Budete se bát Závislosti?

Budete se bát Závislosti?

Tisk

zavislost 200V dubnu vyšel u nakladatelství Kniha Zlín thriller Závislost italského autora Paola Roversiho. Chcete-li si vyzkoušet jiný styl vyprávění, než momentálně preferovaný severský či britský, zkuste sáhnout zrovna po této útlejší, leč neméně překvapivé knize plné překvapení a zvratů.


Kdo je autorem?

Paolo Roversi (* 1975) se narodil v Suzzaře v severní Itálii a vystudoval moderní dějiny ve francouzské Nice. Spolupracuje s deníky a časopisy, píše náměty pro filmy, televizní seriály, divadelní hry i krátkometrážní snímky. Jeho romány byly přeloženy do osmi jazyků a dosáhl na několik literárních cen.

Můj prolog anebo Jak to začíná?

ZÁVISLÝ: přídavné jméno; oddaný nebo odevzdaný postupu nebo návyku nebo něčemu psychologicky nebo fyzicky návykovému (obvykle se pojí s předložkou na): být závislý na drogách.

O čem to je?

Londýnská psychiatrička Rebecca Starková přišla s Metodou Stark, která má člověka zbavit závislosti. Na tom chce vydělat ruský magnát a její bývalý pacient, který jí nabídne vybudování kliniky ve slunné Itálii. Existuje mnoho různých druhů závislostí a lidé se s nimi vypořádávají odlišně. Nejinak je tomu u sedmi pacientů, kteří přijíždějí na kliniku Sunrise, aby otočili svůj život k lepšímu. Nakonec ale všechno dopadne jinak, než se na první pohled může zdát…

Proč se začíst?

Mě osobně zaujaly dvě věci – jednak, že je autorem Ital a bude mít tedy trošku jiný styl vyprávění, než na co jsme zvyklá; a pak téma závislosti všeobecně. Jen si to přiznejme – každý jsme svým způsobem na něčem nebo na někom závislí, nebo ne? Tato kombinace mě spolu s poměrně nízkým počtem stránek zaujala natolik, že jsme se do knihy pustila a musím přiznat, že nelituju. Autor se nepouští do sond duše závislého člověka, ale závislost zde hraje zásadní roli a pěkně nám příběh zaplete.

Komu doporučuji?

Závislost považuji za ideální knihu na jeden zátah. Nepáře se s psychologickými aspekty závislosti, spíš ji používá jako pěšáka při stavbě příběhu. Postavy nám nemusí přirůst k srdci, ale řekla bych, že rychle postupující a měnící se příběh hned s několika překvapeními zaujme ty, kteří dávají přednost svižnému tempu vyprávění.

zavislost

Název: Závislost
Autor: Paolo Roversi
Žánr: thriller
Originální název: Addicted (2019)
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55012306/zavislost/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Osmy: Podepsal. Za nás za všechny. Režisér Jiří Strach: Co jsem chtěl, to jsem také natočil

osmy 200Příběh jednoho dne ze života Richarda, až nudně obyčejného socialistického úředníka, kterému se sesype na hlavu hromada katastrof, která z něj nechtěně udělá hrdinu. Děsivé trhání osmiček, prozrazená vdavekchtivá milenka, vyhazov z práce, vytopený byt,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zajímavé příběhy písní

Pribehy pisni 200Tahle recenze na knihu Michala Bystrova Příběhy písní (díl třetí), se mi nepsala vůbec snadno. Na jedné straně velmi kvalitní obsah, na straně druhé ne zcela vydařená forma.

 

...

Literatura

Akupresura v praxi

akupresura v akci200Starobylé umění léčit tlakem prstů na určité body těla patří k tzv. čínské medicíně. Jedná se o neinvazivní léčivou proceduru, během které dochází k zřetelné úlevě od nejrůznějších potíží a nastartování přirozených zotavovacích ...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

S Pepikem Hnátkem je Okresní přebor konečně úplný

alt„Na žádnej ťukes nemáte, jste dřeváci, a proto taky hrajete vokres.“ Tahle věta stačí, aby si divák udělal dojem nejen o celém filmu (i seriálu), ale také o hlavním hrdinovi Pepikovi Hnátkovi a jeho fotbalovém m...