Domov je tam, kde máte noční můry

Domov je tam, kde máte noční můry

Tisk

Pokoj pro hosty perexLisa, problémová mladá žena, má štěstí. Objevila dokonalý pokoj, který si může pronajmout. Dům, ve kterém se pokoj nachází, je velkolepý. Vlastní ho sympatický manželský pár. Martha, okouzlující žena ve středním věku, a její mladý manžel Jack jsou opravdu milí. Záleží jim na tom, aby Lisa byla v jejich domě šťastná. Tato idylka však nemá dlouhého trvání.

 


Konflikt s Jackem a objev sebevražedného dopisu přinutí Lisu přemýšlet o situaci, ve které se ocitla, jinak. Je možné, že v pokoji před ní bydlel někdo jiný? Jack a Martha tvrdí, že je jejich první nájemnicí, ale může jim Lisa věřit? Tajemství nešťastného muže ji přitahuje, a tak se pouští do pátrání. Pak se ale začne dít jedna podivná událost za druhou. Někdo očividně nestojí o to, aby Lisa odhalila pravdu.

Kombinace, která perfektně funguje
Knihu Pokoj pro hosty napsala britská spisovatelka Dreda Say Mitchell, která se rozhodla vsadit na jistotu a využít osvědčené téma. Kombinace nespolehlivého vypravěče, traumatu, tajemství z minulosti a snahy odhalit pravdu je čtenářsky přitažlivá a slibuje napínavé čtení. Kromě toho je příběh napsaný lehkým a čtivým stylem, který se skvěle hodí ke krátkým kapitolám, v nichž se kromě dění ze současnosti občas objeví i střípky minulosti.

Nelogické části příběhu
Už od začátku je jasné, že vyprávění k překvapivému a neotřelému závěru. Některé pasáže však působí uměle a jsou nelogické. Jako by autorka nevěděla, jak vést děj k naplánovanému rozuzlení, a tak do něj vložila pár samoúčelných zápletek, které jí v tom měly pomoct. Problém je, že jsou tyhle zápletky psané výlučně na efekt. Když se nad nimi čtenář zamyslí, dojde mu, že jsou nesmyslné.

Jako dokonalý příklad tohohle tvrzení slouží situace, kdy hrdinka objeví ve svém pokoji něco důležitého. Nerozumí tomu, ale nemůže to vzít z pokoje ven, aby to někomu ukázala. V dnešní době mobilové by asi každý pořídil fotografii daného objevu, kterou by následně mohl ukázat nebo poslat každému, kdo by mohl vědět, o co se jedná. A co udělá Lisa? Navzdory tomu, že má zakázané návštěvy, propašuje k sobě do pokoje dávného přítele, aby jí danou hádanku pomohl rozluštit. Proč to takhle komplikovala, když se nabízelo snadné a bezrizikové řešení?

Hra na pravdu a lež
Navzdory zmiňovaným detailům se autorce povedlo rozehrát napínavou hru na pravdu a lež. Postavy jsou propracované a každá z nich má cíle, pro jejichž dosažení je odhodlaná udělat cokoliv. Proto jsou jejich vzájemné interakce napínavé a někdy i mrazivé. Stejně jako samotné rozuzlení.

Pokud jste ochotní nad některými situacemi příliš nepřemýšlet a chcete si prostě jen užít příběh s atmosférou protkanou strachem a tajemstvími, představuje pro vás kniha Pokoj pro hosty ideální oddechové čtení.

Pokoj pro hosty

Pokoj pro hosty
Autorka: Dreda Say Mitchell
Originální název: Spare Room
Překlad: Václav Procházka
Žánr: psychlogický thriller
Vydáno: Kalibr, 2020
Počet stran: 264
Pokoj pro hosty/Knižní klub

Hodnocení: 75 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh, který vás zasáhne

dan200„Uděláš pro mě něco?“ zeptá se jedna ze dvou hlavních postav románu Dánská dívka a rozpoutá tak nečekané, ve své době šokující, dění, které vede k metamorfóze druhé z nich. Malíř Einar Wegener se na naléhání své ženy, rovněž malířky, které nepřišla modelka...


Literatura

Nepřekonatelný Saturnin

Saturnin perexPro mne rozhodně ano. Tento humoristický román mám ráda a vracím se tu a tam k němu, protože Jirotkův jazyk, nadhled a smysl pro humor mi vždy dokážou osvěžit den – byť by byl i chmurný. Co člověk může napsat...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...