James Altucher: Zvolte sebe!

James Altucher: Zvolte sebe!

Tisk

Zvol sebe perexDobrá, přehlédněte hned zkraje na knize poznámku „Vydělejte miliony“, protože vás může demotivovat. Málokomu se to podaří a byla by škoda, kdybyste tuto knihu odložili s tím, že to bude zase snůška žvástů na téma rychlého zbohatnutí. Kdepak… Nechte se očarovat zrcadlovou obálkou a věřte, že minimálně v tomto má James Altucher pravdu. V tom zrcadélku opravdu vidíte člověka, který vám může v životě nejvíce pomoct.

 


Kniha Zvolte sebe! představuje doslova revoluční pohled do světa byznysu, na zaměstnance a zaměstnavatele a nakonec i na nás samé. Vše, co se zdálo stabilní a důležité, už neplatí. Nové technologie nahradily potřebu korporací zaměstnávat další lidi, snižuje se počet pevných pracovních míst a nabízí se především krátkodobé pracovní příležitosti a zaměstnání na dobu určitou.

James Altucher vám ukáže, jak v takové situaci obstát, jak nebýt závislí na jediné osobě (svém zaměstnavateli), jak důležité je mít vlastní cíle, jak se stát strojem na nápady, jak zůstat v každé situaci otevření a nebát se nových věcí a změn, ale naopak jak je využít ve svůj vlastní prospěch.

Dobrá anotace slibuje celkem dobré čtivo, ze kterého je už tady zřejmé, že si český čtenář bude muset zvyknout na to, že kniha je obrazem americké společnosti, nikoliv té české. Struktura zaměstnávání je tam trošku jiná, ale není vyloučeno, že nějaká taková podobná doba bude i u nás (tato byla v originále vydána v roce 2013). A i přes tu evidentně i odlišnou mentalitu čechů a američanů, můžete z této knihy načerpat mnoho velmi užitečných podnikatelských nápadů. Či spíše vychytávek. Něco, díky čemu ušetříte svou energii a nasměrujete ji efektivnějším směrem.

Zvol sebe

Jaké možnosti přináší rychlá doba? Prostor pro bláznivé nápady a internet
Nejvíce mne asi zaujalo, jakým skvělým způsobem James Altucher celou knihou prolíná dva základní směry dnešního podnikání. Musíte chytit za pačesy – třeba internet, sociální sítě, blogy, propagovat, sledovat, jak se prolíná oblíbenost.
Kdybych toto uvedla do praxe, asi před 5 – 3 lety byly blogy jen výšplechty pubertálních dítek, případně chabé pokusy chudých o vlastní weby. Mít koncovku označující blog za svými stránkami se rovnalo téměř hanbě a potupě, pokud na takovém internetovém místě chtěl někdo propagovat cokoliv. Dnes blogy zažívají obrovský boom a blogeři se stávají vysoce ceněnými a výdělečnými. Samozřejmě jen někteří. A mnohým z nich právě jejich blog otevřel cestu do velkého podnikatelského světa.

Druhá věc, souvisí s tou první, stále musíte zůstat bdělí a neustále zkoušet zachytávat nové trendy. Z velice rychle se neustále měnících podnikatelských podmínek musíte umět vytěžit nejvíc, být pružní a jít s dobou. Nemusíte dělat nic nového, chcete-li podnikat, můžete začít i s něčím starým a známým, ale DĚLEJTE TO NOVĚ. Přidejte svým službám nějakou přidanou hodnotu, něco, kvůli čemu budete oblíbení a zapamatovatelní.

Zvolte sebe-obalka neoluxor

Spousta drobných rad!
Kniha obsahuje mnoho výtečných rad… a také velice pozoruhodný literární výkon autora. Začíná celou knihu poměrně nezáživně, skoro až odrazuje čtenáře, protože se prezentuje jako zkrachovalec a neúspěšný muž, ale možná to byl jeho chytrý tah, abyste začali být zvědaví, jak se ten pán z té šlamastiky nakonec dostal. Postupně tento zvláštní a důvěru příliš nebudící tón (na který možná slyší američané, ale mě dost rozčiloval) opouští a přichází s jasnými, stručnými a zamyšleníhodnými nápady. Podnikatelé, lépe šetřete svým časem. Vždyť kolik času strávíte na nicneříkajících schůzkách a párty, které jsou k ničemu? To James si odpracuje své a pak jde domů, zaleze do postele a čte si. Věru, lepší program. Alespoň je ráno svěží a ještě věnoval čas sobě a své vlastní energii.

Porozuhodná kniha, u které si moc ráda počkám na nějaké další názory v diskuzích, recenze a pohledy jiných čtenářů. Je rozhodně dobrým odrazovým můstkem pro každého, kdo se nemůže ve své pracovní oblasti hnout z místa a má pocit, že tráví svůj život neefektivně.

Choose Yourself!
Autor: James Altucher
Překladatel: Jiří Špalek
Vydalo v originále: 2 Seas Literary Agency and Livia Stoia Literary Agency, 2013
Vydalo v českém jazyce: Synergie Publishing SE,2015
Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Březnice

zamek breznice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co je odtud vidět: německý venkov, podivínství a malé zázraky života

Co je odtud vidětKdyž Selma řekla, že se jí v noci zjevila okapi, věděli jsme, že někdo z nás brzy zemře,“ zahajuje své vyprávění Selmina desetiletá vnučka Luisa. Staré venkovské vědmě Selmě se dosud zdálo o africké antilo...


Literatura

Mrazivý příběh o pomstě a zradě

Minulosti neuteces perex
Pro malou Zanu je den, kdy slaví své páté narozeniny, výjimečný. Dostane dort, na němž hoří pět červených svíček, a až je sfoukne, bude z ní oficiálně velká holka. Něco se však strašlivě zvrtlo a když do bytu ...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...

Film

Na celovečerní film Vyšehrad si ještě počkáme, letos se připomíná seriál s několika bonusy

VyšehradKoronavirus překazil mnoho kulturních plánů. Bohužel se díky němu přesunula i premiéra celovečerního filmu Vyšehrad, a to až na jaro 2022. Tvůrci se proto rozhodli vyslat do kin alespoň jeho prequel v podobě kompletního seriálu i s novými scénami, v...