Road trip telepata, který prchá po smrti své ženy vstříc násilnému světu

Road trip telepata, který prchá po smrti své ženy vstříc násilnému světu

Tisk

pusta duseUž dlouho jsem nečetla knihu, ve které by bylo tolik syrového násilí. Násilí, které mi místy přišlo naprosto zbytečné, nedávající smysl a naservírováno čtenáři jen proto, že to prostě napsat jde. Také mnoho smutku, zoufalství a samoty. Tak na mě působí obsah knihy. Ale co chcete, když je hlavní hrdina telepat, který aniž by chtěl, slyší všechny vaše myšlenky, co nosíte v hlavě. Většina jich je temných. Protože nevyslovené věci jsou často neřesti.

Jeremy Bremen je telepat a jeho manželka je jediný člověk na světě, kterého potkal a disponuje stejnými schopnostmi. Spolu mnohem lépe čelí návalu myšlenek lidí v jejich blízkosti. Nicméně Gail umírá a zemře. Jeremy to nesnese a v návalu zoufalství odjede s trochou peněz neznámo kam. To, co zažívá, je smršť násilí, hororu a zoufalství. Některé kapitoly se opravdu mohou pyšnit solidním hororovým puncem. Oproti tomu dobrá polovina kapitol se nám snaží vysvětlit jakousi analýzu fraktálů a chaosu. To jde naprosto mimo mě, tyto strany pro mě byly v podstatě prázdné listy. Ale z filozofického, metafyzického, matematického hlediska, nebo kam to vlastně zařadit, se jedná o teorii, jež se nám snaží vysvětlit možnost existence paralelních světů. A to bych řekla, že slovo paralelní je v tomto kontextu naprosto fádní a nudný výraz.

Jeremy Bremen se nám snaží ukázat, že náš svět, který žijeme, není ten jediný. Teoreticky bychom mohli surfovat na mnoha vlnoplochách, které by nám otevřely světy další a úplně odlišné. A to vše jen díky naší mysli.

A co mě zaujalo úplně nejvíce? Názvy kapitol. Ty jsou pro mě tak nepolapitelné jako polovina knihy. Rozhodně doporučuji přečíst obsah. 

O autorovi:

Dan Simmons je americký autor. Má za sebou již několik děl, nejvíce jsem slyšela o eposu Hyperion. Já ale nic jiného než Pustou duši nečetla. Čtenáři na něj mají mnoho názorů, někteří jej hltají a nedají dopustit na jeho vypravěčský talent, jiné moc neoslovil. Ani mě tento román nestrhl k hltavému čtení, ale zajisté najde své čtenáře.

Ukázka z knihy:

Přál si - naprosto věcně a klidně, bez nejistoty či výčitek - být mrtvý. Ticho. Mír. Dokonalý klid. Namísto toho zatím zůstával uvězněný v tomhle těle a této zmučené mysli a vnímal jen řev a nelítostnost, s jakou myšlenky ostatních znásilňovaly jeho vlastní mysl.

Název: Pustá duše
Autor: Dan Simmons
Překlad: Alžběta Lexová
Žánr: román, thriller
Vydáno: 17. 4. 2019
Stran: 304
Vydalo nakladatelství: Mystery Press

pusta duse


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Přesvědčit klienta, že moje práce je nejlepší, je pro mne důležité“, říká japonská stylistka Kumie Holý

Kumie & Petr HolyPod pojmem kimono si většina z nás vybaví tradiční japonský oděv se složitým vázáním, nošený při speciálních příležitostech. Japonská stylistka Kumie Holý však boří zaběhnuté st...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Probuzení do duchovního světa

Poznani perexChcete-li se dozvědět smysluplný a kvalitní základ o snad první duchovní cestě člověka – něco o šamanské cestě přímého poznání, je tato kniha tou pravou. Přehledně a čtivě tu podává pravdivý obraz o šamanství...


Literatura

Cesta k mým matkám: Bible (nejen) pro adoptované

cesta 200Málokdo z nás se může pochlubit tím, že žije obklopen vlastními rodiči. Více než polovina českých manželství totiž končí rozvodem a stále častěji k oficiálnímu svazku vůbec nedojde. Někdy pokrevn...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Nová animovaná pohádka o psích kamarádech již brzy v českých kinech

haftanan 200Hlavním heslem nové animované pohádky s názvem Haftaňan a tři mušteriéři je „jeden za všechny a všichni za jednoho“! Příběh o lásce, přátelství, psím dobrodružství a odvaze vstoupí do českých kin 17. února.

...