Listolet křtil album v brněnském klubu Stará pekárna

Listolet křtil album v brněnském klubu Stará pekárna

Tisk

200hudOriginální křest zažil v pondělí 4. listopadu 2013 brněnský undergroundový klub Stará pekárna, kde alternativní kapela Listolet křtila své v pořadí druhé studiové album s názvem Malý kluk. Všechny příchozí čekal hudební večer plný elektrofolku, pohodové atmosféry, chytlavých textů a neposlední řadě překvapivě i kakaa, kterým se deska křtila.



Listolet je nejen brněnská kapela s oblibou balancující na pomezí folkrocku, alternativy a elektroniky, ale také název tajného měsíce mezi říjnem a listopadem, jak členové kapely uvádějí. Pro vznik svého nového alba si tedy nemohli zvolit jinou noc, než právě tu ze čtvrtka 31. října na pátek 1. listopadu.

Nová deska s názvem Malý kluk bude následně pokřtěna v rámci turné kapely v deseti městech po celé České republice. Křtící maraton započal v klubu Stará pekárna v Brně, kde jsme byli přítomni. Desku na závěr večera skutečně pokřtil malý kluk, jak si název vyžadoval, a křtilo se velmi neobvykle, a to kakaem.

1h

Kapela Listolet působí především v Brně, ale hrdě se hlásí ke svému karpatskému původu. Skupinu tvoří celkem šest členů, kteří dávají život poetickým líbivým a uvolněným tónům experimentálního elektrofolku. Listolet funguje v následující sestavě: skladatel a režisér Tomáš Háček (klávesy, akordeon), Kuba Navrátil (mandolína, saxofon), Martin Susedík (kytary), Marek Vráblík (baskytara), Vojta Pajer (trubka) a Lukáš Čech (bicí).

V pořadí již druhé album kapely sestává z dvanácti nových písní. Drobnou zajímavostí a pomyslnou třešničkou na dortu celé desky je cvrčí cvrkání, které se údajně objevuje ve všech písních. Někde je cvrkání lehko rozeznatelné, jinde skryto v pozadí. Jedná se o takovou malou hru pro všechny audiofily. Texty všech písní na albu jsou v češtině kromě šestiminutové Lullaby, která letos na jaře sklízela úspěch v rádiích i televizním vysílání.

 2h

Kapelu Listolet si můžete naživo poslechnout i v dalších městech, do kterých v rámci svého turné zavítají.

Křtící let Listoletu:
4.11. Brno, Stará Pekárna
5.11. Zlín, Zelenáčova Šopa
7.11. Ostrava, Hudební bazar
9.11. Valašské Meziříčí, Přístav (+ 4Dogs)
20.11. Olomouc, W7
22.11. Blansko, Muzikograf
23.11. České Budějovice, Highway 61 (+ Mons Pubis)
28.11. Praha, Kaštan
29.11. Česká Lípa, Progres (+ Zhasni)
30.11. Plzeň, Zach’s Pub (+ Lidová muzika z Chrástu)

Foto: autorka článku



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tereza Bartošová 200Tereza Bartošová se narodila se v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Kle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Cernucka Chut na hrich 200Mám ráda detektivky. Opravdu. Líbí se mi i české krimipříběhy, které někteří čtenáři odmítají. Proto jsem nahlédla do edice Původní česká detektivka nakladatelství Moba a vybrala si dva tituly Veroniky Černuck...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

89. ročník Academy Awards, aneb předávání Oskarů 2017

oscars 2017 perexI letošní ročník předávání Oskarových cen byl plný velkých jmen a také snímků. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo prvně vysíláno v rádiu v roce 1930 a v televizi poprvé v roce 1953. Nyní je k vidění ži...