Živí mrtví 26: Volání do zbraně

Živí mrtví 26: Volání do zbraně

Tisk

zivi mrtvi26 200V srpnu vyšel v nakladatelství Crew další svazek příběhů věnovaný Živým mrtvým, nese název Volání do zbraně a značí již 26. díl této tak oblíbené série. Ač se název a de facto i obálka jeví jako všeříkající a až děj odhalující, tyto sešity nám nabízejí nahlédnutí do celé řady životů a příběhů. A že je to síla!


Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003 a k dnešnímu dni čítá úctyhodných 30 svazků. Do češtiny se začala překládat v roce 2009 a díky popularitě této nejen komiksové série Crew nyní vydává dokonce 4 knihy ročně.

V minulém díle Rick svým chytrým vůdčím jednáním zabránil vzpouře proti své vlastní osobě, a jak naznačuje název svazku, nyní se bude snažit cílit vztek svých lidí pryč od sebe na ty, kteří jsou za předcházející pohromu zodpovědní – na Šeptače. Nepůjde tedy o žádnou oddechovku plnou výplní a nahlížení do složitého kola vztahů mezi hrdiny, ale o výcvik armády, akci a napětí. Netvrdím ale, že se nepodíváme i na zoubek nejrůznějších vztahů a nebudeme zkoumat city mezi našimi starými známými. Zajímavé budou taktéž sítě intrik, které nám Kirkman nabízí.

Tradičně největší hrozbu nepředstavují touláci, tedy zombie, ale živí lidé a to jak Šeptači, tak nespokojenci uvnitř každé komunity. A když se něco pokazí, tak pořádně. Do příběhu již od začátku vstupujeme akcí a máme možnost vidět výcvik armády, ale jako lusknutím prstu se dokážeme přenést z bojiště do bezpečí komunity a vidět rodiny, mezilidské vztahy. Nevytratil se ani vtip a lehkost, sice zejména v postavě Negana, který jednak představuje problém s velkým P, ale taky je to po čertech zábavná postava!

zvi mrtvi26 1

I tento díl mě naprosto pohltil, a to hlavně díky struktuře větvení příběhu s nečekanými zvraty a působivým vybalancováním děje v kolotoči napětí-akce-zklidnění. Navštívili jsme Alexandrii, Hilltop, ale taky se podívali pod pokličku toho, jak to funguje u Šeptačů. Pravidla a fungování posledně jmenované skupiny vyvolávají spoustu otázek a důvodů k zamyšlení a to je dobře. A co bylo nejšílenější? Samozřejmě nečekaný obrat událostí v samotném závěru, který mě tak upřímně šokoval a zastihl nepřipravenou, až mi klesla čelist.

Živí mrtví jsou zkrátka sázkou na jistotu. Černobílý komiks z post apokalyptického světa, který si bere na přetřes základní otázky, které se týkají nejen přežití, je s námi už nějakou chvíli a pořád neztratil jiskru. Fanoušci to vědí a prahnou po dalším vypravování, kterého se dočkáme v listopadu, díl 27 ponese název Válka šeptačů.

zivi mrtvi26 obalka

Název: Volání do zbraně
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks, 26. díl série Živí mrtví
Název originálu: The Walking Dead # 26: Call to Arms (2016)
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2018, brožované
Počet stran: 136
Hodnocení: 100 %

Zdroj: www.crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho voln...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

...

Literatura

Přijde zase někdy Lili?

danska divka webCo jen může způsobit jedna náhodná nevinná prosba? V mnoha případech asi nic zvláštního. Do života Grety a Einara však přinesla zásadní zlom. Do té chvíle byli zamilovaným manželským párem malířů, poté rozervanou dvojicí, která neví, jak ...

Divadlo

Dvě nominace na Ceny Thálie pro soubor opereta/muzikál Národní divadlo moravskoslezské

thalie 200Soubor opereta/muzikál v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě získal dvě užší nominace na Ceny Thálie za rok 2014. Dvěma nominovanými umělci jsou Hana Fialová za roli francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scená...

Film

Dny evropského filmu se konají již po třicáté

DEF perexV poslední dubnové dekádě (20. – 30. 4. 2023) zve uměnímilovné diváky do kina již 30. ročník DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Nejprve se uskuteční v Praze, Brně a Ostravě, ale kromě nich – od 26. dubna zavítá i do dalších měst: do Boskovic, Červeného Kostelce, Hod...