Milena Štráfeldová popisuje nejniternější pocity

Milena Štráfeldová popisuje nejniternější pocity

Tisk

svetr200S Milenou Štráfeldovou jsem se poprvé setkala prostřednictvím knihy Trestankyně. Seznamuje nás s Růženou Vackovou, která nestála o život s kompromisy a kvůli tomu dlouhá léta strávila ve vězení. Tentokrát nás čekají krátké povídky, které ale v sobě opět nesou velmi těžké životní osudy.

 

 

Příběhy zahrnují jak historicky známé postavy, tak vymyšlené aktéry. Ale i u těch postav nevycházejících z reálného života a událostí můžete cítit, jako by se takový příběh mohl opravdu stát a třeba podobný znáte ze svého okolí.

Ráda jsem si připomněla Sonju Bullaty, jedinou ženu, kterou si do učení vzal fotograf Josef Sudek, on sám ji nazýval uč-muč. Další povídky se odehrávají také v Praze, ale ocitáme se i v dalších koutech naší země a dokonce se dostáváme do litevského Kaunasu či na Ukrajinu.

Autorka bez problému proniká do myšlení malých dětí, stejně jako osudem zkoušených dospělých.  Dokonale popisuje niterné pocity, třeba nešťastné zamilování: “A Věrka by teď chtěla Vladimírovi odvyprávět, jak pak celé týdny chodila až do tmy po městě, protože nedokázala sedět zavřená ve svém pokoji. A jak doufala, že Davida někde aspoň zahlédne, a současně se toho bála. Protože když se to náhodou stalo, tak se celá rozklepala. Pokaždé se pak ukázalo, že to ani nebyl on, jen někdo jemu vzdáleně podobný. Hodně vzdáleně.”

Život se dá změnit během kratšího času než je sekunda - a pak se ze spořádaného manžela stane bezdomovec, z přítele vězněný násilník, ze zdravého čilého člověka člověk nemocný. Mnoho z povídek v sobě obsahuje zhůvěřilost těch, kteří dostali moc, ale neumí se s ní vyrovnat.

Doporučila bych vám číst jako poslední povídku Šachový turnaj - ne že by byla nejpozitivnější ze všech uvedených v knize, ale rozhodně má milý a překvapivý závěr.

Milena Štráfeldová nabízí čtenářům zajímavou cestu do hlubokých zákoutí lidské mysli a života. Dokazuje, že ne vždy člověk dokáže ovlivnit, co se mu děje a ukazuje způsoby, jakými se lidé s překvapeními světa vyrovnávají. Ne vždy to dopadne dobře, ale to je život.

svetr

Svetr ze zbytků: Povídky o síle žít a odvaze vzdorovat osudu
Autor: Milada Štráfeldová
Žánr: povídky
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2018
Počet stran: 280
Hodnocení: 95 %                                    
Zdroj foto: www.kniha.cz
https://kniha.cz/detail/kniha_462225_Svetr%20ze%20zbytk%C5%AF


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Léto se snažím spravedlivě rozdělit mezi odpočinek a prací na knize, říká Jiří Bartoň

Bartoň Povídání o létě, prázdninách či okurkové sezóně poskytl v těchto dnech Kultuře21 herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň. I když přiznává, že léto trávil na Moravě a navštívil řadu míst, která má rád, pře...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Příběhy Staré dámy – výprava za nejslavnějším cyklistickým závodem

Stara dama perexAutor Tomáš Macek napsal velmi poutavé dílo, které mapuje kompletní historii Tour de France, nebo-li Staré dámy. Tento závod, který je každé léto hojně sledován po celém světě se dočkal u nás vydání této knihy, která určitě nadchne každé...


Literatura

Ruta Sepetys – V šedých tónech

ruta 200Knih o německé ohavnosti během 2. světové války bylo napsáno dost, o té sovětské však nikoliv. Málokdo ví, jaké násilné činy a zrůdnosti se páchaly za krutovlády Stalina na občanech Pobaltských států. Kniha referuje o strašlivé tragédii 20. století, kter...

Divadlo

Zdenek Merta a jeho hosté si zahrají u klavíru v Městském divadle Brno

merta200Kdo zná Zdenka Mertu více než jen jako výtečného klavíristu z divadelních a koncertních sálů, ví, že je tento muž výborným a vtipným společníkem, šarmantním svůdcem nečekaných myšlenek a také pozoruhodným vypravěčem s uměním naslouchat jiným. Na hudbu po...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...