Anonymity internetu se dá snadno zneužít

Anonymity internetu se dá snadno zneužít

Tisk

anonymita 200V nakladatelství Kalibr vyšel první díl ze série s vyšetřovateli Buchholzem a Salomonovou nazvaný Anonymita.

 

 

 

Kniha mě nalákala jednak Ursulou Poznanski, jejíž knihy mám v dlouhodobém plánu, tak také tématem týkajícím se darknetu.

Celá kniha se totiž točí kolem tajemného internetového fóra Morituri, které je součástí darknetu, tedy obtížně přístupné části internetu. Členové fóra zde mohou navrhovat potenciální kandidáty na smrt a ostatní o nich pak hlasují. Vlivem anonymity lidé ztrácejí zábrany, komentují, hlasují a také přihlíží vraždám…

„Advokát, který dosáhl, aby pachatel znásilnění unikl zaslouženému trestu, získal o dobrých pět procentních bodů víc než Učitelka, která nadržuje těm, kdo ve třídě šikanují ostatní. Daleko za nimi skončili Realitní makléř se slabostí pro jazz, jenž svým klientům prodává barabizny za lichvářské ceny, a Řidič autobusu, který dobíhajícím pasažérům pokaždé zavře dveře před nosem.“ (str. 74)

U případu se potkává komisař Daniel Buchholz a Nina Salomonová. Ta je zde převelena a čtenář tak sleduje, jak se vyvíjí jejich spolupráce. Ta zpočátku není vůbec růžová – Nina je svérázná a jen tak si něco nenechá líbit a Buchholz k ní také nechová žádné velké sympatie. V knize se střídají kapitoly z jejich pohledů, což mi zezačátku trochu vadilo, protože popisovaly stejné události, ale posléze od toho autoři upustili a nechali děj rychleji posouvat kupředu.

Anonymita má zajímavý, ne však úplně neokoukaný námět. Sama jsem nedávno četla něco podobného a ohlasy na knihu hovoří o návaznosti na jeden titul Chrise Cartera. Kniha se drží docela klasických scénářů – sledujeme zde vyšetřování, kde se účastníci často pouštějí do sólo akcí, jsou popoháněni a uháněni jak jejich vedením, tak tiskem, a navíc do jejich vyšetřování zasahuje i osobní život…

Kniha se mi dobře četla, děj odsýpá, a ačkoliv se nejednalo o žádný zázrak nebo přelomovou detektivku, na odpočinutí a zabavení byla ideální.

Arno Strobel je německý spisovatel, který do roku 2014 působil v oblasti IT. S psaním začal až těsně před svými čtyřicetinami. Píše především thrillery, několik knih vzniklo ve spolupráci s Ursulou Poznanski.

Ursula Poznanski je rakouská spisovatelka. Po střední škole vystudovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénáristy, do které se zapojila. Tu sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům a za dva roky jí vyšla první kniha. Následovaly další, u nás patří mezi oblíbené například série s Beatricií Kaspary začínající knihou Pět a dále Erebos – Hra, která zabíjí! nebo Saeculum.

anonymita

Anonymita
Autor: Ursula Poznanski, Arno Strobel
Překlad: Radovan Baroš
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 344
Hodnocení: 86 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/351778-anonymita.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Jan Kanyza uspěl i jako malíř a fotograf, který se našel ve Francii
jan kanyza perexVe filmech hrál detektivy i delikventy, což ale jeho obdivovatelkám pranic nevadilo.  Herec Jan Kanyza byl prostě  typ muže, který se ženám hodně líbil. A platí to i dodnes, i když už nehraje tolik, jak by si jeho ženské publiku...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sekta: Mrazivá fikce, nebo krutá realita?

sekta perexS tématem této knihy se v české literatuře příliš často nesetkáváme, a když už náhodou na toto téma v knize narazíme, autor ho zmíní pouze okrajově. Kniha „Sekta“ však boří mýty.

 

...

Literatura

Občanská válka očima těch druhých

sympatizant perO občanské válce ve Vietnamu toho bylo napsáno víc než dost, nicméně vždy očima amerických vojáků. Viet Thank Nguyen představil čtenářům zcela jiný pohled. Popsal válku jako událost společnou jak pro Vietnamce, tak i pro Američany a za s...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Comic-Con Prague 2022 odtajnil další hvězdné hosty: Hatie Hayridge, Tony Amendola a Cary-Hiroyuki Tagawa

comiccon 200Pořadatelé Comic-Con Prague 2022 prozradili další hvězdná jména, účast jim potvrdili herci Hatie Hayridge, Cary-Hiroyuki Tagawa nebo Tony Amendola, komiksový tvůrce James O'Barr a spisovatel Kevin J. Anderson. Třetí ročník festivalu popkultury pr...