Hyperkorektní román o záhadné nemoci

Hyperkorektní román o záhadné nemoci

Tisk

psanci perexZhýralá rocková hvězda. Hluboce věřící rozhlasový moderátor. Zostuzený vědec. Dívka, která je možná poslední nadějí lidstva. Když se Shana jednoho dne vzbudí, zjistí, že její mladší sestřička trpí zvláštní nemocí. Je náměsíčná, není možné ji vzbudit a míří k cíli, který zná jen ona sama.

 


Shana a její sestra nejsou jediné, které mají tuto zkušenost. Náměsíčnost se jako mor šíří celou Amerikou a brzy se na tajemnou pouť vydává celý zástup nemocných. Kromě Shany je doprovázejí i další lidé, kteří jsou odhodláni chránit během cesty své přátele a příbuzné. Co když je však strach z epidemie větším problémem než epidemie samotná? Je možné nakažené nešťastníky zachránit nebo je jejich vyhlazení jediným možným řešením?


Sci-fi román Psanci vyšel v Nakladatelství Laser-books a napsal ho americký spisovatel Chuck Wendig, který kromě knih píše o scénáře k filmům a PC hrám. V roce 2017 vyšla v českém překladu jeho kniha Nuly.

Hyperkorektnost jako sci-fi


Kniha Psanci zaujme především svým námětem. Epidemie náměsíčnosti a tajemství, které s ní souvisí, postapokalyptický svět, netradiční hlavní hrdinové a příslib ničivého konfliktu, to všechno vytváří poutavý mix, kterému lze jen těžko odolat. Když se k tomu všemu připočte i poutavý a čtivý styl psaní, měla by být výsledkem kniha, která nabídne strhující příběh, propracovaný svět, znepokojivou atmosféru a otázky vybízející k zamyšlení. Tak to ale bohužel není.


Autor nabízí nezáživný černobílý příběh, v němž je celá zápletka o záhadné nemoci odsunuta na vedlejší kolej. Místo ní se řeší nekonečné náboženské úvahy a otázky, barva kůže jednotlivých postav a politická situace, která přesně kopíruje situaci v Americe. Text vyznívá tak, jako by autor z každé strany křičel: „Já jsem tak chytrý, já mám ten správný názor!“ Jako by úplně zapomněl, že píše sci-fi.

Uspokojivý a logický závěr to nezachrání


Kdyby společenské problémy, na které se snaží upozornit, podal nevtíravě a bez naivních představ o světě, kde je přesně určeno, kdo je dobrý a kdo špatný, mohl svému příběhu dodat hloubku. Místo toho kniha působí jako hyperkorektní manifest, který zcela ignoruje fakt, že vznik společenských problémů způsobuje kombinace různých faktorů a že jejich řešení není nikdy jednoduché.


Změna v monotónním a opakujícím se vyprávění přichází přibližně v poslední čtvrtině, kdy se konečně odhalí myšlenky Náměsíčníků. Závěr je uspokojivý a logický, ale celkový dojem z knihy už nezachrání.

psanci

PSANCI
Autor: Chuck Wendig
Originální název: Wanderers
Překlad: Daniela Orlando
Žánr: sci-fi
Vydáno: Laser-books, 2021
Počet stran: 752

Hodnocení: 30 %


www.knizniklub.cz/knihy/424495-psanci


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Česká kapela Jelen sa pripravuje na turné na Slovensku

DSC 0260Skupina vznikla pod vedením Jindra Poláka, ktorý sa v 15 rokoch zamiloval do gitary a začal skladať svoje prvé piesne. Prešiel si rôznymi kapelami až našiel správnych muzikantov do kapely. V roku 2011 sa dostal do štúdia Martina Ledvin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kurzy s Davidem Deidou jsou mnohonásobně silnější než jeho knihy

altPřed časem jsem vám tu představovala knihu Davida Deidy: Cesta pravého muže. Fascinující dílo o partnerských vztazích!  Mgr. Denisa Palečková a Ing. Richard Vojík jsou  nejen partneři, ale také mezinárodně uzn...


Literatura

Říše temnot skrývá tajemství upírů

rise temnot tajemstvi upiru smithovaNakladatelství Fragment přináší náctiletým čtenářkám další fantasy sérii oblíbené L. J. Smithové americké autorky, kterou na výsluní popularity vynesla série Upíří deníky<...

Divadlo

Citové vzplanutí a herecký koncert Hany Maciuchové v Branickém divadle


maciuch 200Zamilovat se lze v jakémkoli věku. A láska může být opětovaná! To je asi největší poselství monodramatu francouzské autorky Noelle Chatelet Žena Vlčí mák. Představení, které uvedlo Branické divadlo, je hereckým koncertem Hany Maciuchové.

Film

Profil: Satjádžit Ráj (1921-1992)

satyajit perexTématem letošního ročníku zlínského festivalu Culturea byla kultura indická, se kterou se návštěvníci mohli blíže seznámit např. během tanečních hodin inspirovaných Bollywoodem, tedy indickou „továrnou na sny”. Indická kinematografie, to ale...