Konec vosí sezóny Denise Miny

Konec vosí sezóny Denise Miny

Tisk

200lit1

"Mina je mimořádně citlivá na duševní rozpoložení svých postav, čímž je zobrazuje s přesností, která stírá hranice mezi hrdinstvím a darebáctvím."  Guardian
Myslím, že lepší hodnocení románu Konec vosí sezóny Denise Miny bych v jedné větě nevymyslela. Opravdu, její postavy jsou vyprofilované do nejmenšího detailu, proto každá v sobě má dobré i špatné, jak tomu bývá – proto čtenář váhá, komu držet palce.

 

 

Tento román otevírá autorčinu trilogii s hlavní hrdinkou Alex Morrowovou, kultivovanou, lehce přidrzlou policistkou, která bojuje nejen s lumpy, ale i sama se sebou: její práce ji totiž dostatečně nenaplňuje. V týmu ostatních si připadá jako bolavý palec, nehodlá se unavovat soubojem mezi velitelem a ostatními. A není to jen proto, že zrovna teď čeká dvojčata a tudíž zanedlouho se odebere na mateřskou dovolenou a vypadne z žabomyší války na oddělení.

Co se vlastně událo: bohatý nekompromisní finančník se oběsil. V dopise na rozloučenou ze svého činu obviňuje svou ženu Moiru. Tuto ženu za léta soužití dohnal k psychické labilitě. Jako správný manipulátor z ní udělal vlastní oběť, která není schopná postarat se o děti, zastat se jich, zasáhnout do jejich výchovy. Ženu, která přežívá den po dni jen díky psychofarmakům a dávce alkoholu. Postupně vyplouvá najevo, že Lars Anderson byl neskutečný hulvát ničící všechny kolem sebe. Svou neurvalou výchovou těžce poznamenal obě své manželské děti – Thomase i Ellu. Oba dva vnímají svět jako nespravedlivé místo. Oba touží po tatínkově náklonosti, které se jim ale nikdy nedostane v míře, kterou očekávají. Zároveň se po Larsově smrti ukáže, že v jeho životě existují ještě dvě další děti, nemanželské, které zplodil s Theresou, s kterými se stýká a tráví s nimi dovolené. Theresa naštěstí své děti chrání před neblahým vlivem svého přítele.

lit12

V té době na předměstí Glasgow je brutálně zavražděna mladá žena. Objasněním případu je pověřena Alex. V domě zavražděné, který zdědila po své nedávno zesnulé matce a chystá se k jeho prodeji, se najde ukrytý značný finanční obnos. O loupežnou vraždu tedy nejde. Kdo tady vraždil a proč? Čím se provinila zdánlivě osaměle žijící čtyřiadvacetiletá žena? Policie pátrá po vrahovi i po majiteli bankovek. Ovšem není jednoduché prodrat se sítí lží, již kolem sebe rozprostřela místní komunita.

Denise Mina vytvořila brilantní vícevrstevný detektivní román, v němž paralelně sledujeme vyšetřování vraždy, která otřála okolím, a příběh Thomase Andersona – patnáctiletého studenta elitní školy, syna neurvalého finančníka. Právě styl výchovy Thomasova otce přivedl tohoto patnáctiletého studenta na scestí. Sobectví, které bylo jedinou Larsovou vlastností, hraje v případu velmi výraznou roli – jeho skutky ničí všechny, kdo se k němu byť na malou chvíli přiblíží. Vše jde tak daleko, že svým sobectvím nakonec zničí sám sebe. Přesto jeho dobrovolný odchod ze života nepřináší nikomu z dotčených tolik toužebnou úlevu.

Barvitě líčený příběh kopíruje současný svět zaplavený hospodářskou recesí a přinášející rozpad někdejších základních morálních hodnot. Autorčiny postavy vystupují přímo ze života, zdá se, že je můžete potkat cestou do práce, že žijí nedaleko nás. Je patrné, že Denise Mina je dobrá pozorovatelka, proto jsou její postavy věrně vykreslené, mají v sobě zřetelnou linku současného světa a dostatečnou míru životaschopnosti.

Kniha vyšla péčí nakladatelství Panteon v zdařilém překladu Ivana Němečka. Jediným nedostatkem knihy, který vnímám jako malé mínus, je její ne dvakrát zdařilá grafická podoba. Stránky začínající koncovými řádky odstavců mne rozčilují, vadí mi při čtení a rozesmutňují mne. Jako kdyby mi dokládaly spolu s románem, že staré hodnoty jsou skutečně v prachu.

lit11

Denise Mina (*1966, Glasgow) je skotská autorka detektivek a divadelních her. Pravidelně přispívá do rozhlasu a televize. Čtenáři ji také znají jako autorku textu komiksové úpravy trilogie Milénium švédského autora Stiega Larssona. Za knihu Konec vosí sezóny získala ocenění Nejlepší britská detektivka roku 2012 (Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award) a zcela bezprecedentně získala totéž ocenění i v roce 2013 za knihu Gods and Beasts (Bohové a bestie), také ze série s vyšetřovatelkou Alex Morrowovou. Konec vosí sezóny byl oceněn mj. i Švédskou akademií autorů detektivní literatury za nejlepší překladový román.

Název: Konec vosí sezóny
Autor: Denise Mina
Překladatel: Ivan Němeček
Vydáno: 20123
Stran: 408
Vydalo nakladatelství: Panteon
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Panteons


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje svůj program

skutec festival200Ve východočeské Skutči nedaleko Chrudimě se po dobu 2 měsíců od 24.2. do 28.4.2013 odehraje již X. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, který připomíná dlouholetou hudební tradici Skutče a odkaz dvou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nebezpečné dědictví: královská krev přináší neštěstí

200 obrNakladatelství BB/art přináší především čtenářkám milujícím historické příběhy z tudorovské Anglie další román jedné v současnosti z nejčtenějších britských spisovatelek Alison Weirové Nebezpečné dědictví (A Dangerous Inheritance, 2012), jehož hrdinkami ...


Literatura

Známá neznámá Hana Benešová

hana banesova200O první dámě a manželce druhého československého prezidenta Haně Benešové se vždy hovořilo jen v superlativech. I odpůrci Edvarda Beneše, pro kterého nešetřili kritikou, se chovali k paní Haně s notnou dávkou úcty. Jaká ale ve skutečnost...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Marion v New Yorku

altKomedie 2 dny v Paříži, známá rovněž z televizního uvedení, zachycovala, jak americký milenec Francouzky Marion byl pro neznalost jazyka i odlišné mentality zcela ztracen v jejím rodném městě. Ve volném pokračování 2 dny v New Yorku, k...