Tristan Gooley: Orientace v přírodě

Tristan Gooley: Orientace v přírodě

Tisk

orientace v prirode 200Na podzim vyšla v nakladatelství Alferia kniha pro všechny dobrodruhy a ty, kteří se rádi pohybují v přírodě a rádi by jí lépe porozuměli. Britský odborník na slovo vzatý Tristan Gooley nám poradí, jak se bez technik, strojů a nástrojů orientovat v přírodě jen na základě informací, které získáme z okolí.

 



Tristan Gooley (* 1973) je zakladatel školy orientace v přírodě. Vedl expedice na pěti kontinentech, zlézal hory v Evropě, Africe a Asii, plavil se přes oceány, pilotoval malé letadlo do Afriky a na Arktidu. Je jediným žijícím člověkem, který sám překonal Atlantik na lodi i v letadle. Je členem Royal Inbstitute of Navigation a Royal geographical Society a píše pro Sunday Times, New York Times a BBC.

Hned na úvod nás čeká Obsah, kde se dozvíme, co nás v knize čeká. Samozřejmostí je Předmluva: Dvě cetsy a Úvod s podtitulem Umění orientace v přírodě. Dále autor knihu rozdělil na osm hlavních kapitol: Diny a doliny: Země, Dokonalá iluze: Slunce, Nebeská klenba, Vrtkavý Měsíc, Moře, Živly, Tvorové a jejich zvyky a Kde jsem?. Na závěr tu máme oddíly Jednota: Epilog, nechybí obsáhlé Zdroje a poznámky, Bibliografie, Poděkování a Rejstřík.

Lidská schopnost orientace v přírodě má své limity, jsme omezeni svými znalostmi, které však nejsou v širším povědomí lidí. Navíc se v dnešní době spoléháme na moderní technologie a vymoženosti. To se tato kniha snaží napravit a ukázat nám, že můžeme najít správnou cestu díky porozumění přírodě na základě naší dedukce. V úvodu se dovídáme, co je to orientace, jak se vyvíjela a měnila, proč se jí věnovat a jak se připravit.

Autor se snaží ke každé kapitole napasovat nějaký příběh, pověst či báji a na jejím základě ilustrovat, proč je orientace tak důležitá. Spousta informací je člověku známá, ale autor je podává uceleně a přidává další poznatky a tipy, jak se orientovat v prostoru. Oproti některým zvířatům nám chybí vnitřní kompas, který by nám radil, a proto se musíme spolehnout na indicie, které nám poskytuje všemocná příroda. A důležité je třeba vědět i to, nejenom kam míříme, ale kde se právě nacházíme.

Orientace v přírodě bylo spíše odborné čtení, přímo nabité informacemi. Našli jsme zde celou řadu odkazů na staré báje a pověsti, ale i na vědce a další osobnosti. Informace byly až vyčerpávající, o tom žádná. Jen jsem čekala trochu záživnější čtení. Nicméně pro lidi, kteří svůj volný čas tráví aktivně někde venku a chtěli by o orientaci v přírodě vědět víc, je toto základ se vším všudy.

orientace v prirode

Název: Orientace v přírodě
Autor: Tristan Gooley
Originální název: The Natural navigator (2010)
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Alferia
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 278
Hodnocení: 70 %

https://www.grada.cz/orientace-v-prirode-10095/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není čas odkládat svá přání, cíle či projekty, které mě naplňují a baví, říká Richard Pachman

richard pachman perexNa Velký pátek 30. března se v 19 hodin uskuteční v olomoucké Redutě slavnostní představení Pašije – Velikonoční příběh zkomponovaného olomouckým skladatelem Richardem Pachmanem pro Moravskou filharmonii...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nutné lži – dvě ženy samy proti systému

Nutne lziJane Forresterová je mladá žena, která má po sňatku s Robertem jasnou a zářivou budoucnost. A taky krásně nalinkovanou - vzala si pediatra, což v 60. letech minulého století na jihu USA pro muže znamená, že má společenskou...


Literatura

Když se do vztahu motá někdo třetí, nedělá to nikdy dobrotu

manzelka mezi nami 200V nakladatelství Motto letos vyšla kniha Manželka mezi námi od autorek Greer Hendricks a Sarah Pekkanen. Kniha byla označená zlatou pečetí Edice TOP dávající najevo, že jde o světový bestseller, který se dočkal vřelého přije...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Nakladatelství Argo se představuje

argo-logoNakladatelství Argo nabízí knihy velice různorodé, vedle divácky atraktivního čtiva (kde nechybí ani comics) vydává i výsostně odborné publikace, které se týkají dějin – ať již zkoumají takříkajíc jejich každodennost, skryté tend...