Přijde Bůh a řekne, že si musíte promluvit!

Přijde Bůh a řekne, že si musíte promluvit!

Tisk

a buh pravil perexNení to ale tak jednoduché. Hans Rath v třetím pokračování příběhů o Jakobu Jakobim pořádně zavařil všem přítomným. Jakobovi nejvíc už jen tím, že se s ním opět potkáme před Vánoci ve chvíli, kdy ho čert, Mikuláš a anděl okradou a jen kousek chybělo pomalu k tomu, aby si odnesl i nějaký ten šrám.

 

Zato svatá trojice si odnesla hodinky v ceně, kterou snad ani nepříliš úspěšný psychoterapeut Jakob, nikdy neviděl. A na krku tak má problém i s exmanželkou. A pak s tím, který už měl být mrtvý.

No jasně, není… i díky tomu se v této zelené knize znovu scházíme.
Díky Bohu!

A připravte si něco dobrého na pití, protože čtení tentokrát nebude tak lenivé a sváteční, jako kdykoliv předtím. Snad je to trochu i tím, že nám Jakob chytne druhou mízu, ale nebudu předbíhat.

Klidu se ale nedočkám. Abel Baumann mě straší i ve snech. Vidím obrázky z jeho pohřbu. Jsou monochromatické a podivně vybledlé. Obrázky truchlících příbuzných a přátel. Obrázky muzikantů….

„Udělalo se krásně, co?“ ozve se najednou.

Polekaně sebou trhnu.

Na lavičce vedle mě sedí Abel Baumann a ukazuje na album. „Nemyslíš, že jsem měl krásný pohřeb, Jakobe?“

Chuť vína, stresu, pohody a smyslu života

Mám ráda, když si z četby mohu odnést jednolitý dojem. Dojem vůně, pocitu, emoce nebo nějakého životního moudra. V tomto případě mne velmi ovlivňují titulní obrázky, protože svou atmosférou velmi dosedají do toho, do čeho se noříme v průběhu celého příběhu. Nadhled, vtip, chuť vína a stresu všedních dnů, a naopak i chvil, kdy přichází to, po čem lidská duše touží – trocha klidu a nalezení rovnováhy a životní moudrosti po boku… no, tady povětšinou Abela Baumanna, který zase v podobě „boha i ďábla“ přichází jakožto Jakobův přítel. Ještě že ne znovu jako jeho pacient. Jakoba tu máme asi nejvyrovnanějšího ze všech tří dílů (A Bůh pravil, musíme si promluvit; Ďábel je taky jenom člověk – Anch-books), takže si autor dovolil výstřelek. Když nemusíme Abela řešit jako pacienta, Jakob je už skoro načnutý k nějaké té víře ve vyšší úmysly, tak mu dáme trošku světských starostí. Abel už se s ničím taky moc nepáře a posílá ho do akce mnohem důrazněji. Jsme tedy v širším světě, vystupuje nám tu více postav a stáváme se svědky skutečně chaotického předvánočního období, které přináší překvapení každý den.

A tak kdoví, jestli nakonec nebude nejhezčí chvíle, až ti dva zase skončí před ledničkou, s vánočními dobrotami a sklenkou vína a – všechno bude zase takové jako před rokem. Nebo ne?

O autorovi:

HANS RATH: Narodil jsem se v Straelenu v Severním Porýní. Obyvatelé tohoto regionu se živí zemědělstvím a zahradničením. Kdo se nehodí ani na jedno, musí na gymnázium. Po maturitě jsem studoval filozofii, germanistiku a psychologii v Bonnu, což podle Úřadu práce představuje solidní základ, aby se člověk jednou mohl živit jako pomocník při žních. Pracoval jsem jako čerpadlář, stavební dělník, jevištní technik, později jako divadelní kritik a analyzoval jsem scénáře.

Když mi v polovině 90. let nabídli místo v novinovém nakladatelství působícím v Německu, Česku a Maďarsku, vyměnil jsem už splacené lacláče zemědělského pomocníka za oblek s proužkem a začal pracovat ve středním managementu.

Krátce před svými čtyřicátinami jsem toho měl dost. Rozhodl jsem se zkusit štěstí v Berlíně jako autor na volné noze. Tam žiju dodnes se svou ženou Michaelou Weibusch a synem Mattim.


a bůh

A Bůh pravil: Musíš mi pomoci


Originál: Und Gott sprach: Du musst mir helfen!

Přeložila: Michaela Škultéty

Rok vydání originálu: 2015

Vydalo nakladatelství Anch Books

Rok vydání 2018

Web: www.anch-books.eu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dokumentarista Petr Horký: Příběh je to nejcennější, co můžete zachytit

horky perexPokud chcete svou prací odvyprávět příběhy i z těch nejtěžších cest, je zapotřebí špičkové vybavení. Své o tom ví dokumentarista Petr Horký, který projel svět křížem krážem. Nejen o tom, co hraje největší roli během pořizování těch nejlepších zábě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Danielle Steelová: Špionka a romantika jak ji známe

Špionka Danielle SteelPokud máte rádi romány Daniely Steelové, zbystřete, nakladatelství Ikar právě vydalo její novou knihu Špionka (v originále vyšla v roce 2019). Příběh je zasazený do období druhé světové války a opět nechybí romantika, lehké nap...


Literatura

Meryl Streepová se představí v netradiční úloze

200litMeryl Streepová patří mezi nejlepší a nejtalentovanější herečky své generace. O jejím nesporném talentu každého přesvědčí také sbírka prestižních cen a nominací. Nejen hereckým umem si ale podmaňuje své obdivovatele.

...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech. První klapka padne už na začátku srpna

masin 200Celovečerní snímek o bratrech Mašínech režiséra Tomáše Mašína, scénáristy Marka Epsteina a producenta Petra Bílka dostal zelenou. Lidé tvůrcům v crowdfundingové sbírce na portálu HitHit.cz na jeho výrobu poslali více než jeden a půl milionu korun. V t...