Smrt ve stříbrné zbroji - životní příběh Ludvíka Jagellonského

Smrt ve stříbrné zbroji - životní příběh Ludvíka Jagellonského

Tisk

altNakladatelství Moba přináší čtenářům nový historický román Smrt ve stříbrné zbroji spisovatele a publicisty Otomara Dvořáka, jehož hlavní postavou tentokrát není žena (viz předešlé autorovy knihy Lásky princezen kuronských, Past na královnu, Kacířská královna), nýbrž mladičký český a uherský král Ludvík Jagellonský.

 

 

Autor ve své knize líčí významné kapitoly z Ludvíkova života. Své vyprávění začíná rokem 1515, kdy se devítiletý Ludvík spolu s nemocným otcem Vladislavem a  o tři roky starší sestrou Annou plaví do Prešpurku, kde se mají uskutečnit zásnuby obou sourozenců s vnoučaty císaře Maxmiliána Habsburského.

O rok později postihne desetilého chlapce těžká rána, umře mu otec a on se jako král český a uherský ujímá vlády. Záhy zjišťuje, že je jen loutkou v rukou palatina Bathoryho a dalších pánů, kteří potřebují jen jeho podpis na královské listiny, a že je ve skutečnosti na mizině a musí se spoléhat na židovské lichváře nebo si půjčovat od dvořanů. Kralování mu znepříjemňují problémy s Turky, kteří ohrožují jižní hranici království, hrozící občanská válká mezi českými pány vedenými purkrabím Zdeňkem Lvem z Rožmitálu a nejvyšším hofmistrem Vilémem z Pernštejna, intriky sedmihradského vévody Jana Zápolského a strach z atentátu. Není divu, že hledá rozptýlení (lovy, zápasy, turnaje, míčové hry) ve společnosti stejně starých mladíků.

V roce 1521 se žení s Marií, která ho okouzlí svou krásou a hlavně inteligencí, vzděláním a praktičností. Jejich náklonnost je oboustranná. Ludvík zažívá pocit štěstí a Marie se mu stává rádkyní a oporou. Následují rok se spolu vydávají na cestu do Prahy, aby urovnali poměry v českém království a Marie se nechala korunovat českou královnou. Blíží se však osudný rok 1526. Ludvík 1.července slaví své dvacáté narozeniny a o necelé dva měsíce později si obléká stříbrnou zbroj, dar od císaře Maxmiliána, a  staví  se do čela vojska bránícího se dvojnásobné přesile armády sultána Sulejmana I.

alt

 Román poutavě přibližuje nevšední život významné postavy nejen českých dějin, jež byla dosud neprávem opomíjena. Otomar Dvořák se snaží o věrný popis dobových reálií a čtenáře nenásilnou formou poučí o tehdejší politické situaci v Evropě. Z knihy je patrné i autorovo důkladné studium archivních materiálů a kronik, které využil při líčení turnajů, slavností a zejména událostí pražské korunovace a následných oslav. Cituje i díla Ludvíkových současníků Erasma Rotterdamského nebo Niccoly Machiavelliho. Dvořák též příběh okořenil lehkým fantasy motivem, kdy se Ludvíkovi v těžkých chvílích ve snech zjevuje dunajská nymfa, která touží po jeho objetí a nabízí mu svou prázdnou náruč.

 Dle autorových slov Smrt ve stříbrné zbroji mísí prvky detektivky, milostného románu, válečného eposu, mystických vizí a absurdní politické grotesky, jejíž satiričnost je až mrazivě aktuální. Pokud máte rádi historické romány a zajímá vás osoba Ludvíka Jagellonského, román Otomara Dvořáka vás jistě nezklame.

Trailer ke knize:

O autorovi:

Otomar Dvořák se narodil v roce 1951. Vystudoval FAMU, obor dramaturgie a scénáristika. Je spisovatel, novinář, scénárista, textař, publicista, dramatik a příležitostný herec, člen Obce spisovatelů. Je jedním z našich nejznámějších záhadologů, píše zejména literaturu faktu týkající se historických a přírodních záhad a tajemných míst v krajině, je rovněž autorem netradičních cestopisů. Napsal též několik beletristických děl z oblasti historie, sci-fi, fantasy a hororu, několik televizních scénářů, divadelních her a písňových textů. Mezi jeho další záliby patří mj. astronomie, historie starověku a středověků, archeologie, zeměpis a cestování. Další informace na http://otomar-knihy.webnode.cz/

Smrt ve stříbrné zbroji
Autor: Otomar Dvořák  
Žánr: historický román
Vydáno: 2012
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: MOBA
Hodnocení: 75%


Zdroj foto: mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Transformace Daniela Landy. Kouzelník Žito maluje čáry a věci se dějí.

LandaZpěvák, skladatel, scénárista, producent... Daniel Landa je navenek úspěšným mužem, v jehož práci se snoubí mnoho uměleckých profesí tvořících harmonický celek. Výsledkem je spousta písničkových hitů, několik ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nový Kotleta nasekal Velké problémy v malém Vietnamu

kotleta velke problemy200Nakladatelství Epocha udělalo na podzim radost všem příznivcům kvalitní české mladé krve s nejnovějším titulem Františka Kotlety Velké problémy v malém Vietnamu. Tahle řízná knížka by mohla mít dovětek „exkurze do vi...


Literatura

Chia semínka, hit poslední doby

kucharka chia perexChia semínka jsou hit poslední doby. Ale jen velmi málo kuchařek se nějak výrazněji odklání od tradičních chia pudingů a sladkých dezertů. Autor této minikuchařky do toho ovšem na ten malý formát, šlápl opravdu ve velkém stylu. ...

Divadlo

Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Rekondicni jizdy200V čase, kdy do platnosti přichází novela, která rizikovým řidičům jako podmínku k navrácení řidičského průkazu ukládá povinnost absolvovat terapeutický kurz, přichází Městské divadlo Zlín s aktuálně laděnou novinkou Utánképzés ittas v...

Film

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...