Mezi námi, recitál Michala Horáčka a jeho hostů předvádí skvělé barvy, materiál i sřih

Mezi námi, recitál Michala Horáčka a jeho hostů předvádí skvělé barvy, materiál i sřih

Tisk

horacek perexLObyvatelé Litoměřic, kteří nedočkavě vyhlíželi příjezd protagonistů koncertu Mezi námi, se konečně dočkali a večer, 12.února 2014, přivítali ve svém Kulturním domě Michala Horáčka s kolegy, kteří jej na turné doprovázejí – Ondřejem Rumlem, Lenkou Novou, Františkem Segradem a Kvartetem Mateje Benka. 

 

 

Úvodní slovo patřilo Michalu Horáčkovi, který i nadále vystoupení moderoval a přibližoval tak obecenstvu proces vzniku některých textů a hudby, představoval jednotlivé interprety a ze svého elegantního klobouku vylovil i pár historek, které příjemné povídání osvěžily a navodily pohodovou atmosféru v sále. 

Prvním a vpodstatě stěžejním tématem byl projekt Český kalendář, který se před pár lety zrodil uveřejněním zhruba tisíce textů Michala Horáčka na internetu a jejich následným zhudebněním lidmi, z nichž mnozí nemají s hudební branží moc společného. Ale našli odvahu a složili hudbu k villonským veršům, které je nejvíce inspirovaly. 

Jako první zazpíval právě jednu z těchto písní Ondřej Ruml, poté jej na pódiu vystřídala Lenka Nová, která sama jednu z básní zhudebnila a osobně i nazpívala, dále se mikrofonu ujal František Segrado a pak již koncert nabíral na síle – jak hlasové, tak emoční. 

Obsahově se totiž texty Michala Horáčka nacházejí na vyšších příčkách hodnotového žebříku. Prolínají se jimi nejen pocity zdánlivě banální, jako jsou láska, přátelství či touha, ale i myšlenky filosofického charakteru, společenského dosahu, životních hodnot a naštěstí i střípky ironie a humoru. Ať již byl autorem hudby Petr Hapka nebo jiní skladatelé, vytvořili propojení modelující harmonický celek, písně, šansony a balady, které jsou tak typické, nebo chcete-li, atypické, že snad každý při prvním náslechu postihne výrazný podpis Hapky a Horáčka. A tak když se člověk zaposlouchá, možná na něj padne trocha nostalgie a zatouží ocitnout se v časech, kdy sliby tvrdily se stiskem ruky a ženy na chléb mazaly si med…, nebo si vybaví vůně, co kdysi byly mu tak milé, uvědomí si třeba i neúprosný běh času, který krátí nejen naše životy a odmazává jména ze seznamu přátel, ale dovedl ke konci i toto litoměřické vystoupení. 

Než však představení dospělo ke svému závěru, mohli si diváci užít ještě písně z lyrikálu Kudykam (Havrani na sněhu, Tante cose da veder), z alba Ohrožený druh (Jak ten chlap se na mě dívá) a další více či méně známé tituly. 

Pěvecké i hudební výkony by si zasloužily svou vlastní kapitolu, tak zde alespoň ve zkratce… 

Všichni tři zpěváci, Lenka Nová, Ondřej Ruml a František Segrado, oplývají takřka nezaměnitelnými hlasy, které jsou jako stvořené pro tento typ písní. Kdybych měla jejich hlasový projev k něčemu přirovnat, vybrala bych si látku na šaty.
Hlas Ondřeje Rumla mi připomíná tmavě modrý satén – hladký, jemný, s měňavými odlesky, který zároveň chladí i hřeje a když sklouzne po nahé pokožce, něžně pohladí.
Lenka Nová má hlas sametový, barvy temně rudé. Látka je na omak těžší, hebká, hřejivá, po rubu klouzající a na líci zdrsnělá miliony chloupků. Samet se však musí umět nosit, ale s tím interpretka problém nemá, v jejím podání vyniknou všechny jeho přednosti. Je to zkrátka sexy.
No a František Segrado? To je jednoznačně vlněný tweed! Na první pohled hrubší povrch, drsný vlas, ale zrovna tak skvělé kvality, jako materiály předešlé. Promneme-li látku v prstech, doslova zašustí, ucítíme pevnost a zároveň měkkost. A jak krásně hřeje!
Kvartet Mateje Benka, který tvořil hudební doprovod, měl zde funkci špendlíků, jehel a nití, šicího stroje, nůžek a dalšího krejčovského náčiní, jež je třeba ke zhotovení kompletního modelu.
Nechyběl samozřejmě módní návrhář a krejčí v jedné osobě, který se nebojí kombinovat různorodé materiály a tvoří odvážné módní kreace – Michal Horáček. Na pomyslném přehlídkovém molu, pódiu Kulturního domu v Litoměřicích, jsme tak mohli zhlédnout výsledek jeho tvorby - originální a nadčasový model vhodný pro ženy i muže v každém věku. 

mezinami litom

Momentka z Litoměřic, zdroj: FB stránka Lenky Nové

Recitál Mezi námi se na své pouti Českou republikou zastaví ještě v mnoha dalších městech. Přeji i jejich obyvatelům stejně příjemný zážitek a pohodový poslech!

18.2.2014 / ŘÍČANY / Kulturní centrum Labuť

19.2.2014 / BENEŠOV / Kulturní dům Karlov

25.2.2014 / KARVINÁ / Městský dům kultury

4.3.2014 / OPAVA / Kulturní dům Střelnice

5.3.2014 / OLOMOUC / Kino Metropol

6.3.2014 / POLIČKA /Tylův dům

7.3.2014 / ÚSTÍ NAD ORLICÍ / Roškotovo divadlo

13.3.2014 / KARLOVY VARY / Karlovarské městské divadlo

18.3.2014 / SOKOLOV / Městský dům kultury

19.3.2014 / ZLÍN / Kongresové centrum

20.3.2014 / NYMBURK / Městské kulturní středisko

25.3.2014 / KRNOV / Městské divadlo Krnov

26.3.2014 / ZÁBŘEH / Kulturní dům

8.4.2014 / KROMĚŘÍŽ / Dům kultury

14.4.2014 / BRNO / Janáčkovo divadlo (Opera)

15.4.2014 / KYJOV / Městské kulturní středisko

16.4.2014 / TŘINEC / Kulturní dům Trisia

17.4.2014 / LETOVICE / Městské kulturní středisko

18.4.2014 / ROŽNOV / T Klub

23.4.2014 / KLATOVY / Městské kulturní středisko

24.4. 2014 / BÍLINA / Kulturní centrum Kaskáda

14.5. 2014 / JESENÍK / Městská kulturní zařízení

15.5. 2014 / VALMEZ / Amfiteátr

20.5. 2014 / KRALUPY NAD VLTAVOU / Kulturní dům Vltava

21.5. 2014 / VESELÍ NAD LUŽNICÍ / Kulturní dům

22.5. 2014 / DĚČÍN / Městské divadlo

23.5. 2014 / ŠUMPERK / Dům kultury

5.7. 2014 / LOKET / Amfiteátr

16.10.2014 / RAKOVNÍK / Kulturní centrum

18.11.2014 / MOST / Městské dovadlo

21.11.2014 / TACHOV / Společenský sál Mže

27.11.2014 / ČESKÝ KRUMLOV / Kino Luna

28.11.2014 / TŘEŠŤ / Kulturní dům

Michal Horáček, PhD (narozen 23. 7. 1952 v Praze), textař, básník, publicista, spisovatel a antropolog (disertace Habitus hazardního hráče). Od roku 1984 spolupracuje se skladatelem Petrem Hapkou, z jejich spolupráce vzešla alba Potměšilý host (1987), V Penziónu Svět (1988), Citová investice (1996), Mohlo by tu být i líp (2001), Strážce plamene (2006), Kudykam (2009). Kromě autorských alb s Petrem Hapkou se Michal Horáček podílel i na dalších projektech jako výhradní autor textů a vesměs i producent, nebo spoluproducent, například Ohrožený druh (2008), které dalo příležitost neznámým nebo málo známým ženským interpretkám. www.michalhoracek.cz

horacek

Ondřej Ruml (narozen 21.8.1981), pochází z Jablonce nad Nisou, kde se již od dětství věnoval hudbě v místních kapelách ( Vodáci na Nise, Bg Bazar, Soft Color Band). V roce 2008 se zúčastnil pěvecké soutěže X-FACTOR a umístil se na druhém místě. Momentálně se věnuje přípravě své první sólové desky a pravidelně koncertuje sólově, s kapelou TOP Dream Company a také jako bass s vokální skupinou Dobrý Večer Quintet. www.ondrejruml.com

Lenka Nová (narozena 19.9.1974 v Brně), v první kapele začala zpívat ve 14-ti letech. Se skupinou Laura a její tygři zpívala 12 let a natočila s ní 4 desky. Její první sólová deska s názvem Nová deska vyšla v roce 2003. Druhá deska Psí hodina vyšla 1.května 2012.  Ráda spolupracuje i s hudebníky a autory jiných žánrů. www.lenkanova.cz

František Segrado (narozen 8.1.1955 ve Vsetíně), tento umělec z Valašska spolupracoval s Michalem Horáčkem v lyrikálu Kudykam a předtím již na desce Tak to chodí, dále pak na titulech Strážce plamene a Ohrožený druh. Realizuje se jako herec, hudebník, malíř a sochař. Ve Vsetíně působil v Nezávislém Komorním Vsetínském Divadle.

https://www.facebook.com/RECITALMEZINAMI?fref=ts

Zdroj foto: www.michalhoracek.cz a FB stránka Lenky Nové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Femme fatale C. G. Junga: Sabina Spielreinová
ImageS krásnou, charismatickou a nadprůměrně inteligentní ruskou Židovkou s masochistickými sklony Sabinou Spielreinovou (1885 – 1942) se život nikdy příliš nemazlil. Její nelehký osud popisuje beletristicky, velmi živě...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...