Janáčkovo divadlo v Brně ožilo jazzem: vystoupil Dan Bárta a Roberta Gambarini

Janáčkovo divadlo v Brně ožilo jazzem: vystoupil Dan Bárta a Roberta Gambarini

Tisk

jazzfestbrno200V rámci brněnského Jazzfestu se ve čtvrtek 21. dubna v Janáčkově divadle odehrál velkolepý galakoncert na vlnách jazzu a swingu. Vystoupil Dan Bárta s kapelou Robert Balzar Trio a italská zpěvačka Roberta Gambarini s doprovodem Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma. Večer byl zároveň poctou uznávanému jazzovému hudebníkovi Günterovi Kočímu.

 

Jako první hvězda večera vystoupil Dan Bárta společně s kapelou Robert Balzar Trio, sestávající z pianisty Mateje Benka, bubeníka Jiřího Slavíčka a kontrabasisty Roberta Balzara.

V průběhu večera zazněly smutné balady, swingové písně i jazzové covery a to například na písně od „fakultativních okultistů“ Led Zeppelin, jak je Bárta nazval, nebo od islandské zpěvačky Björk. Písně pochází ze společného alba Theyories, které vzniklo pod vedením Jamese Farbera (podílel se na albech takových jmen jako Brad Mehldau, Bruce Springsteen, Al Jarreau nebo John Scofield).

Dan Bárta na pódiu předvedl i taneční kreace, oplýval humorem, ale hlavně dokázal, že společně s Triem Roberta Balazara tvoří jeden hudebně konzistentní a skvěle se doplňující celek. Po poslechu koncertu můžeme říct, že Dan Bárta od rocku a popu úspěšně konvertoval k jazzové muzice.

jazzfestbrno1

Po vystoupení Dana Bárty, které sklidilo velkolepý ohlas diváků, přišlo na řadu udílení Ceny Gustava Broma, kterou letos získal jazzový hudebník Günter Kočí in memoriam. Manželce zesnulého hudebníka Heleně Kočí cenu slavnostně předal ředitel Českého rozhlasu Brno Ludvík Němec. „Cena Gustava Broma právem náleží tomuto poctivému hudebníkovi Günterovi Kočímu a je i poctou za jeho celoživotní muzikantský přínos jazzu,“ dodává k výběru vítěze Jiří Plocek, hudební redaktor Českého rozhlasu Brno a zároveň předseda výběrové komise Ceny Gustava Broma.

Po slavnostním ceremoniálu následoval zlatý hřeb galavečera - výtečná italská zpěvačka Roberta Gambarini vystoupila v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma s dirigentem Vladem Valovičem. Gambarini na pódium vykročila s jistotou ve tváři, šarmantním úsměvem na rtech a oblečená v nepřehlédnutelných zlatých šatech. A hned při úvodní písni celé divadlo dočista uhranula svým bezchybným hlasem.

Gambarini začala zpívat a hrát v klubech po celé severní Itálii již v mladém věku a v osmnácti se rozhodla přestěhovat do Milána a věnovat se kariéře jazzové zpěvačky naplno. Tento odvážný čin se jí vyplatil, dnes má širokou fanouškovskou základnu po celém světě a je vnímána jako výjimečná hlasová ekvilibristka, což v Janáčkově divadle jen potvrdila. Mimo jiné uvedla písně ze svého nejnovějšího alba So in Love.

jazzfestbrno2

Zdroj foto: JazzFestBrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každý festivalový den trošku jako dobrodružná jízda na horské dráze“

luhovany vincent 200Prozradila nám paní Magdaléna Petráková, ředitelka a dramaturgyně divadelní sekce festivalu LUHOvaný Vincent. V tomto rozhovoru nám sdělila, na co se mohou návštěvníci těšit a v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Potřebujete zpomalit? Inspirujte se u Julie

zivot podle julie 200V nakladatelství Grada vyšla pod značkou Metafora inspirativní kniha zaměřená na osobní rozvoj s názvem Život podle Julie.

 

...

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

Film ZER měl pražskou derniéru, režisér s hercem byli přivítáni kurdskými šálami

ZER perexPražská derniéra filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öz, který získal řadu ocenění na různých festivalech, se uskutečnila ve velkém stylu. Film byl dvakrát za sebou promítán ve vršovickém kině Pilotů, zúčastnil se nejen režisér,...