Manželovo tajemství: Román o tom, že na minulost se nedá zapomenout

Manželovo tajemství: Román o tom, že na minulost se nedá zapomenout

Tisk

Manzelovo tajemstvi perexNěkolik týdnů před koncem roku 2014 na český knižní trh vstoupila Liane Moriatry – australská spisovatelka žijící v Sydney. Přestože původně pracovala jako marketingová manažerka, knihy s obchodní tématikou byste v jejím šuplíku hledali marně. Tato charismatická padesátnice má na svém kontě už několik knih pro děti. Sice je napsala pod pseudonymem, ovšem o jejich úspěchu se nedá pochybovat. Román Manželovo tajemství je Lianiným zatím posledním, ale nejdiskutovanějším počinem. Kniha vyšla ve více než pětatřiceti zemích světa a do dnešního dne se jí prodalo přes milion výtisků.

 


Hned na úvod musím říct, že román si velké ovace zaslouží právem. První, co Vás na této knize zaujme je nádherná obálka s motýlem v zavařovací sklenici (která mě opět donutila porušit předsevzetí, že nebudu čtení soudit podle obalu). Na skoro čtyřech stovkách stránek potkáváme tři ženy – Cecilii, Tess a Rachel. Neuvěřitelně propracovaná zápletka začíná u Cecilie, která jednoho dne na půdě objeví dopis s obálkou nadepsanou slovy: Pro mou ženu Cecilii Fitzpatrickovou. Otevřít jen v případě mé smrti. Cecilii přemůže zvědavost, a tak dopis otevře, což se záhy ukáže jako veliká chyba. Jedna stránka linkovaného papíru totiž během několika minut zničí vše, čemu Cecilia dosud věřila – včetně jejího bezchybného manželství.

Tess, se kterou se na stránkách knihy také setkáte, je úspěšnou obchodní manažerkou rodinné reklamní agentury. Její život plyne klidným, neměnným tempem – než jí manžel oznámí, že se zamiloval do Tessiiny sestřenice Felicity. Celá věc je ještě o to horší, že Felicity byla zároveň Tessinou nejlepší kamarádkou….

Hlavní hrdinka románu číslo tři – Rachel pracuje jako školní sekretářka. Její život kdysi dávno poznamenala smrt dcery, která za dosud nevyjasněných okolností zemřela na prahu dospělosti. Kromě této noční můry Rachel vnitřně bojuje také se snachou, kterou nesnáší a která chce její jedinou radost, vnuka Jackoba, odvést do New Yorku…

Za sebe mohu říct jedno – román Manželovo tajemství si rozhodně přečtěte, určitě nebudete litovat. Kniha je zpracována s neobyčejnou precizností – zápletka je neotřelá, takzvaně „neokoukaná“ a čtenáře udržuje v napětí do poslední chvíle. Liane Moriatry na této knize ukázala, že je nejen výbornou spisovatelkou, ale také skvělou psycholožkou. Postavy románu jsou vykreslené naprosto reálně a nebudete mít žádný problém se s nimi zcela ztotožnit. Hltala jsem každé slovo a byla náramně zklamaná, že román už končí. A to i přesto, že je relativně objemný (392 stran).

Za mě palec nahoru – určitě „jděte do toho“!

Manzelovo tajemstvi

Manželovo tajemství
Autor: Liane Moriatry
Přeložila: Šárka Kadlecová
Vydalo nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2014
Počet stran: 392
Hodnocení: 100%

( 0 hlasů )

http://ikar-knihy.cz/
www.bux.cz/knihy/157495-manzelovo-tajemstvi-nekdy-je-lepsi-nevedet.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plážové tempo Stanislav Rudolf nezná

200 rudolfLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je libo fejeton?

mym vrstevnikum 200Nakladatelství Ikar vydalo fejetony Michala Viewegha, které vycházely v Lidových novinách. Tato útlá kniha je nazvaná Mým vrstevníkům a jiné fejetony.

 

...

Literatura

Sex, morálka a rodinné vztahy v katolické rodině: Ukradené dětství Kamily

ukradene-detstvi-kamily perex
Nechtěné otěhotnění. Tahle situace zaskočí každou ženu, natož dceru katolíků. Milující rodiče Zdenu vychovali v lásce, a tak by se dalo předpokládat, že také s pokorou přijmou dar v podobě nového života....

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

matylda200Hned na začátku je třeba říct, že nový český snímek režiséra Petra Slavíka Tancuj Matyldo je na české poměry vynikající, a to po všech stránkách. Je to silné téma, skvělá režie a samozřejmě dokonalí herci. Nehrají své osvědčené herecké finty (jak t...