Zpívání z Horňácka

Zpívání z Horňácka

Tisk

200recCD Zpívání z Horňácka spolu s bonusem Došli sme k vám je velmi citlivě seskládáné album lidových písní z malé oblasti na moravskoslovenském pomezí, které zahrnuje 10 obcí: Velká nad Veličkou, Javorník, Kuželov, Hrubá Vrbka, Malá Vrbka, Lipov, Louka, Súchov, Vápenky a Nová Lhota. Martin Kozlovský a Miroslav Minks se na tomto albu pokusili zachytit atmosféru lidového „muzicírování“ z první poloviny 20. století díky velmi přesvědčivému výkonu starých lidových zpěváků a zpěvaček z Horňácka. Patří k nim Kateřina Ďugová, Anna Kománková, Anna Šajdlerová, Luboš Holý, Jan Miklošek, Jura Hudeček, Martin Čambal, Josef Kútný, Emil Miškeřík a Josef Špaček. Nejstarší zpěvačka (Kateřina Ďugová, rozená Miklošková) se narodila v roce 1909. Jejich výkony doprovází Cimbálová muzika s primášem Miroslavem Minksem a Hudecká muzika s primášem Josefem Peškem. Album bylo z velké většiny nahráno v rodinném prostředí u Minksů ve Velké nad Veličkou v roce 1998. 

 

Mnohé z vybraných písní jsou v širším povědomí zcela neznámé, a byly právě proto zařazeny do výběru písní. Některé z písní jsou známější a hrají se s různě velkými úpravami i v jiných oblastech. Motivy písní zahrnují všechny důležité oblasti tradičního života na Horňácku od kolébky po hrob. Písničky jsou většinou pomalé, zadumané, často tesklivé. Jejich poetika a upřímnost berou za srdíčko každého posluchače, který nezapomněl na své kořeny. Jak píší autoři tohoto CD: „Je to sestava písní pro jisté chvíle a jisté posluchače, nejlépe k uvolněnému zamyšlení.“
K CD Zpívání z Horňácka bylo navíc jako bonus přidáno CD: Došli sme k vám – lidové sbory z Horňácka. Je zde vidět, jak je zpěvnost tomuto kraji vlastní, když téměř v každé obci existuje folklorní soubor (mnohdy ženský i mužský, dokonce chlapecký a dívčí). Sborový zpěv má svou sílu a jedinečnost – radost ze společného zpěvu je zde nejen slyšitelná, ale přímo hmatatelná.
Právě v době, kdy naše tradice kvapem mizí a vytrácejí se, nás toto hudební dědictví může oslovit a považuji je za důležitý počin. Nezbývá než autorům těchto dvou CD poděkovat.

200rec

Název nosiče: Zpívání z Horňácka (+ bonus: Došli sme k vám – lidové sbory z Horňácka)
Interpreti: Kateřina Ďugová, Anna Kománková, Anna Šajdlerová, Martin Čambal, Luboš Holý, Jura Hudeček, Josef Kútný, Jan Miklošek, Emil Miškeřík, Josef Špaček a horňácké muziky s primáši Miroslavem Minksem a Josefem Peškem.
Žánr: folklor, ethno, Word music
Skladby: Zpívání z Horňácka: Zapłakała Drínová (Martin Čambal), Javorničtí chłapci (Anna Kománková), Jede Janko dolinú (Jura Hudeček), Za tú horú, horičkú (Josef Špaček), Starosvětské (Emil Miškeřík), Žało dívča, žało trávu (Jan Miklošek), Išeł pres lávku (Anna Kománková), Kde sem išéł pres ten les (Luboš Holý), Bodaj sa prepadla (Jura Hudeček), Nepůjdem od ní (Jura Hudeček), Vezni si ňa lebo nevem (Emil Miškeřík), Husárovi dobre je (Jan Miklošek), V širém poli hruška (Anna Šajdlerová), Zlá Janošku, zlá novina (Martin Čambal), Neorem, nesejem (Josef Kútný), Pred vaší je zahrádečka (Jura Hudeček), Můj věnečku polajkový (Anna Šajdlerová), Šohaj dorúbaný (muzikantská), Do kostela už zvoňá (Anna Kománková), S púnoci hodinka (Luboš Holý), Na světě je šecko márne (Kateřina Ďugová). Došli sme k vám: Muzikanti, muzikanti, co děláte (chlapecký sbor souboru Veličánek z Velké nad Veličkou), Hore Velkú malovaná dłážka (Mužský sbor z Velké nad Veličkou II.), Naseua sem maryánku („Sboreček“ žen z Lipova), Pred naším je zahrádečka (Sbor starších žen z Velké nad Veličkou), Kosí Jano, kosí trávu (Mužský sbor z Hrubé Vrbky), Chodí rychtár po dědině (Sbor chlapců souboru Velička z Velké nad Veličkou), Už je ráno, už je deň (Chlapecký sbor souboru Lipovjan z Lipova), Smutno těžko na vše strany (Ženy z Javorníku), Preleteł słavíček (Sbor dívek a žen souboru Velička z Velké nad Veličkou), Studená rosenka téj noci padała (Mužský sbor z Kuželova), Žitka zeleňajú (Sbor chlapců souboru Velička z Velké nad Veličkou), Počúvaj, počúvaj, co to v zemi hučí (Sbor starších žen z Velké nad Veličkou), Hore Vrbkú je cestička (Mužský sbor z Hrubé Vrbky), Studená rosenka téj noci padaua (Sbor děvčat a žen ze Suchova), Vím já jeden hájíček (Mužský sbor z Velké nad Veličkou I.), Kebych já był jako jiní pijári (Sbor sólistů při Horňácké cimbálové muzice Martina Hrbáče), Hłavička ňa bolí (Sbor dívek a žen souboru Velička z Velké nad Veličkou), Išła Andulka na trávu (Dívčí sbor souboru Lipovjan z Lipova), Keď sem išeł pres ten les (Mužský sbor z Kuželova), Hore hájem teče járek (Mužský sbor muziky Petra Galečky z Lipova), Dobre było v uherskéj krajině (Volné pěvecké sdružení Lamfešt a muzikanti HCM Ležhory), Stála Kačenka u Dunaja (Sbor sólistů při Horňácké cimbálové muzice Martina Hrbáče), Ore Jano, ore preorává (Mužský sbor z Lipova), V javorovéj hory (Sbor muzikantů Mirka Minkse), Není lepší jak v nedělu (Mužský sbor z Lipova), Starali sa tatíček (Ženy z Javorníku), Ten vánoční čas (Ženský sbor Jitky Garšicové z Velké nad Veličkou), Došli sme k vám na koledu (Volné pěvecké sdružení Lamfešt a muzikanti HCM Ležhory), Poděkujmež Pánu Bohu (Ženský sbor Jitky Garšicové z Velké nad Veličkou), Byly čase byly (Mužský sbor z Velké nad Veličkou I.).
Stopáž: 1 hodina 8 minut 17 sekund
Vydavatelství: Indies Scope
Zdroj foto: Indies Scope. Na titulní straně použita reprodukce obrazu Karla Supa z Velké nad Veličkou. Fotografie v průvodním textu: Martin Kozlovský.

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pojďte se naučit cvičit! Malá škola Pilates
skolaV červnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Esence příručka s příznačným názvem Malá škola Pilates. Britská autorka Anya Hayesová nás uvede do tohoto typu cvičení, naučí nás základy, ale i složitější cviky a sestavy. Hlavně je vše srozumitelně popsáno a ...

Divadlo

Prostory Roxy a NoD slaví 20 let!

narozeniny roxy be twentyDruhé kulatiny oslaví kluby, jejichž adresa je známá tisícům lidí v celé zemi. Mimořádný věk si žádá mimořádnou oslavu a tou rozhodně program, nazvaný BE TWENTY, je! Svůj program má Roxy i

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...