Televize jako loď s otroky na palubě

Televize jako loď s otroky na palubě

Tisk

lod s otroky perexPublicistu a investigativního novináře Josefa Klímu není nutno dlouho představovat. Jeho knížky mají svůj okruh čtenářů, v této se ale poprvé představuje jako autor detektivky. Knížka vznikala v rozmezí pěti let a zahrnuje počátek 90. let, což autor uvádí jako hru s realitou. Ukazuje dobu, kdy se teprve rodí pravidla demokracie a vzniká nové tržní hospodářství. I když nepřipouští, že se jedná o jeho autobiografii, stejně čtenář získává pocit, že je s hlavní postavou spřízněn mnohem víc, než uvádí.

 


 
 Dan je novinář, kterého přítel přetáhne do nově vznikající televize.
„Poprvé a naposledy vzniká v této zemi nová televize, úplně na  zelené louce. Tebe neláká bejt u toho?“
„Loď s mužskými otroky spolehlivě oddistribujeme k inzerentům během fotbalového zápasu, ženské otrokyně jsme naopak stejně spolehlivě schopni nalodit na Dallas a všechny ty jihoamerické telenovely“.
 
Brzy se stává známou osobností přes své reportáže v pořadu Očitý svědek. Z dob studii mu zůstávají dva přátelé, se kterými se pravidelně setkával od 21. srpna 1968 v Praze. V místě, kde tehdy zemřela mladá dívka. S nimi prožil zajímavé cesty po světě a tehdy neřešil, jak bylo možné, že je tam pustili. Zrovna tak nikdy neřešil svou promiskuitu. Žen, které prošly jeho postelí, bylo dost. Některé si ponechal, měl v tom svůj řád. Až na tu poslední náhodnou známost, která mohla být jeho dcerou.

„Kdybyste měl dceru, jaká by měla být?“

Byl stále ženatý, doma se vyskytoval málo, věčné stížnosti na jejich syna ho unavovaly, měl proto svůj podnájem. Na své kamarády už také neměl čas, dokonce už zapomínal na jejich pravidelná roční setkání, a i když od jednoho z nich dostával pravidelně dopisy, neměl čas je číst, čehož později litoval.

„Čím více bude počítačů. Tím víc jim bude patřit svět“.

 Ale únava z nedořešených zločinů, zákulisní praktiky, v nichž vyhrává pouze ten, kdo má peníze,  už mu nepřináší dobrý pocit z práce.

„No vidíš, házels patky a nebyls nic jiného než další bílej kůň a taky jsi tak dopad. Ale čí bílý kůň?“

Atraktivní televizní prostředí se zákulisím vysoké politiky a organizovaného zločinu s detektivní zápletkou ukazuje na hektickou českou společnost 90. let, která přivádí Dana až na pokraj smrtelného nebezpečí.   

Josef Klíma mi víc sedí v roli investigativního novináře, ale je zajímavé ho zažít i v roli spisovatele detektivního žánru. Knihu rozdělil na několik částí, tu první nazval „Den lenivý jak neprožít“, druhou „Sama hůl nebije“, třetí „Hloupého nepoučíš, děravý měch nenaplníš“ a poslední „Ježek sobě kadeřav“.

lod s otroky

Loď s otroky
Autor: Josef Klíma
Žánr: detektivní
Nakladatelství: Euromedia Grup v edici Kalibr
Rok vydání: 2020
Počet stran: 592
Hodnocení: 70%

www.knizniklub.cz/knihy/461612-lod-s-otroky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lizucha – poetický příběh před spaním

lizu200Na pultech knihkupectví se objevila úplně nenápadná, nevelká kniha, s podivným názvem – Lizucha. Co nebo kdo to je? Takové slovo hned tak neuslyšíš. Je to nějaká osoba, zvíře nebo věc, nebo je to něco úplně jiného? Nějaká přezdívka? Probudí se v tobě z...


Literatura

„Člověk může umřít jen jednou“

chlapec-ktery-nasledoval-sveho-otce-do-osvetimi 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi obsahující skutečný příběh z prostředí koncentračních táborů. V Knihcentrum.cz byla...

Divadlo

Teror. Dechberoucí soudní proces v divadle Reduta v Brně

brno perexFerdinand von Schirach (narozen v roce 1964) je berlínský advokát, spisovatel  a dramatik. Jeho romány „Pád Collini“ a „Tabu“ jsou prodávány v milionech, jsou to dnes už mezinárodní bestsellery, publikované ve více než 40 z...

Film

Soukromé drama Harryho dcer
ImageLetošní silné mrazy snad už konečně polevily. Přesto je od 15. února do 19. února ve třech českých kinech pořádně chladno. Severská filmová zima zavítá do pražského Atlasu, brněnského Artu a do Ostravy. Středeční zahájení bylo ve znamení skutečně stu...