Bez výtahů není život v New Yorku jako dřív

Bez výtahů není život v New Yorku jako dřív

Tisk

vytah 200Knihy Linwooda Barclaye u nás dříve vycházely ve nakladatelství Readers Digest Výběr (ČR) a Knižní klub. Jeho posledního počinu se ujalo Domino a pro mě se jednalo o první setkání s autorem.

 

 

 

Kniha se odehrává pouze od pondělí do pátku, ale jde o událostmi nabitý pracovní týden. Vše začne v pondělí, když do výtahu na Manhattanu nastoupí čtyři lidé. Kabina s nimi vyjede do nejvyššího patra, kde zastaví… a pak se zřítí na dno výtahové šachty. Tragédie vypadá jako náhoda, ale další nehody se stanou i v dalších dnech a starosta musí jednat. Vyšetřovatelé Bourque a Delgadová se zabývají nálezem mrtvoly v parku a vše do sebe postupně začíná zapadat.

Hned po přečtení několika stránek mě překvapil autorův styl. Ten mě fascinoval například tím, že vždy čtenáři nastínil nějakou postavu a pak s ní měl úplně jiné (a nepříliš lichotivé) plány. Také bylo zajímavé, jak dokázal upozadit detektivy. Ti, kteří v podobných knihách patří mezi nejdůležitější, zde příliš prostoru nedostali, a to na úkor jak novinářky Barbary, tak starosty a jeho týmu. Nebylo to na škodu, ale rozhodně to není úplně obvyklé.

Některé aspekty z děje mi přišly takové hodně americké (například nevěřím, že u nás by byl konec světa to, že lidé musí jít po schodech) a jisté události by podle mě stály za vysvětlení. Možná jsem to nepochopila, ale ruská linka šla nějak do ztracena. Toto jsou však drobnosti, Výtah byl čtivá kniha, která se mi dostala i do hlavy. Přemýšlela jsem nad ní a když jsem v obchodním centru jela výtahem, neměla jsem nejlepší pocit. Čtení jsem si užila a říkám si, že by dílu hodně slušelo filmové zpracování.

Linwood Barclay má na svém kontě téměř dvacet knih. Než se začal naplno věnovat psaní thrillerů, věnoval se třicet let žurnalistice. Napsal také scénář k filmu natočenému podle jednoho z jeho thrillerů. Barclayho knihy byly přeloženy do více než pětadvaceti jazyků. Linwood Barclay se narodil v USA, ale když mu byly necelé čtyři roky, jeho rodina se přestěhovala do Kanady. V  současnosti žije se svou manželkou Neethou kousek od Toronta. Mají spolu dvě dospělé děti, Spencera a Paige.

 

vytah

Výtah
Autor: Linwood Barclay
Překlad: Jiří Hron
Žánr: thriller
Nakladatelství: Domino (Albatros Media)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 416
Hodnocení: 87 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/61695373/vytah/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zrození vrány: Čtyři nárazy na tvrdou zem spojuje jedna záhadná postava…

Jiri vitovecperex

Debutová kniha Jiřího Vítovce je souborem čtyř mystických novel – někdy low-key a někdy otevřeně temných. Jak tyto příběhy spolu souvisí? Po přečtení všech vám to docvakne. Stále však bude půlka vesmíru volného prostoru pro hledá...


Literatura

Jiný pohled na život autora Malého prince

pameti ruze perexV roce 1930 se v Buenos Aires seznámila Consuelo, která byla v pařížských literárních kruzích zvaná „malá sopka ze San Salvadoru“, s letcem a autorem neúspěšné prvotiny Antoinem. Z Antoina se později stal slavný spisovatel Antoine...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...