Kladivo na čaroděje udeřilo již po osmé a vznikla tak Pekelná šleha

Kladivo na čaroděje udeřilo již po osmé a vznikla tak Pekelná šleha

Tisk

sleha perexNakladatelství Epocha nám přináší další díl knižní seriálu akční městské fantasy s týmem netradičních detektivů, kteří bojují proti nadpřirozeným silám a zvráceným bytostem. Co se odehrává v osmém příběhu a jak to na čtenáře působí, se dočtete v následujícím článku.

 


Do série Kladivo na čaroděje se vrhla Epocha někdy v roce 2010, kdy se prvních dvou dílů zhostil Jiří Pavlovský. Mezi další jména, která do série přispěla, patří Ondřej S. Nečas, Dušan D. Fabian, Jakub Mařík a nyní konečně i Martin D. Antonín. Devátý díl z produkce Darka Šmída s názvem Žrádlo pro psy by měl vyjít již v červnu.

Martin D. Antonín (1978) je pražský spisovatel a překladatel, organizátor larpů. Na kontě má například fantasy romány Křivé ostří, Zelená a sérii Damenoica či fantasy novelu Saladinova lampa.

Detektivní agentura, která ještě nemá žádné jméno, pod vedením Felixe Jonáše řeší netradiční případy spojené s magií, nějakou formou zla nebo podobnými záležitostmi. Případem tohoto dílu je pomoc jedné mladé vědkyni, která je momentálně nezvěstná. Nic není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá, ale tým se nevzdává a dokáže si poradit i s tímto zapeklitým zádrhelem a při tom si užít pořádnou jízdu plnou šílené akce.

Knížka je nabitá akcí, o tom bez diskuze. Ale nějak mě ten popis akčních sekvencí nechytl a nedokážu vyjádřit, proč vlastně. Zběsilý hon po Vltavě měl být třešničkou na dortu, mně to však přišlo až zbytečně zdlouhavé. Humor hodnotím kladně, hlášek je zde až až – někdy možná až příliš tlačí na pilu (např. mám pocit, že si autor říkal, co tam můžu ještě přidat – jo, třeba fanoušky fotbalu). Přesto mě nejvíc pobavilo toto: „No starej dobrej trik s Prstenem! Pýcha je Sauron, my a Sedmička jsme Společenstvo. Gandalf, Aragorn a ty dvě multikulti podržtašky udělaj pořádnej bugr před Mordorem, čtyři mrňaví hobiti zatím nenápadně proklouznou až k Hoře osudu a prásk! Ustřelíme Temnýmu pánovi koule. Teda v našem případě. Obyčejně se jenom házej šperky do lávy. A chybí nám Glum.“ (str. 156, 157)

Pro mě osobně představuje Kladivo na čaroděje - jak svou délkou, tak i příběhem - takovou tu typickou lehkou letní četbu, vhodnou k vodě nebo při lenošení na houpačce. Začtete se, chytne vás to, ale nejde o nic převratného ani moc k přemýšlení, k čemu byste se v dohledné době chtěli vrátit. Kdo má rád takový typ sci-fi a kdo si u knížky rád odpočine, ten by měl sáhnout po celé této sérii. Navíc Pražákům by se to mohlo líbit o to víc, že děj se odehrává v naší metropoli v současnosti.

sleha

Kladivo na čaroděje 8 – Pekelná šleha
Autor: Martin D. Šmíd
Žánr: městské fantasy
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015, paperback
Počet stran: 216
Hodnocení: 75 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zpátky v devadesátkách

svobodna a divoka perexDnešní doba miluje retro. Prvky evokující různé epochy 20. století se znovu objevují v módě, designu, umění... a v neposlední řadě se s nimi setkáváme na knižních pultech. Většinou se jedná o časosběrné ...


Literatura

Lauro, ty jsi ale číslo

laur200Čtu od malička. Jakmile jsem se naučila rozpoznávat písmenka, každou volnou chvilku jsem trávila s knížkou v ruce. Nejraději asi vzpomínám na období, kdy jsem byla sedmačkou, osmačkou a hltala holčičí romány. Každé prázdniny jsem jezdila do Hradce Králov...

Divadlo

Muzikál Mamma Mia! na prknech divadla Hybernia

Mia 200Muzikál Mamma Mia! patří bezesporu k nejslavnějším muzikálům světa. I u nás má tento muzikál úspěch. Prodalo se přes 250 000 vstupenek. Proto je muzikál obnoven a během léta se dočkáte 32 exkluzivních představení. V českém znění. Hra...

Film

Šestý díl série Mission: Impossible posouvá akční scény opět o kus dál

MIFOKdyž před neuvěřitelnými třiadvaceti lety nenápadně odstartovala špionská série Mission: Impossible vycházející ze stejnojmenného seriálu, nikdo nemohl tušit, že i v roce 2018 bude aktivní a navíc se na n...