Prague Proms: Hvězdný zážitek s hudbou stříbrného plátna

Prague Proms: Hvězdný zážitek s hudbou stříbrného plátna

Tisk

hollywood200Středeční večer v Obecním domě patřil známým melodiím z filmového plátna. V rámci festivalu Prague Proms se opět představil Český národní symfonický orchestr pod taktovkou výrazného dirigenta Carla Davise. Nechyběl ani Smíšený sbor ČNSO a sólisti. Pro posluchače večera bylo připraveno hned několik překvapení.

 

Večer začal komorně hudbou jazzového comba, ke kterému se postupně připojil i orchestr. Diváci si svůj hudební zážitek mohli ozvláštnit i projekcí, která uváděla jednotlivé skladby a přidávala fotografie z filmů, ze kterých hudba pocházela. Projekci střídaly také živé záběry na pódium.

hollywood uvodka

Diváci v sále si mohli užívat orchestrálních skladeb, ale i těch, které doprovázel sbor či sólisté. Z těch nejvýraznějších orchestrálních skladeb jmenuji Tarantellu z filmu Hanebný pancharti, Zachraňte vojína Ryana a hudbu k filmu Narozen 4. července. Znovu během Prague Proms bylo možné slyšet skladbu z filmu Batman. Batman patřil také k těm, kteří předávali v závěru koncertu kytice zúčastněným hudebníkům.

Sál se rozvlnil při skladbě I will survive (film Marťan) v podání Anny Fialové, ta zazářila i při skladbě z filmového muzikálu La La Land. Zpěváci by si ale zasloužili lepší nazvučení, občas je zvuk orchestru přehlušoval. Bouřlivým potleskem odměnili návštěvníci operní árie v podání Jany Sibery. Mnohokrát během koncertu se také představil Jan Hasenöhrl při sólu na trubku.

hollywood

Příjemné mrazení zažili diváci při poslechu hudby a zpěvu sboru k filmu 1492: Dobytí ráje podle Vangelise. V originálním podání sbor také přednesl skladbu skupiny Queen Under pressure v rámci hudebního přídavku večera. K přídavkům patřily také skladby k seriálu Tom a Jerry a k filmu Velký blondýn s černou botou.

Dirigent Carl Davis uhranul diváky nejen svým vystupováním a vedením hudebníků, ale i svými výraznými kostýmy – mohli jsme ho vidět ve výrazně fialovém fraku se žlutou košilí, ve fraku, který měl na zádech nápis JAZZ vyveden v nápadných flitrech a na závěr v černém saku, ale nenechte se mýlit, že by bylo nudné, s různě velkými bílými houslovými klíči.

hollywood2

Největším překvapením bylo však pro diváky zapojení Jiřího Lábuse do koncertu. Během hraní skladby ze seriálu M*A*S*H totiž herec představil všechny účinkující, stejně jako jeho hlas hlásal důležité informace z rozhlasu  polní vojenské nemocnice.

Koncert se odehrával v příjemné atmosféře, posluchači si skladby a jejich provedení velmi užívali a odcházeli domů velmi spokojeni. Skvělá energie do dalších dnů.

Nejen Hollywoodská noc
Prague Proms
Kdy: 19. 7. 2017
Kde: Obecní dům, Praha
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: Prague Proms


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Pavlovčin (ADONXS): „Rád si před vystoupením čistím zuby“

Adam Pavlovcin200ADAM PAVLOVČIN alias ADONYX (adonys) zatím poslední ČeskoSlovenská SuperStar roku 2021, přichází s novým unikátním videoklipem a míří na jeden největších evropských festivalů.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

E L James: Grey


grey200Měla jsem chuť se podívat Christianu Greyovi do hlavy. Pravda, možná je chyba, že předchozí díly jsem nečetla, ale o to více jsem si připadala nezatížená a nezaujatá. Výsledek je ovšem ten, že větší hrůzu jsem asi nečetla. Nebo neposlouchala. Vzala...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

Spolupráce na Slovensku slaví úspěchy

SLOV perexVydávání filmové literatury se na Slovensku daří - Slovenský filmový ústav nejenže vytrvale vydává měsíčník Film.sk (na rozdíl od pražského Národního filmového archivu, který ukvapeně zrušil unikátní F...