarok, The Exploited, The 69 Eyes, Trollfest a Waltari.

Z českých a slovenských kapel uvidíme a uslyšíme Daniela Kroba, Dark Gamballe, Debustrol, Desmod, Egotrip, Fleret, Gate Crasher, Harlej, Nil, Silent Stream Of Godless Elegy a Warhawk.

masters of rock metalfest praokoncert

Ze 34 zatím potvrzených kapel deset na MOR dosud nikdy nehrálo, což považuji za celkem slušné skóre. Nedávno jsem si udělala takovou soukromou statistiku a za deset let existence tohoto festivalu, včetně zimních Masters, se zde už vystřídalo 339 různých kapel i sólových hudebníků. To už tedy není jen tak, najít někoho, kdo v rockovém a metalovém světě něco znamená a ještě se tu nenachomýtl. (Ale jako bych slyšela kamarády z fóra, jak na mě vysypou z fleku každý 20 až 50 kapel ze všech žánrů...) Takže 10 premiér a 24 repríz. No co, aspoň víme, co od nich čekat. A co se mne týče, takové Brainstorm, Primal Fear, Rage nebo Arkonu bych klidně mohla vidět rok co rok.

Vstupenky za speciální „vánoční“ ceny, platné do 21.12. nebo do vyprodání první série, jsou k dostání zatím pouze na stránkách Masters of Rock v sekci "Vstupenky", ve Zlíně v Masters Of Rock Café a v Praze v sídle Pragokoncertu - U Bulhara 3, Praha 1.

masters of rock metalfest praokoncert

Zdroj foto: Oficiální weby festivalů


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Štěstí v neštěstí

stesti v nestesti200Nakladatelství Ikar vydalo v červnu knihu Danielle Steel Štěstí v neštěstí, kde se podíváme na jednu zamotanou rodinnou ságu. Některé věci prostě dokáže vymyslet jen život!

...

Divadlo

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...