Pusinka je velice zamotaným thrillerem

Pusinka je velice zamotaným thrillerem

Tisk

pusinka200Na český trh dorazil další z řady psychologických thrillerů, které začínají být v poslední době opět velice módní. Sophie Hannah patří k těm nejzajímavějším autorkám v tomto žánru, přestože se nejvíce proslavila poměrně nedávno zcela odlišnou knihou. Tentokrát je tu její pusinka.

 


Tato anglická autorka dostala svolení od potomků Agathy Christie, aby vzkřísila jednoho z nejznámějších detektivů všech dob Hercula Poirota. Přitom obyčejně píše poměrně rozdílnou literaturu. Přestože v žánru krimi plave jako ryba ve vodě, zaměřuje se na daleko temnější a především psychologičtější romány. Právě její poslední zářez s názvem Pusinka je zářným příkladem její tvorby.
Série s detektivy Simonem Waterhousem a Charlie Zailerovou se v České republice již jednou představila. Kniha Bludná sdělení vyšla jen několik měsíců před touto. Časový horizont originálních vydání je ovšem zcela jiný. Pusinka je totiž úplně prvním příběhem této lehce nesourodé, ale velice sympatické dvojice. Dochází v ní tudíž k seznámení s celou řadou i jejími vyšetřovateli. Sophie Hannah staví své knihy zejména na dvou faktorech. Prvním je velice osobní pohled do života hlavních představitelů a druhým silně psychologicky zaměřený děj se zapeklitou zápletkou.
Simon Waterhouse je velice vnímavý policista s dobrou dedukcí a instinktem. Občas sice trochu přešlápne, ale jeho výsledky jsou velmi dobré. Zejména v poslední době rozlouskl několik důležitých případů. Jeho kolegyně (nadřízená) Charlie Zailerová vede velice divoký osobní život. Neustále se zaplétá s dalšími milenci, ale na její práci to většinou nemá vliv.

pusinka


Jednoho dne jede Simon prověřit nahlášený únos. Zmizet měla dvoutýdenní holčička, kterou někdo údajně nahradil jiným miminkem. Matka Alice tento rozdíl okamžitě poznala, přestože otec se tomu brání. Bohužel ženě neuvěří ani přivolaný detektiv a případu hrozí rychlý konec. Nakonec se vše zaplete daleko více, než by čtenář čekal. Je matka stíhaná poporodním šílenstvím nebo se proti ní všichni spikli?
Autorka se vrhla na téma, které je blízké především všem ženám. Představuje matku dítěte, pro kterou je její potomek tím nejdůležitějším na světě. Čtenářovi jsou do hloubky vysvětleny mateřské pocity, aby se následně mohl lépe vcítit do úzkostí zbědované ženy.
V knize najdeme hned dvě dějové linky. Jedna se zaměřuje na samotnou Alici a její prožitky. Chvílemi může být lehce zkreslená a ovlivněná její poporodní depresí. Druhá sleduje zejména osudy detektivů Simona a Charlie. Jedná se sice o profesionálnější pohled, ale někdy možná až příliš. Zároveň se tentokrát dostáváme o pár dnů dopředu oproti části Alice.
Nejzajímavějším rysem této knihy je její obrovská rozvětvenost. Sledujeme celý příběh z několika směrů a zároveň z různých pohledů. Už tak velice zapletený případ se díky tomu dále zauzlovává a vytváří poměrně dost slepých uliček. V některých chvílích už si můžete myslet, že přicházíte celé věci na kloub. Následně jste ovšem zcela vyvedeni z míry nečekaným zvratem. Jednotlivé osoby se neustále proměňují. Na první pohled někdo vypadá na úplného andílka, ale pravda může být jinde.
Po psychologické stránce je kniha opravdu bravurně vyvedena. Zaměřuje se zejména na citlivá témata, která jsou známa všem matkám. Někdy dochází až k přílišným popisům, což mi lehce vadilo už u předchozích knih autorky. Tím zároveň dochází i k menší absenci přímé řeči, které je někdy prostě málo. Příběhu by rozhodně prospělo více rozhovorů a výslechů.
Z detektivního hlediska je celý děj opravdu originálně a bravurně vyvedený. Nedivím se, že právě tato autorka se chopila možnosti zpracovat nové příběhy Hercula Poirota.
Nejedná se sice o mou nejoblíbenější tvůrkyni detektivek či thrillerů, ale přesto jí nemůžu upřít vysoké kvality. Velké množství zvratů a hádanek potěší každého příznivce detektivek, který má rád moderní zástupce tohoto žánru. Pusinka je v podstatě klasickým zástupcem její tvorby. Charakteristické rysy jsou patrné na první pohled. Fanoušci této autorky budou určitě potěšeni.

Pusinka / Little face
Autor: Sophie Hannah
Žánr:   Psychologický thriller                                                                                                         

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320
Hodnocení: 75%

( 2 hlasů )

https://www.bux.cz/knihy/180847-pusinka.html


Zdroj foto: www.ikar-knihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Písně jsou venku, mám místo na nové!

jonasova 200Adélka Jonášová je skvělá holka a složila písničku pro mého hyperaktivního psa Jonáše. Má novou desku a pěje ve třech s mámou Pavlínou Jíšovou a partnerem Reném Součkem, autorem frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Návrat kapitána Johna Emmeta: velmi dobrý historický krimiromán

200 knihaHistorické romány čtu ráda. Je příjemné poznat dobu dávno minulou v příbězích postav. Udělám si tak obrázek o té které době, ujasním si stav společnosti a občas pak zapátrám v encyklopediích, abych si upřesnila své vědomosti z historie. A když j...


Literatura

Parkour & Freerunning láká zejména puberťáky

parkour-a-freerunning perexMáte doma potomka, který nemluví o ničem jiném než o parkouru a přeskakuje všechno, co mu přijde do cesty? Pak právě pro něj může být publikace s názvem Parkour & Freerunning, na které se autorsky podíleli již ostř...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Jaký je film Století Miroslava Zikmunda?

Stoleti 200Dokument Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda ze všeho nejvíce prozrazuje obdiv k titulnímu hrdinovi, nejen proslulému cestovali, autoru cestopisných knih i filmů (ve dvojici s Jiřím Hanzelkou), ale především s...