KATAKLYSM – Waiting For The End To Come

KATAKLYSM – Waiting For The End To Come

Tisk

200hKanadští Kataklysm, nová ikona moderního death metalu, láká posluchače na novou desku. Společně tak můžeme čekat, až nastane konec.

 

 

 

 

Začátky kapely z kanadského Quebecu sahají už do roku 1991, kdy ale nešlo ještě o nijak vytříbené hudební seskupení. To se změnilo v roce 1997, kdy z kapely odešel původní zpěvák Sylvain Houde a nahradil jej tehdejší basista a zpěvák Maurizio Iacono. Nyní banda funguje v této sestavě: Maurizio Iacono – zpěv, Jean-Francois Dagenais – kytara, Stephane Barbe – basa, Oli Beaudoin – bicí (záskok). Za zajímavost stojí fakt, že Kataklysm vděčí za slávu svému nezaměnitelnému zvuku taky bubeníkovi. Stálý bubeník Max Duhamel v kapele působí dlouho, ale s přestávkami – bojuje totiž se závislostí na alkoholu.

Jelikož Kataklysm fungují na scéně tak dlouho, tak je jejich diskografie celkem dlouhá: Sorcery (1995), Temple of Knowledge (1996), Victims of this Fallen World (1998), The Prophecy (Stigmata of the Immaculate) (2000), Epic: The Poetry of War (2001), Shadows & Dust (2002), Serenity in Fire (2004), In the Arms of Devastation (2006), Prevail (2008), Heaven's Venom (2010) a Waiting for the End to Come (29. 10. 2013).

hud

Při první a nejdelší (5:28) písni až zamrazí. Úvodní tóny Fire připomínají atmosférický black metal, ale to se rychle změní v proměnlivou a prudkou píseň. Určitě je to jeden z favoritů desky a nejen díky nečekaným přechodům.

If I Was God - I’d Burn It All, toť ultrarychlá smršť, jež disponuje geniální mezihrou bicích a kytarové sekce. Přesto však působí až umírněně a klidně – to díky melodické lince.
Like Animals mě zpočátku ovanul hardcoreovou atmosférou. Text se mi okamžitě zalíbil; nelišíme se od zvířat – taky žijeme a umíráme, množíme se, jsme oběti a jsme kořist.
Kill The Elite je písní o skupině elitářů, kteří vládnou světu. Temná vize dnešní společnosti mě však příliš nepřesvědčila, jelikož některé vyhrávky mi přišly až zbytečně dlouhé.

V žánru death metalu se může zdát až nemístné to říct, ale Under Lawless Skies na mě působila disharmonicky a nevyrovnaně. Přesto jí nemůžu vytknout snahu o nápaditost.
Nejkratší skladba Dead & Buried (3:12) mi přišla místy až moc melodická a epická. Vokál ji však pozdvihuje na novou úroveň a kytarové smyčky se mi taky líbily.
Z celkového dojmu alba se nejvíce vymyká song The Darkest Days of Slumber, protože působí houpavě, plíživě a ke konci až překvapivě depresivně.
I v této skladbě, Real Blood - Real Scars, musím ocenit zpěváka a jeho různé polohy a barvy hlasu. Vokál je umně vsazen tam, kde zanechá největší dojem a dopad.
Přes až primitivní začátek The Promise se přeneseme do temné linky, které vévodí bicí. To jen umocňuje můj dojem z této skladby.
Skladba Empire Of Dirt má rychlost, houževnatost, přesto jí něco chybí. Nějak mě nelapila do svých sítí, abych padla na kolena a byla unešená.

Chytlavý začátek, který nemá s death metalem pranic společného mě šokoval. Ale svou lehkostí okouzlil. Skladba nese všechny atributy klasického hitu á la Kataklysm. Elevate – posuďte sami a podívejte se na klip:

Bonusovou písničkou je v limitované edici cover The American Way, původně od Sacred Reich. Houpavá a plíživě valivá písnička v podání této kapely mě příjemně překvapila.

Kataklysm nezklamali a opět vydali desku, která se pyšní vynikající kvalitou. Drží laťku velmi vysoko a to už nějakou dobu. Mezi mé favority bude z jejich dílny vždy patřit album In The Arms Of Devastation, avšak tato deska je neméně působivá a na posluchače dolehne jak ze stránky hudební, tak textové. Toto album disponuje silnými a temnými sociálními texty –
o tom, kam tento svět spěje; o lidech, kteří vládnou světu a o životě v dnešní nelehké době.

Doporučuji fanouškům moderního death metalu, kteří se nebojí trocha experimentování a netrvají na zaběhlých formách tohoto žánru.

hud1

Název nosiče: Waiting For The End To Come
Interpret: Kataklysm
Žánr: moderní (death) metal
Skladby: 01. Fire, 02. If I Was God - I’d Burn It All, 03. Like Animals, 04. Kill The Elite, 05. Under Lawless Skies, 06. Dead & Buried, 07. The Darkest Days of Slumber, 08. Real Blood - Real Scars, 09. The Promise, 10. Empire Of Dirt, 11. Elevate, 12. The American Way (Limited Edition)
Vydavatelství: Nuclear Blast
Hodnocení: 88%

Zdroj foto/obálka: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

harry potter200Již několik měsíců fanoušci Harryho Pottera netrpělivě očekávali další díl ze série knih o chlapci, který zůstal naživu. Já k nim samozřejmě patřila také, a jaké jsou moje dojmy?
...

Divadlo

a-á-a-á-a

kavarna 200Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 28. dubna 2018 premiéru hry Kauza pražské kavárny. Na vzniku inscenace se podíleli sami herci divadla pod vedením Jacoba Erftemeijera, který hru také režíroval. Pražská kavárna – útočiště intelektuálních povalečů ...

Film

Přehlídka španělsky mluvených filmů začala v Praze a skončí v Hradci Králové

La pelicula perexJako každoročně se i letos v druhé půli února vynořila LA PELÍCULA, přehlídka španělských mluvených filmů (película = film), což obnáší díla nejen ze Španělska, ale i ze španělsky mluvících zemí americkýc...