Skleněný trůn překračuje hranice svého žánru

Skleněný trůn překračuje hranice svého žánru

Tisk

skl200Skleněný trůn se stal jednou z nejočekávanějších Young Adult knih v tomto roce. Sarah J. Maas totiž napsala opravdu dobrý začátek nové série, který je v porovnání s konkurenty znatelně odlišný.

 



Hlavní hrdinkou je osmnáctiletá Celaena, která není jen tak obyčejnou dívkou. V životě se naučila především jednu věc – zabíjet. Později se stala nejznámější nájemnou vražedkyní. Nakonec byla chycena a zavřena do nemilosrdného solného dolu Endovieru. Na tomto místě většina lidí nepřežije příliš dlouho. Mladé vražedkyně se to nejen povedlo, ale navíc se i pokusila o útěk. Ten se jí nepovedl a nyní má před sebou velice špatný výhled do budoucnosti.

Přesto se na ni usměje štěstí a dostává poslední šanci. Může se účastnit turnaje o královského šampiona. Hlavní cenou je dobře placené zaměstnání a následně svoboda. Jedinými překážkami bude 23 protivníků, tajemné zlo a její vlastní povaha.

Na tuhle sérii jsem se těšil hned z několika důvodů. Prvním je její patrná odlišnost od velkého množství knih v tomto žánru a další je hlavní ženská postava. Začněme nejdříve u té druhé vlastnosti.

Již jsem zmínil, že Celaena je nájemná vražedkyně. Tím pádem je jasné, že hlavní postava není zrovna kladným hrdinou. Mladá dívka je na první pohled velice drsným a nekompromisním strojem na smrt. Její myšlenky se na počátku neustále točí okolo zabíjení, podřezávání hrdel a dalších milých činností. V průběhu děje se ovšem začne vše rapidně měnit. V některých chvílích se neotesaná hrdlořezka promění téměř v princeznu a na všechny strany rozdává své úsměvy a city. Někomu možná připadne téměř schizofrenní. Autorka jí sice na začátku představila v ryze tmavých barvách, ale postupně se přecijenom dostává více na světlo. O její minulosti toho nejdříve nic nevíme, ale postupně se některé střípky dozvídáme. I když by si tato kapitola jejího života zasloužila možná více prostoru. Případně by z ní mohla vzniknout nová kniha?

Samozřejmě se seznámíte i s mnoha dalšími postavami. Mezi ty hlavní patří především princ Dorian a kapitán stráže Chaol. Oba se na hlavní ženskou postavu dívají nejdříve s pohrdáním, aby jim nakonec vlezla pěkně pod kůži. Ano dočkáme se milostného trojúhelníku, i když vlastně tak napůl. Závěr ohledně jejich vzájemných vztahů je víceméně otevřený.

Vzájemným soubojům a tréninku je věnováno možná o něco méně prostoru, než by mohlo být. Přesto jsou příjemným zpestřením při sledování osudů hlavní trojice. Samotný děj je poměrně napínavý a dramatický. Vedle počáteční zápletky v podobě honby za svobodou se postupně přidá i druhá, která později převezme hlavní roli. Právě ona druhá část se významněji odlišuje od běžného young adultu a částečně zabíhá spíše do fantasy. Připravte se na pořádnou mystickou jízdu.

skl


I samotné prostředí je poměrně dobře vykresleno. Většina děje se odehrává v tamním městě Zlomuvalu a zdejším skleněném hradu. Jeho prostory jsou dostatečně charakterizovány, aniž by se jednalo o sáhodlouhé popisy. I jednotlivé postavy a vztahy jsou natolik zajímavé, že svědčí o dobré autorčině představivosti.

Skleněný trůn je velice čtivý a napínavý. Přestože se zápletka rozvíjí pomalu, kniha dokáže být poměrně akční. Na první pohled se ani téměř nejedná o klasickou mládežnickou literaturu. Ovšem v průběhu času zjistíte, že se v ní přesto řada prvků pro náctileté čtenáře nachází. Autorka si možná mohla odpustit některé zamilovanější pasáže a zaměřit své síly na temnou stranu.

Právě mírná schizofrenie hlavní hrdinky je asi jedinou mou výtkou. Celaena se na začátku tváří, že chce všechny vykuchat. Postupem času se promění v dívku, která ráda nosí pěkné šaty, rozdává své srdce všem okolo a snaží se téměř každému pomáhat. Opravdu by takto jednala nemilosrdná vražedkyně? Tato pohádkovost posílá příběh opět do vod již zmiňovaného populárního Young Adultu.

Toto v mých očích negativum bude pro většinu čtenářů zřejmě pozitivem. I přes mírnou rozháranost si dovolím tvrdit, že se opravdu jedná o kvalitní knihu přesahující hranice tohoto žánru. Při troše snahy ji přečtete za jeden den a budete opravdu napjatě očekávat pokračování.

Skleněný trůn/Throne of Glass
Autor: Sarah J. Maas
Žánr: Young Adult, Fantasy, Dobrodružná
Nakladatelství: CooBoo
Roky vydání: 2015
Počet stran: 328
Hodnocení: 90 %

www.cooboo.cz/kniha/skleneny-trun


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Programový ředitel FTV Prima: „Chcete – li své diváky bavit, nelze být čistě úředníkem…“

Prima ZOOM 200Přes měsíc je v běžné programové nabídce nový kanál rodiny Prima – Prima ZOOM, zaměřený na dokumenty. U této příležitosti jsme vyzpovídali programového ředitele televize Prima Petra Vladyku, který nám prozr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Michael Třeštík a rok jeho života

aspon jsem to zkusil 200Nakladatelství Motto vydalo v říjnu knihu Michaela Třeštíka Aspoň jsem to zkusil, která je jakýmsi zápisníkem jednoho roku jeho života.

...

Literatura

Tajemství minulosti odhaluje vlněný šál z Kašmíru

Kasmirovy sal 200Mair vysunula dolní zásuvku prádelníku. Uviděla několik zažloutlých povlaků na polštáře a ubrus s prolamovaným středovým pásem, který se vyndával bez výjimky jednou ročně, aby se prostřel a uhladil na vánoční tabuli. Bílá látk...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...