Horáčkův Český kalendář nejen na rok

Horáčkův Český kalendář nejen na rok

Tisk

CeskyKalendar perexNa tři tradice navázal Michal Horáček ve své knize Český kalendář, která je zároveň jeho první básnickou sbírkou. Útlá knížečka obsahuje villonské balady rozdělené do cyklů inspirovaných ročním koloběhem a celek tvoří jakousi kalendářní knihu.

 

 

Čtyři roční doby poskytly záchytný tématický bod pro umístění básní do čtyř celků. To, co je takřka nepočitatelné, je množství poetických výrazů, spojení a jejich významů. Horáček si hraje, hledá, splétá slova do veršů a zasazuje do nich drobná poselství. Nechybí humor, trocha smutku, sarkasmus, laskavost. Při čtení řádků se příjemně rozjímá a žasne.

Texty doprovázejí fotografie Jindřicha Štreita, graficky ji upravil Vladimír Vimr.

Knihu skvěle doplňuje výklad bohemistky Daniely Iwashity, která z mnoha textů Michala Horáčka balady pro vydání knihy Český kalendář vybrala a připravila. Přibližuje v něm systém tvorby villonských balad, osvětluje tradice lidových kalendářů a seznamuje čtenáře i s osobou a pohnutkami Michala Horáčka, básníka s habitem hazardního hráče.

Cesky kalendar

V průběhu let se Český kalendář rozrostl v komplexní projekt (básně, písně, divadelní představení), který spojuje jeden motiv: villonské balady. Michal Horáček se totiž nespokojil jen s básnickou sbírkou. Už roku 2009 vyzval prostřednictvím internetu “všechny, které moje balady inspirují” k tomu, aby je zhudebňovali. Nakonec učinil výběr od autorů proslulých (Petr Hapka) přes aktéry klubové scény (Zuzana Homolová, Katarína Koščová, Petr Linhart) až po ty dosud zcela neznámé (například Hynek Koloničný - pracuje jako montér v Českém Těšíně) a za účasti mnoha předních českých instrumentalistů ve studiích natočil 34 žánrově velmi pestrých kompozic. Nazpívali je například Vojtěch Dyk, Zdeněk Svěrák, Bára Basiková, Lucia Šoralová, Lenka Nová, František Segrado, Petr Spálený, Jarda Traband Svoboda, Ondřej Ruml, Szidi Tobias, James Harris a mnozí další.

Více najdete ZDE: www.ceskykalendar.cz/o-ceskem-kalendari.php

Je fajn, že existují díla, díky nimž si člověk může během roku připomenout, co je pro něj podstatné, a uvědomit si, že „žijeme v nádherné době“.

Český kalendář
Autor: Michal Horáček
Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Ilustrace: černobílé fotografie: Jindřich Šreit, grafika: Vladimír Vimr
Doslov Ohlas balad villonských: Daniela Iwashita
Formát: 170x170
Datum vydání: 18. dubna 2012
Nakladatelství: Lidové noviny
Hodnocení: 100 %

www.nln.cz/knihy/cesky-kalendar/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Design hýbe světem

zdr perexTuhle velmi zajímavou knihu mám na nočním stolku už několik týdnů. Nelze ji totiž přečíst naráz, během několika dnů či večerů. Nutí vás přemýšlet o sdělovaných informacích, vracet se k nim, pochopit je v souvislostech. Autorka, Alice Rawsthornová, je ...


Literatura

Co ukrývá dokonalá chůva?

vzorna chuva perexMark a Melissa jsou mladí manželé, kteří mají dvě dcerky. Sedmiletou Poppy a několikaměsíční Evie. Mark je policajt, Melissa rozbíhá podnikání, a tak by se jim hodil někdo, kdo by jim s dětmi pomohl. Když jejich nové sousedce...

Divadlo

Svetový Slovák Štefánik v podaní hry Zuzany Mišákovej

stefanik 200„Musel odísť, pretože na tomto svete by už len nadľudsky trpel, pre jeho veľkosť tu nebolo dosť priestoru, pretože v skutočnosti ľudia nič tak nevedia nenávidieť ako veľkosť, priamosť, čistý charakter a nepodkupnú dušu.“ Sarah Claire de Bois de J...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...