Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

Tisk

sul 200Jeden z autorů knihy Pozor, sůl!, Jiří Kuchař, řekl v jednom rozhovoru důležitou větu: Když se u nás koná nějaká konference, píší média o soli nadšeně jako zabijáku, bílém jedu. Trvá to pár dní a potom je ticho. Většinou se dočtete už jen obecné rady, solte méně a podobně. Lidé by si měli uvědomit hlavně to, že 80 procent soli si přinesou domů z obchodu, skrytou v průmyslově vyrobených potravinách.

A to je přesně to, na co kniha snad téměř ve všech kapitolách naráží. Ono to vlastně začalo všechno tak nenápadně:
„S nápadem na konzervování potravin prý přišel Napoleon, který stál také u rozvoje řepné rafinace. V roce 1975 potlačoval mohutné royalistické povstání a byl pověřen velením dělostřelectva. Brzy poté začal velet čtyřiceti tisícům branců z Paříže a okolí a uvědomil si obtížnost zásobování vojska ve vyjedené zemi. Vypsal soutěž na dodavatele trvanlivých zásob pro armádu, spojenou se zajímavou dotací. Roku 1809 jedli jeho vojáci u Vídně ještě ze sklenic, ale už následujícího roku je nahradily praktické kovové konzervy. Jídla byla silně solená, aby konzervy vydržely až do Moskvy. Za vynálezce a krále instantních polévek je považován Carl Heindrich Knorr z Heilbronnu, jehož slavný Erbswurst, hrachovka s vuřtem, vstoupil na trh roku 1870. I ten byl slaný. Už v roce 1886 ovšem nabízel první dehydrovanou polévku z hrachu a fazolí Knorrův souputník, švýcarský mlynář Julius Maggi, který svůj vynález propagoval výhodou zrychlení přípravy jídla, ‚dostatečnou výživovou hodnotou a nízkou cenou‘. Sůl byla i v ní.“…

sul2

A to je jen jedna z mnoha zásadních informací, které se o soli v této knize dozvíte. Možná už po přečtení této knihy na sůl nesáhnete. Možná zrušíte slánku. Možná se solí začnete zacházet jako se zlatem. Toho se také člověk nesmí přejíst, že? Sůl je opravdu nad zlato, ale nikoliv proto, že by pro nás byla nějak cenná a nezbytná, ale je naopak velmi zbytná a pokud už po ní saháme, tak opravdu svátečně. Kniha skvěle uceluje zdravotní důsledky nadměrné konzumace soli, v čem, jak autoři tvrdí a v rozhovorech pro média opakují, jsme my, Češi, opravdu přeborníci. Je to strhující čtení, nad kterým vám možná zůstane stát rozum, tedy přesněji ten rozum, který je zvyklý na sůl. Najednou zjistíte, že sůl je pouze o zvyku a že je opravdu pravděpodobné (a nezávislé výzkumy to jasně dokazují), že stojí za velkým množství tzv. civilizačních nemocí, na které nám radí západní medicína si zvyknout. A pěkně podporované všemi těmi potravinářskými koncerny, protože sůl – a to musí uznat i skeptik – je v mnoha potravinách zbytečně. Sladké sušenky, přesolené oříšky.

Sůl není logicky pro naše tělo přirozená – to je základní dojem, který z této knihy budete mít. Budete se moci nad vším zamyslet a potom přiložit ruku k dílu? Ono vlastně stačí jen chvíli, týden, dva a první výsledek – snížení oteklosti své pokožky, těla… je na světě. Sníží se i krevní tlak a přestanete mít problémy s lymfou, ženám zmizí nebo se výrazně zlepší celulitida i výkyvy nálad před menstruací. Dalo by se říci, že v knize si najde každý to svoje, včetně tipů na to, jak jednoduše začít, co kde nahradit a kde si dávat velký pozor při koupi potravin.

Propagaci tohoto stylu vaření a i životního stylu bez přemíry soli by jistě bylo dobré věnovat hodně času. Autoři se tomuto tématu navíc nevěnují poprvé. Kuchařka jednoho z nich, Miroslava Légla, byla výtečná, je v ní na 1500 receptů a v tom už si vybere každý. A hlavně – náhražky soli nemusí být jen bylinky, ale také ovoce, pálivé koření, neobvyklé kombinace jídel a hlavně potom i jídlo samotné. S životem bez soli automaticky začnete sahat po kvalitnějších potravinách.

sul1

O autorech
MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.
Autoři: Josef Jonáš, Miroslav Légl, Jiří Kuchař
Název: Pozor, sůl!
Rok vydání: 2016
Vydalo: Eminent, www.eminent.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Srdce není dokonalé a často tápe i bloudí, říká malířka a básnířka Anna Szatmariová

anna 200I když má docela zvláštní příjmení, pochází Anna Statmariová ze Šumperku. Tam také měla před čtyřmi lety svou první velkou výstavu obrazů. Přitom nevystavovala jen své obrazy, ale představila i své verše. Od té doby absolvovala několik výstav, přiče...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Břicháč Tom: Máme to rádi zdravě

mame to radi zdrave 200V září vyšla vlastním nákladem už pátá kniha Břicháče Toma, člověka, který dokázal za rok díky vyvážené stravě zhubnout 27 kilo. Spolu s manželkou Lucií nám nabízí knihu šikovnou Máme to rádi zdravě, která přináší „hodně d...


Literatura

Pozor – někdo se dívá!

stalker 200Lars Kepler je v knižním světě už zavedenou značkou. Následovníci odkazu Stiega Larssona vydali dlouho očekávané pokračování úspěšné série, ve které hraje hlavní roli bystrý detektiv Joona Linna, a která vede v prodejních žebříčcích. Upozornění n...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Kabaret Winton. Dramatický příběh zachráněných dětí se tak dočká divadelního zpracování

winton 200Silný příběh dvou sester inspirovaný skutečnými osudy a dramatickými historickými událostmi slibuje divákům Švandova divadla inscenace Kabaret Winton. Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a jeho spoluautorem je i Martin Františák, uměle...

Film

Století rádia ukazuje, kudy se ubíralo rozhlasové vysílání

200filmV ostravském televizním studiu vznikl střihový dokument k 90. výročí rozhlasového vysílání, nazvaný Století rádia. Režisér Roman Vávra jej pojal jako mozaiku jednotlivých dochovaných relací od nejstarších dob téměř po dnešek, aniž by vložil jediné slov...