Malé objevy z Velkého světa

Malé objevy z Velkého světa

Tisk

 

Cicvarek booklet

Písničkář Ivo Cicvárek (*1975) nechal uzrát své písně a po jedenácti letech nahrál nové album Velký svět. Už v samotném názvu je obsažena jemná ironie. Muzikant a pozorovatel života totiž přináší „doteky“ z rodné země.



Nejdříve pohleďte na obraz z přebalu, provazochodkyně zdatně balancuje, ale zdá se, že případný pád by nebyl až tak tragický. Dívka v červeném totiž není příliš vysoko. Riskuje, ale ne nadoraz. Když spadne, tak do měkkého… I když, jisté to není.

„V hotelu Svět/ na oprýskané římse/ v devátém poschodí/ k životu odrážím se/ dolů či nahoru/ v tom žádný rozdíl není/ zůstanu v prostoru/ s vesmírem ve spojení… (Tušení souvislostí).

Příjemná dávka čtrnácti skladeb má koncepční orámování – na startu (Na cestě) se objevuje téma zrození, zatímco v cíli (Jak je velký svět) se zpívá o odplouvání. Mezi tím zaslechnete pocity, náčrty příběhů a možná i spoustu důležitostí, které se vám honí hlavou. Většina textů si zaslouží několik pozorných poslechů. Zapomeňte na rychlou konzumaci v letu všedního dne. Cicvárek vás chce spíše zklidnit a pozvat ke krbu, kde se dá nerušeně poslouchat a přemýšlet.

Možná vás zaujme i pokus o generační výpověď. „Jsme děti hrdinů/ jsme přenošený děti donašečů/ hledáme rovinu/ mezi chutí soudit a mezi „na to peču“/ jsme děti hrdinů/ jsme šedý děti černobílých dekád/ každý má svou vinu…“ (Děti hrdinů)

Cicvarek booklet

Ivo Cicvárek (klavír, zpěv) nepatří k písničkářům z kategorie „osamělý vlk“, navíc má rád pestrou, řekněme barevnější hudbu. Snad i z těchto důvodů se při nahrávání obklopil partou zkušených muzikantů, s jejichž pomocí zdánlivě obyčejné písně nasytil a obalil. Na vylepšení alba se podíleli Jan Žamboch (kytara), Jakub Šimáně (baskytara), Pospe (bicí), Petr Šmiřák (tuba), Václav Šmiřák (lesní roh), Jan Vašina (saxofon) a Markéta Tulisová (zpěv).

Hudba vycházející z folkových kořenů do sebe vstřebala střídmou rockovou energii. Muzikanti se zbytečně nepředvádějí a pracují pro celek, jehož jádrem je „obyčejná“ píseň. To ale neznamená, že by tento přístup nudil či urážel. Naopak! V éře brutálních zkratek a zavádějících výkřiků působí Cicvárkovo album jako výrobek z původních přírodních surovin.

„Jenže vítr jiným směrem vane/ blíží se starosti nečekané/ s nimi i déšť mrznoucí…“ (Vzduchoplavecká).

Ivo Cicvárek: Nový heslo:

{youtube}_99snGw2hHY{/youtube}

Název: Velký svět

Interpret: Ivo Cicvárek
Žánr: Folk/rock
Skladby: 1/ Na cestě, 2/ Tušení souvislostí?, 3/ Nový heslo, 4/ Na dvou březích, 5/ Fotka z příměří, 6/ Venuše, 7/ Mariáš, 8/ Vzduchoplavecká, 9/ Mezerník, 10/ Děti hrdinů, 11/ Jednou začneš znova, 12/ Touha, 13/ Kruh, 14/ Jak je velký svět
Stopáž: 47:07
Vydáno vlastním nákladem, 2013
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kariéra není všechno a já chci hlavně spokojeně žít, říká herečka Vendula Fialová

foto vendula perexZatímco televizní publikum ji zná coby rosničku z Dobrého rána ostravské televize, pro publikum, které chodí Moravského divadla v Olomouci, se zavedla jako herečka mnoho proměn. Zatímco na začátku svého olomouckého angažmá vytvoři...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Její nevlastní dcera zmizela. Má s tím něco společného?

Nevlastni dcera perexTřináctiletá Mia zmizela v době, kdy v sousedství hořelo. Mohou tyto dvě události spolu souviset nebo jde o náhodu? Poslední, kdo dívku viděl, je Vanessa, její nevlastní matka. Ona i Tripp, její manžel a otec Mii, jsou ...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Navždy spolu pro romantické duše?
ImageNavždy spolu je až neuvěřitelně klasický romantický film. Člověk by řekl, že už musí být americké publikum takovýmito filmy nasyceno, ale kdyby tomu tak bylo, tvůrci by se nejspíš tvorby dalších a dalších romanti...