Muž, který nevrhá stín

Muž, který nevrhá stín

Tisk

muz stin 200Knihu Vadima Petrova, Muž, který nevrhá stíny, můžeme označit politickým románem na pozadí doby československé revoluce v roce 1989.

 

 

 

Děj začíná v okamžiku, kdy se mladý Nathan Kassis vrací z Ameriky zpět do Československa, aniž by tušil, že během jeho nepřítomnosti nastal převrat, prakticky přes noc se rodí milionáři a nic není takové, jaké bývalo. Díky svým přátelům nalézá zaměstnání, které, jak se posléze ukáže, v žádném ohledu nenaplňuje jeho očekávání. Shodou okolností je mu právě v tomto období nabídnuta nová pozice v tzv. White Housu, kde bude mít příležitost pracovat pro nového prezidenta Václava Havla. Náplň jeho práce je i pro něho samotného utajena a až posléze se dozvídáme, že se jedná o profesi tajného agenta služby MI5. Tím pro Nathana začíná dlouhý a obtížný výcvik, po jehož absolvování nastoupí jako tzv. zpravodajský důstojník a stane se mužem, který nevrhá stíny.

Vadim Petrov se sám na počátku devadesátých let zúčastnil výcviku v britské službě MI5 a po návratu pracoval pro jednotku známou pod názvem White House – stejně jako hlavní postava knihy. Veškeré své zkušenosti, poznatky a dojmy se nyní rozhodl zakomponovat do zcela jedinečného příběhu, kde se skutečnost mísí s fikcí a čtenář dostává možnost nahlédnout na tamní dobu hned z několika pohledů.
Pro někoho, kdo skutečnosti z polistopadového období nezná, může být obtížné rozeznat, co je pravda a co autorův výplod fantazie, ale ani to jistě dojmy z příběhu nezkazí. Co jsem ocenila, byly časté vysvětlivky vybraných zkratek a termínů, díky kterým jsem se mohla s příběhem ještě více sžít.
Mě osobně kniha opravdu nadchla, ale i tak vím, že neosloví každého čtenáře. Osobně jsem měla, zejména z počátku, problémy s orientací v postavách a jejich funkcích. Mnozí čtenáři mohou rovněž namítnout, že kniha v podstatě neobsahuje děj a navíc je až příliš zmatená. Na druhou stranu, i doba, o které Petrov hovoří, byla taková.

muz stin


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpráva z jednoho divadla v časech korony

Divadlo Viola Robert Tamchyna perexJaké problémy řeší ředitel divadla Viola Robert Tamchyna a jaké pozitivní impulzy, zkušenosti či inspirace přicházejí a ovlivňují chod Viloly, o tom si přečtěte v následujícím rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Návod na vraždu pro hodné holky: Povedený young adult thriller

navod na vrazdu 200Nakladatelství Cosmopolis vydalo young adult thriller ověnčený titulem New York bestseller. Nese název Návod na vraždu pro hodné holky a napsala jej Holly Jacksonová.

...

Literatura

Zabavte děti s Velkou indiánskou knihou

Velka indianska kniha200V nakladatelství Mladá fronta vyšla Velká indiánská kniha Hau kóla! od Lubomíra Kupčíka obsahující mimo jiné 50 návodů k výrobě indiánských předmětů. Toto dílo je určeno malým i velkým indiánům a těm zajímajícím se o kultu...

Divadlo

Ďáblice – po čertech povedená inscenace

dablice perexPoslední premiéra letošní divadelní sezóny přivedla na prkna Městského divadla ve Zlíně Ďáblici. One woman a two men show, kterou na jevišti rozehráli Hana Tomáš Briešťanská, Zdeněk Julina a Zdeněk Lambor.

Film

„A čo je víťazstvo pre mačku na rozpálenej plechovej streche?...“

kocka na rozpalene plechove strese200„...aby sa na nej udržala čo najdlhšie...“ hovorí Maggie (Elizabeth Taylor) svojmu manželovi Brickovi (Paul Newman) po ďalšej zosérie hádiek, ktoré prekonávajú. Maggie sa cíti ublížená, o...