Nora, osekaná, Helmerová

Nora, osekaná, Helmerová

Tisk

nora uvodkaHenrik Ibsen a jeho Nora (původně Domeček pro panenky) patří k divadelní klasice. Hra byla napsaná před více než sto lety, ale její téma – postavení žen ve společnosti - je živé dodnes. Inscenace brněnské Reduty (Národní divadlo Brno) přijela v půlce května hostovat do pražského Studia Hrdinů.

 


Je předvánoční čas a manželé Helmerovi diskutují svou finanční situaci. Po novém roce se Torvald, manžel, stane ředitelem banky a život má být rázem jiný, jenže…Jenže to by na povrch nesmělo vystoupit tajemství Nory z minulosti, které ale vzniklo z popudu čisté ochranářské lásky. Nicméně Torvald nemá až takové pochopení, jaké by se patřilo a dokonce po zjištění, co se stalo, prohlašuje, že by se Nora neměla starat o jejich společné děti, že takového úkolu není hodna.
Alespoň tak je to v původní verzi – v inscenaci brněnské Reduty ve hře zůstávají pouze Nora a Torvald a ostatní postavy se objevují pouze v monolozích Nory, na scéně se na živo neukážou. Eva Novotná (představitelka Nory), tak nejenže musí zvládnout svou náročnou postavu, musí suplovat i Kristinu, doktora Ranka, ale i nepřítele Nilse Krogstada.

nora


Skvělý výkon Evy Novotné je to, co vás udrží v pozornosti. Jak sebou šije, je napjatá, nepostojí na jednom místě, nervozita z prozrazení jejího přečinu je všudypřítomná. A po vší hysterii následuje ale rychlý přechod ke konci hry. Najednou je vše jasné, tiché, bez příkras, Nora je smířená, rozhodnutá a sděluje manželovi, že odchází od rodiny, aby našla sama sebe.
Tedy, kromě rozsáhlé redukce hry, přichází závěr až příliš rychle, jakoby říkal, no tak honem, ať to máme za sebou. I celkově takto brněnská verze vyznívá. Rychlovka pro dnešní turbulentní dobu. Ale řekla bych, že je tím dílo dost poškozeno. Pokud by na představení přišel někdo, kdo o hře nic neví, asi by byl poměrně zmatený.
Přitom hru i dnes můžeme vnímat stále aktuálně – může hovořit o tom, že žena může být samostatná a úspěšná i bez muže a nemusí být považovaná za sobeckou, že každý má právo najít sám sebe, že je třeba ale dbát na své závazky. A především, že to, že jsou dva lidé manželé a mají spolu děti, ještě zdaleka neznamená, že se znají. Ve společné domácnosti můžete žít s naprostým cizincem, který se vás v potřebné chvíli nezastane.
Závěrečná scéna, příchod tří králů s nadměrnými hlavami vypadá bizarně, hororově, zajímavě a netradičně, ale celkový dojem nezachrání. S klasickým dílem by se mělo zacházet šetrněji.

nora1


Nora
Studio Hrdinů (hostující inscenace divadla Reduta, Národní divadlo Brno), 16. 5. 2015
Režie a úprava: Rastislav Ballek
Scéna: Stefan Milkov
Kostýmy: Katarína Kováčiková
Hrají: Eva Novotná, Petr Halberstadt
Premiéra: 1. listopadu 2013
Hodnocení: 60 %

Zdroj foto: www.studiohrdinu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kdo natropí nejvíce hloupostí?

Eva perexDivadlo Na Fidlovačce frčí letošní sezonu na „prvorepublikové“ vlně, a tak není divu, že přidalo na svůj repertoár vedle britské konverzačky z 20. let i oblíbenou českou retro komedii Fan Vavřincové Eva tropí hlouposti


Literatura

Sledování přírody vám pomůže nejen se zahradničením

prirode na stope 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha oblíbeného milovníka přírody Peera Wohllebena, která potěší nejen mnoho zahrádkářů. Jmenuje se Přírodě na stopě a má podtitul Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahr...

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

Nastal pro Bonda čas zemřít?

bond perexLoni v září se po dvojnásobném odložení způsobeném pandemií koronaviru do kin konečně dostala pětadvacátá bondovka s názvem Není čas zemřít, v níž se s rolí agenta 007 rozloučil Daniel Craig, který ikonickou postavu ztvárňoval od roku 2006. O tom...