Můj atlas Česka

Můj atlas Česka

Tisk

muj atlas ceska200Nakladatelství Albatros vydalo v srpnu encyklopedii pro děti Můj atlas Česka, na které se podílel Ondřej Hník a kterou ilustroval Jiří Votruba a taky děti z celé České republiky! Jak vidí a vnímají nejrůznější místa v celé naší zemi právě děti, to se dozvíte v této příjemné naučné knize.

 

 

Ondřej Hník(* 1977) je český pedagog a básník. Autor vyučoval na základní škole, nyní je pedagogem na vysoké škole, pracuje také jako lektor domu dětí a mládeže. Publikuje v literárních časopisech a vystupuje v pořadech pro děti a dospělé. Mezi jeho básnické sbírky patří například Myší výprodej!, Básníci třetího tisíciletí, Malý český poutník, Jizvy na svých místech nebo Malý pražský chodec.

Kniha Můj atlas Česka je výsledkem stejnojmenného dlouhodobého projektu, do kterého měly možnost se zapojit děti z celé České republiky. Jejich úkolem bylo popsat nebo nakreslit místo, kde žijí. Mohl to být dům, město nebo třeba jen oblíbené místo v jejich kraji. V redakci nakladatelství Albatros došlo k pečlivému roztřídění a výběru textů a obrázků, jejichž malí autoři byli pozváni na dílny pořádané Ateliérem Albatros, kde se učili, jak vzniká kniha.

Muj atlas ceska str

Kniha je přehledně rozdělena dle krajů a na úvod každého kraje máme bohatě ilustrovanou dvojstránku s tím nejzajímavějším, co je v dané oblasti k vidění. Popisky tu máme nejen autorovy, ale také dětí a to ji dělá atraktivní. Kniha má být poučná a zábavná a nabízí taky v modrých obdélnících spoustu úkolů, buď hledání v mapě nebo tvořivý úkol či přiřazovačku.

V knize je uvedeno, že je vhodná pro děti od šesti let a já jsem na vážkách, zda tomu tak opravdu je. Některé věci jsou složitější na pochopení a možná by bylo lepší, aby si dítě samo přečetlo popisky, než aby mu to četl rodič. Encyklopedie hýří ilustracemi, ale na druhou stranu mám pocit, že zde je hodně nevyužitého místa a vypadá to pak divně.

Autor nám v předmluvě říká, že jde o dětský atlas a ne o učebnici a rozhodně má pravdu. Tím ale netvrdím, že právě Můj atlas Česka nedokáže podnítit zájem o naši krásnou a bohatou zemi. I já si tam našla svoje, pobavila se a poučila a věřím, že stejně tomu bude u dětských čtenářů.

muj atlas ceska

Název: Můj atlas Česka
Autor: Ondřej Hník
Ilustrace: Jiří Votruba a děti z celé ČR
Žánr: encyklopedie pro děti
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 144
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nahlédněte do fungování vlčí smečky

okouzlena vlky 200Okouzlena vlky je název nové knihy Moniky Zelinové. Nese podtitul Jak jsem se stala členkou vlčí smečky a přináší mnoho informací jak o vlcích, tak o autorčině změně života.

 

...

Literatura

Nesbo nechává svého hrdinu trpět

nuz200Když vyjde kniha oblíbeného severského spisovatele v Česku, jsou to pro čtenáře takové menší Vánoce. Dvanáctá “holeovka” přináší vybroušený děj a jak sám autor podotknul, nechá tentokrát svého hrdinu Harryho Holea trpět. Vůbec nepřeháněl.

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

V šedesáti letech zpátky do ringu

zpatky do ringu 200Film Zpátky do ringu (2013) je velmi originální od začátku do konce. Není zrovna obvyklé, aby lidé na sklonku svého života chtěli zápasit v ringu, a přitom ani jednou neusnuli. Jenže staré křivdy dokážou rozpumpov...