Španělská chřipka: Příběh pandemie 1918

Španělská chřipka: Příběh pandemie 1918

Tisk

csm 102 Spanische Grippe T 9783899195125 7cc6b46d6e 200Nakladatelství Vitalis vydává novou obrazovou publikaci, tentokrát u příležitostí stoletého výročí pandemie španělské chřipky, která po první světové válce zkosila desítky milionů lidí. Autorem je rakouský lékař Harald Salfellner, který se zaměřuje na dějiny medicíny a tomuto tématu se věnoval v rámci své doktorandské práce.

Jakoby nestačilo, že během první světové války zahynulo tolik lidí, v letech 1918 - 1920 následuje celosvětová epidemie chřipky, která za sebou nechává další neskutečnou spoušť. Hovoří se o desítkách miliónů obětí všech kontinentů, snad jen s výjimkou vzdálenějších ostrovů. Rakouský historik lékařství, který se zabývá výzkumem nemocí vytvořil velmi čtivou a barevnou publikaci, která je určena pro širokou laickou veřejnost, nikoli pouze pro odborníky z oblasti historie a zdravotnictví. Díky obrovskému počtu velmi zajímavých fotografií je kniha mnohem více atraktivní a čtenáře obohatí už její samotné prohlížení.

Autor věnuje třicet kapitol podrobnému popisu příčin, průběhu a následků nemoci, celkovému kontextu v rámci celosvětových dějin. Řada případů končila i zápalem plic, který měl na pacienta obvykle fatální dopad. Uvádí i možné způsoby léčby, i když se již tehdy prakticky vědělo, že jakákoli medikace je zcela neúčinná a zbytečná. Pomocnými prostředky byl Aspirin a řada tehdy běžně používaných drog, například opia, kodeinu a podobně. Zmiňuje také Neosalvarsan - lék, kterým se léčil syfilis. Dokonce se i pouštělo žilou, a to ve velkém. Obrazový materiál v knize perfektně dokresluje celkovou atmosféru strašlivé nemoci a tehdejší doby. V knize jsou i zmíněny slavné osobnosti, kterým se chřipka stala osudnou, například rakouský malíř Egon Schiele, francouzský básník Guillaume Apollinaire nebo malíř Bohumil Kubišta a dědeček pozdějšího prezidenta Spojených států Frederick Trump.

O autorovi:

Autor knihy je rakouský lékař zabývající se dějinami medicíny, vydal také několik vlastivědných publikací zaměřených na Vídeň a Prahu, kde již třicet let žije. Mezi jeho známé knihy patří Perem i skalpelem nebo Ale lékařem jsem zůstal. Z jeho další tvorby můžeme zmínit například monografii o Franzi Kafkovi a knihu o Praze, která byla přeložena do osmi jazyků. Kromě španělské chřipky se věnuje i studiu evropské spavé nemoci.

Ukázka z knihy:

Na rozhraní mezi léčitelstvím a lidovou medicínou ale i mezi profylaxí a terapií se těší velké popularitě alkoholické nápoje, přičemž je chřipka v závislosti na zvyklostech dané země zalévána třeba rumem (čajem s rumem), grogem, svařeným vínem nebo medicinálním koňakem. V Anglii je od prosince 1918 whisky dokonce na recept...

csm 102 Spanische Grippe T 9783899195125 7cc6b46d6e

Španělská chřipka: Příběh pandemie 1918
Autor: Harald Salfellner
Přeložil: Pavel Cink
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2018
Počet stran: 169
Vydalo nakladatelství: Vitalis s.r.o.
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen českou premiéru komedie M.A.S.H chystá Vršovické divadlo MANA, říká Věra Mašková

mana 200Rozvolňování po éře covidové pandemie je znát na koncertech, klubech a divadlech. Konečně! Také Vršovické divadlo MANA připravilo program, které nabídne třeba už v červnu na Letní scéně v Heroldových sadech. "Doufám, že našim divákům nabídneme to, co ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Román pro ženy (nejen) o víně aneb Láskobraní z nakladatelství Jota

brani200Blanka Hošková ve světě spisovatelů není žádným nováčkem. Rodačka z Brna a zkušená maminka má na svém kontě už desítky časopiseckých článků a čtyři knihy. Ta nejnovější (v pořadí pátá) vyšla před několika dny v nakladatelství Jota a jmenuje se Láskob...


Literatura

Viva viktoriánské období! Navždy buď mou vévodkyní

navzdy bud mou vevodkyni 200V červenci vyšel u nakladatelství Ikar sympatický romantický příběh z viktoriánské Anglie Navždy buď mou vévodkyní od americké autorky Amalie Howardové. V Anglii se píše rok 1865, on je vévoda s bezcitnou pověstí...

Divadlo

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.

...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...