Rock for People: den druhý

Rock for People: den druhý

Tisk

rock for people 200Zhruba dvacet tisíc návštěvníků včera čekal druhý den hudebních svátků, řádné dávky zábavy a značně dlouhé párty. Další očekávaný den se zvučnými jmény přinesl horké dusno, předpovědi plné bouřek i krupobití a později i deště, ale naštěstí se kromě lehkého větru rosničky přepočítaly. Jakou hudební smršť přinesl tenhle létem nasycený den?

 

Rock? Rock! For us!

Po třetí hodině odpolední se na Youtube Stage pozdravili s publikem karlovarští Goodfellas, vítězové předloňského Anděla v kategorii Objev roku. Českou hudební scénu zdobí už pátým rokem a neznalý by těžko tušil, že jsou právě tuzemští. Zpěvák Tom Angel vyniká skvělou angličtinou a značným hlasovým rozsahem. To ostatně ukázal i publiku na RfP. Ačkoliv šapitó bylo zaplněno zhruba jen z půlky, tahle pětice kluků dokázala postávající vcelku slušně rozhýbat. Bonusem pak bylo rozdání několika placek se singly mezi diváky, což způsobilo velké nadšení. Dostat do varu návštěvníky druhého dne v tuhle denní dobu rozhodně není jednoduchý úkol, ale Goodfellas přinesli, ostatně jako vždy, výborný hudební zážitek se svým jedinečně našlápnutým akustickým rock’n’rollem!

rfp goodfellas

I další česká partička se usídlila na Youtube Stage. Sunshine netřeba představovat. Po roční pauze se opět vrátili na Rock for People. Čas jejich koncertu se překrýval s jedním z headliners – Papa Roach, ale i tak dokázali naplnit skoro celý stan a především řádně všechny rozpohybovat svým podmanivým indie-rockem. Ačkoliv jejich genius loci vyniká spíše na podiu v klubech, než na festivalech, rozhodně se jedná o jeden z jejich zdařilejších open-airových výkonů. Minimálně v porovnání s letošním Votvírákem, kde by se nadšení kapely dalo zařadit mezi ‚stopové prvky‘ a celá show působila dojmem nutné práce. Navíc i zmíněné publikum spolupracovalo a oproti předminulému víkendu v Milovicích to vypadalo, že alespoň první řady v šapitó sem nedorazily z nudy. Byl to zkrátka kvalitně odehraný koncert, ale něco nezachytitelného, nepojmenovatelného tam přesto chybělo.

rfp sunshine

Největším hudebním svátkem vyznavačů poměrně nového hudebního směru electro-swing se stala půl jedenáctá večerní. Neuvěřitelně melodický a energický počin s názvem The Parov Stelar Band přilákal pod otevřenou hlavní Rock for People Stage neskutečné množství lidí. Ne všichni je zajisté znali, ale rozhodně všichni tančili. Podmanivé, živé a energické tóny a naprosto úchvatný hlas Beate Baumgartner znamenali jediné: nekompromisní párty. „Pečlivě vnímám náladu publika, protože mě to tlačí k co nejlepším výkonům. Vidět lidi, jak se baví, je pro mě ta nejlepší motivace,“ sdělil Parov Stelar, zakladatel nejen této partičky, ale v podstatě i celého žánru, pro festivalové noviny. Radost a energie mezi nimi a posluchači pulsovala stoprocentně. V tomhle případě hudba skutečně spojovala a výkon obou stran jen dokazuje, že Češi electro-swing chtějí, potřebují a Parov Stelar Band je tady víc než žádaný!

rfp parov stelar

Stejně jako den první, i ten druhý nezničitelní návštěvníci nechávali zbytky energie pod taktovkou Pavla Cejnara v hangáru rádia Evropa 2. Kolem třetí hodiny ranní párty musela skončit, aby i nazítří mohla být další. A samozřejmě Kultura21 vám přinese další hudební postřehy i z třetího RfP dne!

Zdroj foto: Tomáš Šnírer (https://www.facebook.com/PhotographerTomasSnirer)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Eufeeling – umění vytvářet vnitřní mír a vnější prosperitu

euf 200Dr. Frank Kinslow se dlouhodobě věnuje výzkumu a výuce léčitelských metod. Čerpá ze své chiropraktické praxe, z východních ezoterických filozofií, z teorie relativity a kvantové fyziky. Je autorem metody okamžitého léčení – Quantum Entraim...

Divadlo

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  

...

Film

KLIP: Porno převlečené za umění? Ani náhodou!

srbsky film klipOd chvíle, kdy – díky akci pro filmofily ´Fresh Film Fest´ - do naší distribuce vpadl snímek Klip, se ozývá ze všech stran Klip! Klip! Hurá!, anebo Klip! Klip! Fuj! Jak kdo do divácké veřejnosti volá, tak se pak z div...