Prominentní vězni nacistického režimu

Prominentní vězni nacistického režimu

Tisk

V Hitlerove moci perexOrganizace SS držela v koncentračních táborech Sachsenhausen, Buchenwald a Dachau prominentní vězně nejen z Německa, ale i ze zahraničí. Pro tento účel se konfiskovaly také zámky i hotely, které sloužily jako příbytky pro tyto speciální vězně.

 


Mezi ně patřili například politici, vojáci, průmyslníci, duchovní i příslušníci. Našli se mezi nimi rovněž odpůrci režimu, například pastor Martin Niemöller, neúspěšný atentátník na Hitlera Georg Elser nebo bývalý rakouský kancléř Kurt Schuschnigg, Stalinův syn Jakov Džugašvili, jehož jeho otec odmítl vyměnit za německé rukojmí, nizozemský ministerský předseda Hendrik Coljins, regent Maďarského království Miklós Horthy, italská princezna Mafalda, belgický král Leopold III. i francouzský premiér Léon Blum.

Kniha německého novináře a publicisty
Knihu V Hitlerově moci napsal Volker Koop, německý novinář, historik, publicista a spisovatel, který od roku 1995 působí na volné noze. Napsal více než 30 knih literatury faktu, v nichž se věnuje převážně německým a evropským poválečným dějinám. Přednášel na univerzitách ve Freiburgu a v Paříži a momentálně žije v Berlíně.

Ne moc známá součást války
Na začátku knihy vás autor uvede do problematiky prominentních nacistických vězňů a poté následuje jedenáct kapitol, z nichž se každá věnuje určitému tématu. Dozvíte se například to, které německé elity skončily jako rukojmí SS, jak se do vazby dostal belgický král, kdo byli Hitlerovi „osobní vězni“ a které zámky, hotely a ostrov byly vybrány pro tuto kategorii vězňů. Knihu uzavírá závěrečná poznámka.

I když se jedná o naučnou literaturu, je styl psaní poutavý a čtivý. Autor svá tvrzení podporuje citacemi z různých dokumentů a nechybí ani černobílé fotografie. Protože je v knize zpracována ne moc známá součást druhé světové války, ocení ji zejména čtenáři, který se o toto historické období zajímají.

V Hitlerove moci

V HITLEROVĚ MOCI
Autor: Volker Koop
Originální název: In Hitlers Hand. Sonder – und Ehrenhäftlinge der SS
Žánr: naučná literatura
Překlad: Lubomír Košnar
Vydáno: Universum, 2020
Počet stran: 232

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/523650-v-hitlerove-moci-zvlastni-a-cestni-veznove-nacistickeho-rezimu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pohľad na komunálnu politiku Zuzany Wienk z Aliancia fair play

Zuzana Wienk 200

Aká je súčasná politická situácia na územnej samospráve? Nesústreďujeme sa iba na samosprávu, ale vyberáme si kauzy alebo prípady, ktoré považujeme za veľmi dôležit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co viděla hodinářova dcera?

Hodinarova dcera perexV létě roku 1862 se na březích Temže u Birchwood Manor vylodí skupinka mladých umělců pod vedením talentovaného Edwarda Radcliffa. Jejich plán je jednoduchý – strávit léto v odloučení a nalézt inspiraci pro svou další tvor...


Literatura

Bestseller Půjdu s tebou: Být odkázán na přírodu a pomoc druhých

mid pujdu-s-tebou-JsP-510018 (2)Nakladatelství Host letos vydalo slavnou a opěvovanou prvotinu vědkyně a političky Liny Nordquist v překladu Ely Doležalové. Na co se můžete těšit? Román Půjdu s tebou vyprá...

Divadlo

15 let soudobé hudební scény Městského divadla v Brně


15 let MDB perexJe to až neuvěřitelné, ale skutečně uběhlo patnáct let od premiéry muzikálu VLASY, díla, které mělo premiéru na své Hudební scéně. Od prvního uvedení v roce 2005 do konce září 2019 zde bylo uvedeno šedesát osm (!) premiérových tit...

Film

Vyšly vybrané texty filmové kritičky Galiny Kopaněvové

Spatrit-a-napsatHned úvodem by rád vyjasnil: Galina Kopaněvová (1931-2012) není Ruska, narodila se v Kolíně české matce (byť v Rusku narozené) a ruskému emigrantu, takže by měla být psána právě takto (a sama se tak skutečně podepisovala). Pr...