Druhý mozek sídlí ve střevech!

Druhý mozek sídlí ve střevech!

Tisk

Druhy-mozek-preview (2)Zkuste si představit, že ve vašich střevech sídlí váš druhý mozek - zcela inteligentní buňky podílející se na chodu celého organismu.Tato šokující zpráva se už nějakou dobu propírá v médiích. A právě o tomto zajímavém tématu pojednává kniha Druhý mozek, kterou napsal doktor Emeran Mayer.

Populárně naučný bestseller Druhý mozek přináší zcela nový pohled na vnímání lidského zdraví. Není to sice poprvé, kdy se někdo věnoval vlivu stravy na fungování celého organismu, ale postavit na stejnou úroveň mikroorganismy žijící ve střevech a inteligenci mozku je při nejmenším zajímavé. Smysl to rozhodně dává. Můžeme si tak jednoduše zodpovědět otázku, zda jsme to co jíme - tedy rozhodně ano.

Druhy mozek 1

Mozek a střeva spolu souvisí

Doktor Mayer se věnuje mikrobiologickému složení střeva, vlivu stravy na prožívání emocí, obezitě a chronickým střevním onemocněním i jejich léčbě. Jako gastroenterolog vnímá vzájemná propojení a vědecky potvrzuje takové vztahy a návaznosti mezi buňkami, o kterých jsme doposud neměli ani tušení.

Ačkoli se to zdá být neuvěřitelné, mozek a střeva spolu úzce souvisí. Střeva obsahují nervové buňky, které se podílí na přímé komunikaci mezi trávicím traktem a mozkem. Jazyk komunikace autor nazývá mikrobštinou. Mozek tak dostává zprávu o tom, co právě člověk snědl, jak to všechno na něj působí, zda mu nehrozí nevolnost či další potíže a také, jak se bude po této stravě cítit, a to samozřejmě nejen fyzicky, ale také psychicky. Komunikační signály tedy nevedou z mozku do střev, ale především ze střev do mozku.

Lékař Emeran Mayer ví, o čem píše. Výzkumu věnoval bezmála čtyřicet let svého života. Pokládá si takové otázky jako například - Které události v raném věku člověka mohou změnit fungování jeho mozku? Jak se liší mužský a ženský mozek ve vnímání chronické bolesti? Může kognitivní behaviorální terapie zlepšit mozkové funkce? Jaké jsou mechanismy mozku, který je základem zvýšené citlivosti střev? Jak ovlivňuje chronický zánět střeva strukturu a funkci mozku?

Strava jako prevence autismu či schizofrenie

Mikrobiologické složení střeva by rázem mohlo být považováno za samostatný orgán. Mikrobiom má vlastní nervovou síť, která obsahuje obdobný počet neuronů jako mícha. Má i vlastní imunitní a hormonální systém. U každého člověka se pochopitelné liší. Na základě jeho složení lze detekovat dispozice k různým onemocněním, alergiím, chronickým chorobám, obezitě, ale i neurologickým a psychickým poruchám. Stav trávicího traktu tak může ovlivňovat nejen naši emotivitu, úzkostnější povahu či sklony k depresím, ale dokonce i rozvoj vážnějších duševních onemocnění, dispozice k autismu či Aspergerově syndromu. Ne nadarmo se tedy v dnešní době hovoří o doporučené dietě pro osoby se schizofrenií či autismem, která je například zbavena lepku, jež má přímý vliv na funkci střeva.

Kniha je napsána odborně, avšak prakticky a srozumitelně. Autor svá tvrzení doplňuje zkušenostmi z praxe při své práci s pacienty. Nechybí důležitá doporučení. Doktor Mayer pracuje především s křehkou psychikou svých pacientů, psychoanalyticky rozebírá traumata z dětství i vliv stresu na veškeré trávicí obtíže. Situaci neřeší užíváním léků, ale psychoterapií či úpravou stravy. Doporučuje především jíst v klidu a nikoli ve stavu jakéhokoli psychického rozrušení.

Emeran Mayer (*1950)

Autor knihy je uznávaný gastroenterolog, profesor medicíny, fyziologie a psychiatrie, výkonný ředitel centra pro neurobiologii stresu a odolnosti. Přes pětatřicet let se věnuje výzkumu v oblasti vzájemného vlivu nervové soustavy a trávicího traktu. Publikoval více než 320 vědeckých článků, spoluvytvářel čtyři knihy a uspořádal též několik interdisciplinárních sympozií v oblasti interakce těla a mysli a chronické viscerální bolesti.

Ukázka z knihy:

Vzhledem k tomu, že jsou emoce už po staletí předmětem zájmu filozofů, psychologů a později i neurovědců, existuje množství stále vědečtějších teorií, jež vysvětlují jejich vznik. Původ emocí býval kladen do mysli, mozku nebo těla. Nejnovější studie však přicházejí se zjištěním, že emoce jsou ovlivňovány činitelem, jehož by se jen málokdo nadál. Ukazuje se, že při složitých interakcích mezi mozkem a trávicím traktem hrají nepominutelnou úlohu mikrobi našeho střeva. Rodí se tak fascinující, převratný pohled na střevní mikrobiotu jako na jeden z klíčových faktorů který má dopad na naše fyziologické reakce a vnitřní pocity, náladu a celkové ladění naší osobnosti.

Druhy-mozek-preview

Druhý mozek
Autor: Dr. Emeran Mayer
Překlad: Barbora Chrudinová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2018
Stran: 240
Vydalo nakladatelství: Paseka
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspiraci nacházím všude kolem mě, říká zpěvák a textař Vlady Gryc

Gryc foto perexLoni mu vyšlo nejen debutové album Já svý sny mám, ale povedla se mu i letní hitovka Te Quiero, která zaznamenala sérii úspěchů v rozhlasové hitparádě Česká dvanáctka. To jsou poměrně nedávné umělecké úspěchy zpívajícího textaře Vladyh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ryba Chyba – nový rybí druh – a taky prima čtení

ryba chyba200V jednom rybníce, o který se staral, velmi dobře je nutné podotknout, dlouhá léta vodník Jaromír, co psal básně a byl duše poetická, nastala katastrofa. Hned po oslavě svých pětistých narozenin totiž Jaromír sebral svoje saky paky a odešel na...


Literatura

Čtení pro ženy? Dietnikum Blanky Hoškové

Dietnikum 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota další román Blanky Hoškové, tentokráte s názvem Dietnikum. Co se pod nezvyklým názvem skrývá, do jakého vážného tématu se autorka pustí teď a jaká je tato kniha, to se dozvíte právě v této recenzi.

<...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Filmy z karlovarského festivalu

54kviff 200Letošní karlovarský filmový festival skončil a oceněné tituly jsou již známy. Nebudu se k nim vracet, protože zajímavější než snímky ze soutěžních sekcí, zpravidla druhořadé, méně přínosné i přitažlivé, jsou díla uváděná mimo soutěž. Soustředí...