Vladař – tajemství Tudorovců přináší smrt

Vladař – tajemství Tudorovců přináší smrt

Tisk

Vladar 200Na pulty knihkupectví se tentokrát v brožované podobě vrací úspěšný detektivní román Vladař (Sovereign, 2006, česky 2010), jehož autorem je britský spisovatel C. J. Sansom. Jedná se o třetí díl volné historické detektivní série Matthew Shardlake. Reformistický právník Matthew Shardlake se po popravě ministra Cromwella snaží vést advokátní praxi a moc na sebe neupozorňovat. Doufá, že ho již mocipáni nechají na pokoji a nebudou vyžadovat jeho služeb.

Bohužel Shardlakeho přání zůstává nevyslyšeno, jelikož si ho předvolá arcibiskup Cranmer a jmenuje ho do petiční komise, která působí v Yorku, do něhož míří král Jindřich VIII. na velkolepou královskou vizitaci, aby zde zastrašil vzpurné poddané a přijal od místních šlechticů, z nichž někteří byli zapojeni do nedávno potlačeného povstání, symbolický hold. Práce v petiční komisi je však jen zástěrkou pro tajný Shardlakeův úkol, jímž je zajistit bezpečnost důležitého a nebezpečného vězně, jenž má být převezen k výslechům do Londýna. Matthew přijímá úkol jen z donucení. Ví, že vězně v Londýně čeká kruté mučení a smrt a on se tak bude podílet na jeho utrpení.

V Yorku na Matthewa a jeho pomocníka Jacka Baraka čekají jen samé potíže. Vězně se pokouší někdo otrávit, oni dva se nachomýtnou k vraždě yorského sklenáře a do rukou se jim dostávají tajné dokumenty, jejichž vlastnictví přináší smrt, jelikož by mohly v konečném důsledku otřást i samotným trůnem Tudorovců.

Autor se v knize, jejíž děj se odehrává v čtenářsky atraktivním období vlády anglických Tudorovců, opírá o své historické vzdělání i zkušenosti z právnické praxe a předkládá čtenářům velmi věrohodně působící prostředí i postavy. Zajímavé je líčení organizace a logistiky královské vizitace, kdy se do pohybu vydalo několik tisíc lidí, vozů a koní a zvířectva určeného ke konzumaci. Největším problémem nebylo zajistit ubytování, ale latríny s dostatečnou kapacitou.

V tomto příběhu autor Shardlakea vůbec nešetří, stává se terčem atentátníka a dokonce okusí i „pohostinnost“ temných kobek v Toweru a péči tamních katů. Knihu bych doporučila všem milovníkům detektivních příběhů, které se odehrávají v historických reáliích a v nichž není nouze ani o akční scény, ani o politické intriky, vydírání a korupci.

Christopher John Sansom se narodil v roce 1952 v Edinburghu. Studoval na univerzitě v Birminghamu, kde získal titul bakaláře a Ph.D. v oboru historie. Prošel pak řadou zaměstnání, rekvalifikoval se na právníka a vedl advokátní praxi v Sussexu. Nakonec se stal spisovatelem na plný úvazek. Je autorem série detektivních románů se středověkým detektivem a právníkem Matthewem Shardlakem, jehož si britští čtenáři velmi oblíbili. V českém jazyce již vyšlo pět dílů série: Rozpuštění, Temný oheň, Vladař, Zjevení a Trofej. C. J. Sansom dále napsal rozsáhlý a strhující román Zima v Madridu o španělské občanské válce. Žije v Sussexu.

Vladar

Vladař
Autor: C.J.Sansom
Překlad: Antonín Otáhal
Žánr: historická detektivka
Vydáno: 2013
Stran: 518
Vydalo nakladatelství: BB/art s.r.o
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: bbart.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Berdík, revoluce v pěstování zeleniny. Nová éra městského zemědělství začíná

Berdik perexJe tady jaro a to už je nejvyšší čas, aby se milovníci čerstvé zeleniny poohlédli po nějakých sazeničkách nebo semínkách a dali se do práce. Taková doma vypěstovaná rajčátka nebo mrkev jsou přeci jen voňavější a chutnější, než ty ze supermarket...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Machiavelliho Vladař – cynik nebo realista?

Vladar perexPolitika je umění, jak zacházet s mocí, aby se dosáhlo úspěchu. Má se zabývat tím, co je, nikoli tím, co by mělo být. V politice neexistují zcela bezpečné směry, obezřetnost spočívá ve výběru těch nejméně nebezpečných.


Literatura

Ohnivý anděl: Strhující příběh ze země, kde si všichni tykají

ohnivy andel perexNa Ohnivého anděla jsem narazila tak trochu náhodou, a jsem ráda, že jsem na něj narazila. Díky islandské autorce Yrse Sigurđardóttir jsem se poprvé setkala v literatuře s Islandem. Vlastně nejen v lit...

Divadlo

Koně se také střílejí – zlínské divadlo představí taneční maraton na život a na smrt

Kone se take strileji Plakat 200Šest hereckých párů tančících na jevišti Velkého sálu za doprovodu živé kapely. Nekonečný taneční maraton, při kterém by člověk vypustil duši. Ale právě tento tanec možná pomůže přežít čas hospodářské krize. ...

Film

Opět se pořádá přehlídka 3Kino


3Kino logoPřehlídka 3Kino, v Praze zpřístupňující (vedle českých příspěvků) u nás téměř neznámou současnou tvorbu polskou a maďarskou, každým rokem nabobtnává. Ve dnech 10. až 15. října 2019 obsadí vedle tradičního projekčního sálu v Atlasu také dvě ve...