Na okraji společnosti na nás dohlížejí American Head Charge se svým EP Shoot

Na okraji společnosti na nás dohlížejí American Head Charge se svým EP Shoot

Tisk

200 FILMMnohočlenná kapela z Minnesoty, American Head Charge, se zformovala v roce 1997 a předvedla světu něco úplně nového a neokoukaného. Není to pravý industriální metal, ani rap metal či nu metal. Podařilo se jim zkombinovat vše zmíněné do netradiční směsice, kde nechybí řízný vokál, mocný a všehoschopný; nabouchané bicí, nezaměnitelná basa i neopomenutelné kytary.

 

 

AHC působili na hudební scéně do roku 2009, kdy to rozpustili, ale přede dvěma lety ohlásili nečekaný comeback. Za léta svého působení vydali pouze tři regulérní alba - Trepanation (1999), The War of Art (2001) a The Feeding (2005) a kompilační nahrávku Can't Stop The Machine (2007). Po více než šesti letech přišli s novým materiálem ve formě báječného EP Shoot, které si sami vydali 23. 7. 2013.

Jak kapela sama přiznává na svém webu, neměli to lehké – přežili problémy s nahrávacími společnostmi, turné, závislosti i smrt kytaristy Bryana Ottosona. Přesto AHC vytrvali a nabízí nám novou lahůdku ze svého krámu. Kapela nyní funguje ve složení: Cameron Heacock – zpěv, Chad Hanks – basa, Sin Quirin – kytara , Karma Singh Cheema – kytara, Justin Fowler – klávesy, Chris Emery – bicí.

film

Shoot se opět reprezentuje správnou kombinací agrese, vzteku, smutku a humoru, nezaměnitelnými texty a originalitou hudby samotné. Kapela vždy produkovala návykové písně a to se povedlo i nyní. Writhe má ze začátku temnou až zádumčivou melodii, která se přes posluchače přeleje a plazí se v uších hloub a hloub do hlavy. Zanechává neutuchající pocit smutku, zlosti a originality. Velmi povedená písnička v duchu starých AHC.
Set Yourself on Fire se s ničím nepáře, má těžkotonážní a přímočarý rozjezd. Experimenty se zvuky a nejrůznější polohy hlasu dělají píseň znepokojivou a až nepříjemně vlezlou.
Sugars of Someday je se stopáží 3:50 nejkratší písničkou z desky. Líbivá a jaksi lehká melodie s kouzelným hlasem člověka chytí a nepustí.
Sand má pomalý až hutný rozjezd a ani zde nechybí experimentování s vokálem, jako ostatně i s hudební složkou. Pomalé a valivé tempo dodává písni nádech akutnosti. Tohle zrovna není rádiovka. Ale do rozmanitého repertoáru AHC se skvěle hodí.
Rock N Roll N*gger je cover od americké rock/punk zpěvačky Patti Smith. Oproti předešlé písni je to pořádná změna a šok. Jakési radostné osvobození se z deprese a užívání si rebelie. Skočná, vtipná a hlavně vysoce návyková. Doporučuju poslech na vlastní nebezpečí! Tohle už z hlavy jen tak nedostanete.

film1

Comeback se víc než povedl. Připadá mi, že kapela vyrostla jak textově, tak hudebně a snaží se vyšplhat zpátky na vrchol. Nezbývá než počkat na plnohodnotné album a pak posoudit jejich snahu. Shoot je originální a dělá to, co hudba má – vyvolává emoce. Mě přímo dostává do kolen. Tak jim dejte šanci!


Název nosiče: Shoot (EP
Interpret: American Head Charge
Žánr: industrial metal
Skladby: 01. Writhe, 02. Set Yourself on Fire, 03. Sugars of Someday, 04. Sand, 05. Rock N Roll N*gger
Stopáž: 23:54
Vydavatelství: nezávislé vydání
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto/obálka: headcharge.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

James Fallon = psychopat, který měl štěstí

psychopat 200V nakladatelství Portál vyšla velmi zajímavá kniha nazvaná Psychopat v mém mozku s podtitulem Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já. Jejím autorem James Fallon.

 

...

Divadlo

Nora, osekaná, Helmerová

nora uvodkaHenrik Ibsen a jeho Nora (původně Domeček pro panenky) patří k divadelní klasice. Hra byla napsaná před více než sto lety, ale její téma – postavení žen ve společnosti - je živé dodnes. Inscenace brněnské Reduty (Národní divadlo Brno) přijela v p...

Film

Film Eva Nová bodoval v piatich kategóriách

slnkoNárodné filmové ceny Slnko v sieti odovzdali 16. januára v činohre Slovenského národného divadla v Bratislave za najkvalitnejší film a tvorivý výkon rokov 2014 a 2015. Cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii získali reži...