Příběh především pro ty, kteří se hledají

Příběh především pro ty, kteří se hledají

Tisk

Kavarna na konci sveta200V nakladatelství Kazda na konci března vychází kniha Kavárna na konci světa od Johna Streleckeho. Jedná se o světový bestseller, který se do roka od vydání rozšířil po celém světě. Kniha byla do více než 40 jazyků a sedmkrát byla také nejprodávanější knihou roku.

 

 

Čtenáři se seznamují s reklamním manažerem Johnem, který je právě na cestě na dovolenou. Chce totiž uniknout frustraci z práce, účtů a života obecně. Najednou se před ním uprostřed ničeho objeví kavárna, kde si chce odpočinout a dát si něco k jídlu. Kavárna však není úplně tradiční a na zadní straně jejich jídelního lístku se nachází tři neobvyklé otázky:

  • Proč jste tady?
  • Bojíte se smrti?
  • Cítíte se naplnění?

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Soutěžte o knihu, co vám může změnit život

John tak v kavárně sice dostává občerstvení, po kterém toužil, ale k tomu i mnohem více. Na základě rozhovorů s obsluhou i hosty kavárny se zamýšlí nad spoustou věcí a tím se mu zásadně mění život.

Cílem této útlé knihy je, aby se každý mohl stát Johnem a hledat tak odpovědi na položené otázky.

„Setkání s karetou pro mě bylo opravdu důležité. Rozhodně pro mě šlo o jeden z životních
aha-momentů. Každý den se nás tolik lidí snaží přesvědčit, abychom jim věnovali svůj čas a energii. Vezměte si jen poštu. Kdybyste se měl zúčastnit každé aktivity, využít každou slevu nebo službu, kterou vám nabízejí, nezbyl by vám žádný volný čas. A to je jen pošta.
Připočtěte k tomu všechny lidi, kteří vás chtějí nalákat, abyste sledoval televizi, surfoval po internetu, zašel do restaurace nebo na výlet… Snadno se může stát, že váš život bude přeplněn tím, co dělají všichni ostatní nebo co chtějí, abyste dělal.“ (str. 54)

Já osobně takové tituly nevyhledávám, jsem spokojená tam, kde jsem a Kavárnu na konci světa jsem tak brala jen jako příběh. Z toho pohledu se mi moc líbila, četlo se to dobře a zhltla jsem jej během chvilky.

Vždycky také záleží na tom, v jakém rozpoložení vás dílo zastihne. Myslím si, že se kniha stala populární jednak díky jednoduchému jazyku, jakým je psána, tak také jejím menším rozsahem. Vše je podáváno lidsky a neodborně, což na někoho může působit až příliš jednoduše a stroze, ale jiným to evidentně právě vyhovuje. Autor s motivem kavárny pokračoval, takže kdo potřeboval nebo potřebuje další odpovědi a povzbuzení, stačí si počkat.

John Strelecky mnohokrát vystoupil v televizi a rádiu, aby přesvědčil miliony lidí, že mohou žít tak, jak chtějí. Spolu s Oprah Winfreyovou, hercem Tony Robbinsonem a Deepakem Choprou byl zařazen mezi sto nejpodnětnějších myslitelů v oblasti leadershipu a osobního rozvoje. To v něm stále nepřestává vyvolávat pokoru a úžas.

Událost, která Johnovi Streleckému (1969) ve třiceti letech změnila život, ho inspirovala k tomu, aby vyprávěl příběh Kavárny na konci světa. Kniha, která vznikla, se stala bestsellerem na třech kontinentech a tento úspěch ho dodnes nepřestává udivovat. Společně s dalšími příběhy o cestě k nalezení smyslu vlastní existence se na celém světě prodalo osm milionů výtisků jeho knih. Když John Strelecky zrovna nepíše, často cestuje. Nejdelším dobrodružstvím jeho rodiny bylo roční putování kolem světa.

Kavarna na konci sveta

Kavárna na konci světa
Autor: John Strelecky
Překlad: Martin Richter
Žánr: rozvoj osobnosti, beletrie
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 120
Hodnocení: 77 %

https://www.knihykazda.cz/kavarna-na-konci-sveta/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Knížka na prázdniny – jakou vybrat?

prazdniny prazdniny v nebi 200Blíží se léto. Děti budou mít prázdniny, spoustu volného času a tak si myslím, že by měly občas otevřít knihu – ne zrovna s učivem, ale s nějakým příběhem. I tak si zopakují mnohé, co se dosu...


Literatura

Analfabetka jiskří mnohem méně, než Stoletý stařík

analfabetka 2Všichni už ji četli, tak jsem se do ní taky pustila. Analfabetku, která uměla počítat provázela před jejím vydáním velká kampaň a jednoznačná doporučení. Jakpak by ne, když jejím autorem je Jonas Jonasson, který svou prvotinou o stoletém st...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Černá komedie PŘIŠLA V NOCI má šanci na 5 Cen české filmové kritiky

Prisla v noci perexPŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček si od českých kritiček a kritiků vysloužila nominace za nejlepší scénář, režii a film, a také herecké výkony Simony Pekové a Jiřího Rendla v hlavních rolích. ...