Bible každého typografa

Bible každého typografa

Tisk
knihy 2Nakladatelství Host vydalo publikaci Martina Peciny, která shrnuje dosavadní poznatky o knihách a typografii. V České republice se jedná o vůbec první ucelenou příručku pro všechny, kteří se rozhodli knihy vydávat nebo si chtějí rozšířit v oboru zkušenosti. Stejně jako je důležitý obsah, je důležitá i struktura a vzhled každé knihy. Každý, kdo za život přečetl alespoň několik desítek knih, ví, že špatně zvolené písmo, či chybějící diakritika může odradit i od nápaditého příběhu.
 
 
Knihy a typografie vychází již ve třetím, aktualizovaném vydání a tentokrát čtenáři přináší řadu grafických doplňků, které text zpřehlední a obzvláštní. Kniha je celkově rozdělena na tři témata a v každé kapitole se zaobírá jedním z nich. Jedná se o kapitolu Kniha, Knižní grafika a Knižní písmo. Co jsem přivítala, byly eseje v první části, kde se autor zamýšlí nad trendy současné doby a nad jejich přínosy, či naopak nevýhodami. Zbylá část knihy je spíše odborná, ale psána velmi vhodným způsobem, díky kterému příliš nenabýváte dojmu, že se něčemu učíte, že čtete odbornou publikaci.

Domnívám se, že kniha bude přínosem pro každého začínajícího i zkušeného typografa. Shrnuje veškeré informace, které mohou být při práci užitečné, a které jsou zároveň používané v dnešní době. Právě z tohoto důvodu by neměla chybět ani v knihovně zkušeného typografa, který se ale rád uchyluje ke starým, osvědčeným způsobům. Co mě ale naopak vadilo, byl formát knihy. Domnívám se, že k textu, který se zabývá právě těmito otázkami, patří i vhodné zvolení velikosti a tvaru samotné knihy. V tomto případě je ale až příliš úzká a vzhledem k trochu většímu rozsahu se opravdu špatně drží v rukou. Ale to už je čistě věc názoru a preferencí. Na obsahu samotné publikace to nic nemění.
 
knihy 1
 
Celkové hodnocení: 90 %
Název: Knihy a typografie
Autor: Martin Pecina
Jazyková redakce: Iva Šemberová a Alena Němcová
Rok vydání: 2017
Počet stran: 350
Nakladatelství: Host
Zdroj foto: Host

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bydlím na vesnici v domku se zahradou. A to musí být moje hobby ať chci nebo ne, říká herečka Eva Daňková

eva dankova200Během let jsem viděl herečku Evu Daňkovou na scéně Městského divadla ve Zlíně minimálně v patnácti velkých rolích. I když hrála v české klasice a titulech světového repertoáru, obdivoval jsem její civilní projev a schopnost výstižné char...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jsi tam?

jsi tam200V květnu vyšla v nakladatelství Cosmopolis kniha o hledání lásky Jsi tam? od autorky Dolly Alderton. Sledujeme rok v životě dvaatřicetileté Niny, nejen hledání lásky, ale i kolotoče ostatních vztahů.

...

Literatura

EMěstečko Pines: Kniha, která Vám vyrazí dech

200litHned v úvodu se musím přiznat k jedné věci: rozhodně nepatřím mezi fanoušky knižního napětí. Román Městečko Pines se ke mně dostal víceméně náhodou, a když jsem zjistila, že se jedná o thriller s hororovými prvky, byla jsem k němu dost skeptická. Nakonec mě...

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

Twilight sága: Rozbřesk – 2. část: Dívejme se do očí zpříma

twilight saga rozbreskVe čtvrtek 15. listopadu 2012 byl uveden do 11 českých multikin nový americký film Twilight sága: Rozbřesk (2. část). V této (druhé) závěrečné části světoznámé upírské ságy (prý) už naposl...