Připravte si doma nějaký luxusní dezert

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

Tisk

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

 

 

Josefa Maršálka jsem před pořadem Peče celá země znala už z jiných televizních pořadů a také jsem jeho výzvy několikrát zahlédla v časopise Gurmet, proto jsem byla na jeho knihu moc zvědavá.

Mnoho stran, málo receptů

Už při čtení anotace knihy mě překvapilo, že se v ní má nacházet jen 47 receptů a to na téměř 192 stranách. Myslela jsem si tedy, že tady kromě receptů najdu i něco navíc, nějaké zákulisní info o Josefu Maršálkovi, nebo nějaké jeho názory. Ty se nachází nakonec jen v úvodu a následujícím popisu jeho používaných ingrediencí a pomůcek, ale to vůbec nevadí.

Stránky se natáhly díky propracovanosti a názornosti receptů. Každému je totiž věnován velký prostor. Vždy je uveden autorovým popisem, následují informace ve žlutém boxu o množství, stupni obtížnosti a času na přípravu, dále seznam surovin a stručný postup. Na další straně je pak fotografie finálního jídla a následuje podrobně rozepsaný postup zaměřený nejčastěji na finální dotvořený, který je doplněný fotografiemi mapujícími jednotlivé kroky.

moderni ceska cukrarina1

Vymazlené zákusky

Josef Maršálek často našim klasickým zákuskům dává moderní háv a posouvá je o několik levelů výše. Ať už se jedná o dozdobení, nebo nějaké netradiční suroviny. V tomto ohledu mě zaujaly například pražské koule dozdobené zlatou práškovou barvou, špičky s růžovou ruby čokoládou nebo vídeňské oreo s olivami.

Novinkou pro mě byl Doboš, klasický dort pocházející z Maďarska. Zde je ozvláštněn karamelem, chilli a kávou a já se těším, až jej vyzkouším. Nadchly mě také různé kombinace, jako jsou větrníčky z jahod a jasmínového čaje, nebo dýňové listové řezy, na které na podzim určitě přijde řada.

Nejen ozdoba knihovny

V receptech však nechybí ani klasiky, jako je třeba český punčový řez, smažené věnečky, vánočka nebo kremrole a laskonky. Nejen díky těmto receptům se podle mě jedná o cennou knihu, kde je spousta dobrot k vyzkoušení a v poličce kuchařek se rozhodně neztratí. A to i přesto, že nejde úplně o recepty, které připravíte každou neděli při vaření. Vyžadují jisté zkušenosti, ale také zručnost, trpělivost a klid, ale díky názorným postupům by to neměl být problém. A ta radost z výsledku za to stojí!

O autorovi

Josef Maršálek je mistr cukrář, který se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil show o pečení Peče celá země. Pořádá kurzy a poskytuje konzultace majitelům cukráren i kaváren.

moderni ceska cukrarina

Moderní česká cukrařina
Autor: Josef Maršálek
Žánr: moderní kuchařka, tradice
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 86 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54893451/moderni-ceska-cukrarina/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nová kniha Blanky Faltové Nezvi si vraha do života

NezviSiVrahaDoZivotaKniha Blanky Faltové Nezvi si vraha do života je označená jako kniha plná napětí a erotiky. Pod tím bych si představila úplně něco jiného, než ve skutečnosti je. Napětí je celkem jasné – občas se ráda bojím....


Literatura

Simpsonovi vyrážejí na cestu, tak pojeďte s nimi!

simpsonovi200Komiksové nakladatelství Crew nám každý měsíc přináší pravidelnou dávku žlutého šílenství v podobě komiksového magazínu Bart Simpson. Nicméně v listopadu přibyla do knihovničky příběhů o Simpsonovic rodince sebrané příběhy pod názvem Simpsonov...

Divadlo

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Film

Ghostface znovu na scéně: tentokrát v New Yorku

Vriskot200Ikonická maska se vrací už pošesté. Poté, co Samantha, Tara a dvojčata Chad a Mindy přežily řádění tajemného vraha v městečku Woodsboro, se ve snaze zapomenout na tyto tragické události všichni čtyři přestěhují do New Yorku. Nebude to ale trvat dlouho ...