Kapela Ucházím mele prohnilé maso

Kapela Ucházím mele prohnilé maso

Tisk
ImageLektoři kurzů pozitivního myšlení by si při poslechu Marnostroje, nedávno vydaného alba prachatické skupiny Ucházím, asi moc neužili. Příliš dekadentní písně rozhodně nevybízejí k bezstarostnému hopsání životem. Zato přinášejí vhled do vnitřního prožívání člověka zmítaného pocity, s nimiž může zápasit i leckdo z vás.

Lidem se honí hlavou různé věci. Když se je shodou šťastných okolností podaří proměnit v texty a hudbu, vznikají pak díla, které vybízejí k zajímavým úvahám – například  o stavu společnosti, o morálce, o každodenním selhávání, o neodvratném konci... “Vědět tak, za kterým stromem číhá vlk/ nestačí znát, co je moudro a co plk/ my jsme tak urvaný, jak závodní chrt/ vědět tak, za kterým rohem číhá smrt,” zpívá se v úvodní skladbě tohoto alba.

Kapela Ucházím, jejíž kořeny sahají do roku 1994, ušla dlouhou cestu, než se dopracovala k výrazu, který prezentuje na albu Marnostroj. Její hudbu nelze jednoduše zařadit do jedné škatulky. Lze se ale domnívat, že napříč generacemi zaujme posluchače, kteří mají rádi hardcore, punkrock i psychedelicky znějící party ze “starého dobrého” podzemí. Víc než o čistotu stylu jde o atmosféru, jakou muzikanti dokážou navodit.

 

Image


Chybu by udělal každý, kdo by chtěl album Marnostroj poslouchat ve dne. Tohle opravdu nejsou písně světla. A prosím, ať vás ani nenapadne pouštět si kapelu Ucházím někde na sluncem vyhřáté pláži nebo na louce plné kopretin. Doporučuji temný sklep, pokoj se zataženými závěsy, citlivě nasvícený klub nebo útulnou garáž. Asi nejlíp uděláte, když si nasadíte na uši sluchátka a necháte se vtáhnou do krajiny temnoty, deprese a psychické bolesti.

Píseň v klasickém pojetí zručnýchmuzikantů z Ucházím má většinou pozvolný úvod. Postupným vrstvením nástrojů se kapela propracovává do zběsilého rytmického tempa a vokálnímu projevu, z něhož zpravidla tryská zoufalství a snad i volání o pomoc. Třeba v písni Kolovrat systému můžete zaslechnout: “...to zkoušeš, to dáš, zvykneš si na cokoli/ i na sen, co se peklu podobal/ počkej, až poznáš, proč tě dneska hudba bolí/ někdo mi v noci zuby vykopal.”

 

Image


Zatímco u kapel podobného ražení je často zřejmé, že texty jen doplňují hudbu, v případě Ucházím bych si troufal tvrdit, že dekadentní poezie byla vhodně “podbarvena” muzikou. Texty plné nočních můr, popelnic, krve, stínů, zlostí, prokletí či “prasat, co zabili před televizí” drží jako celek pohromadě a jistě by mohly posloužit jako další inspirace. 
Velmi působivé album si totiž říká o filmové zpracování. Marný nápad?

Úryvek z písně Šalamoun (s hovnem krku):
“... až snad jednou přestanu myslet jen sám na sebe/ až mě doufám začne pálit, co mě nezebe/ až se s vědrem postavím tomu, co mě nepálí/ až mě moje svědomí, než půjdu spát, pochválí/ až jednou přestanu rád dělávat, že nevidím...”

Název: Marnostroj
Skladby: 1/ Rezignace, 2/ O zvířatech a lidech, 3/ Malá noční válka, 4/ Malá osobní revolta, 5/ Cyklofrenie, 6/ Marnostroj, 7/ Kolovrat systému, 8/ Strach, 9/ Systém?, 10/ Řeka, 11/ Šalamoun (s hovnem v krku), 12/ Styx
Celkový čas: 33:16
Vydavatel: Papagájův hlasatel records, 2011 
Informace: phr.cz, bandzone.cz/uchazim, uchazim.wz.cz
Hodnocení: 85  % 

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nelítostný Joe Pike jako Ochránce nežádoucího svědka

Ochrance 200Bývalý policista, mariňák, žoldnéř s pestrou minulostí, prodejce střelných zbraní Joe Pike – to je hlavní hrdina románu Roberta Craise Ochránce. Zápletka zdá se být naprosto jednoduchá: na jedné straně jsou taj...

Divadlo

Zaráz – Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště opět po roce bilancují společnou přehlídkou

Zaraz2024 200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherské Hradiště - to je ZARÁZ, přehlídka jediných dvou profesionálních divadel působících ve Zlínském kraji. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly kritici, publ...

Film

Heidi, děvčátko z hor

heidi 200Asi nejslavnější švýcarský románek pro děti – a děvčátka zvláště - sepsala před bezmála půldruhým stoletím Johanna Spyriová. V české podobě jej známe díky převyprávění Bohumila Říhy jako Heidi, děvčátko z hor. Příběh líčí strastiplné osudy osiřelé dív...