Poznejte královnu francouzského thrilleru

Poznejte královnu francouzského thrilleru

Tisk

pouhy stin 200Pouhý stín, tak se jmenuje kniha nadějné francouzské autorky Karine Giébelové, která vyšla v březnu v nakladatelství Jota. Napínavé čtení se záludnou zápletkou si prostě nemůžete nechat ujít!



Karine Giébelová (* 1971) napsala jedenáct detektivních románů a thrillerů a téměř dvacet povídek. Vystudovala práva, vykonávala různá povolání, nyní pracuje ve svém oboru. Je laureátkou mnoha literárních cen, za Pouhý stín obdržela v roce 2012 Prix Polar francophone. Její knihy byly přeloženy do dvanácti jazyků a některé i zfilmovány. Její jméno si určitě zapamatujte!

Cloé Beauchampová je mladá, šarmantní a bezohledně ambiciózní žena, která si jde tvrdě za svým a která se považuje za střed všeho dění. Neskutečně nesympatická hrdinka, nicméně jak šel příběh, museli jste jí chtě nechtě litovat. Cloé vychází všechno jak v osobním životě, má partnera, se kterým je spokojená, a i v tom pracovním tou jde – konečně má být povýšena na ředitelku. Vše se zvrtne v okamžiku, kdy potkává Stín. Je všudypřítomný, nejde se ho zbavit a napětí se stupňuje. Pronásleduje ji ve dne v noci a ničí jak osobní, tak pracovní život.

Proč sáhnout po této knize? Francouzské knihy, jak thrillery, tak detektivky jsou samostatná odnož tohoto žánru. Pokud se vám zajídají severské krimi nebo si chcete oddechnout od knih anglosaského typu, určitě sáhněte po materiálu z Francie. Já si u této knihy musela zvykat na krátké věty a odstavce, ale časem jsem si přivykla a přišlo mi, že to děj zrychluje a dělá akčnějším. Také to pomáhá při představě toho, co hrdinka prožívá, jakýsi tok vědomí, proud myšlenek.

Knize rozhodně nechybí drive, napětí je až hmatatelné a záhada Stínu se zintenzivňuje. Protagonistka je sice většinou zralá na pěst, ale to vyvažuje velitel Gomez, který by se klidně dal označit za její protipól. Najdeme zde i něco pro ženské čtenáře, romantiku, ale nepůsobí to křečovitě nebo prvoplánovitě, takže proč ne. Zato konec, ten je opravdu depresivní a nechybí mu grády.

Pouhý stín doporučuji všem, kteří upřednostňují psychologické thrillery s výraznými postavami a silnou osnovou. Jednoduše výborně napsaná nepředvídatelná záležitost, ze které zamrazí!

pouhy stin

Název: Pouhý stín
Autor: Karine Giébelová
Žánr: thriller
Nakladatelství: Jota
Originální název: Juste une ombre (2012)
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 440
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/pouhy-stin


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kunze (KOFE-IN): "Dnes v muzice ve velké míře rozhodují peníze a mnohem méně talent a usilovná práce"

jan kunze 200Opavská kapela KOFE-IN není na české hudební scéně žádným nováčkem. Má za sebou už dvě alba. První s názvem Osobní vesmír z roku 2009 obsahoval pilotní singl Sebe mi dej. Druhým počinem kapely...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kryjte si záda, superhrdinové

ultimate spiderman 8 200V dalším pokračování UltimateSpider-Man a spol. si v první polovině Peter Parker užívá radostného studentského života až do chvíle, kdy jeden bystrý student si dá dvě a dvě dohromady a začne ostatním kam...


Literatura

Taková Maková je ideální do podzimních dnů

takova makova200Taková Maková je název básnické sbírky, která Jaroslavě Mačkové vyšla v nakladatelství Tofana.

 

...

Divadlo

Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Peskova divadlo perexEliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát s...

Film

POWAQQATSI: druhý díl Qatsi trilogie na hodinu a půl pevně přiková k obrazovce

Powaqqatsi plakat  200V roce 1988 spatřil světlo světa druhý díl Qatsi trilogie, který jeho autor Godfrey Reggio nazval Powaqqatsi. Překlad znamená „život na úkor někoho jiného“ a vyst...