Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Tisk

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Janem Vondráčkem z Red Bullu, jež je šéfem celého projektu. Proč padla volba zrovna na tento autobus? Kde a kdy se zrodil tento nápad? Kde můžete autobus potkat?

 

 

Honzo, tento rozhovor je o dokumentu Na cestě, který je věnován jedinečnému Red Bull Tour Busu. Můžeš nám o dokumentu povědět více?

Dokument Na cestě vznikal jako součást celého projektu Red Bull Tour Bus. Od první chvíle jsme mapovali jeho stavbu, rekonstrukci, první kilometry, první akce.

Název Na cestě prvoplánově odkazuje ke kultovnímu dílu Jacka Kerouaca. Byl to záměr? Vnést do dokumentu trochu toho bohémství a svobody?

Odkaz na dílo Jacka Kerouaca by byl velmi poetický, ale název jsme odvodili od reality. Od první chvíle kdy jsme se rozhodli tento projekt rozjet, jsme stále „na cestě“. A to doslovně.

Kdy se zrodil nápad udělat o tomto Red Bull Tour Busu dokument? A jak jste věděli, jaké tvůrce k tomu oslovit?

Vzhledem k tomu, ze dokument mapuje tento projekt od první chvíle, nápad na něj vznikl již v první fázi příprav. Vzhledem k aktivitám, které Red Bull dlouhodobě v hudbě realizuje a zkušenostem, které máme, jsme oslovili architekta Luboše Svodu. Známého bohéma a muzikanta.

nacest2

 

Pojďme si povídat o Red Bull Tour Busu samotném. Jde o  typickou Karosu ŠL ze 70. let. Vnímáš v tom věrnost k značce nebo takovou připomínku historie?

Vybírali jsme mezi krásnými českými a ikonickými autobusy. Mezi Škodou RTO a Karosou ŠL 11.  V našem výběru nakonec zvítězila karosa, především vzhledem k možnostem, jaké nám nabízela. Red Bull Tour Bus je v neustálém pohybu, permanenci a rychlost přesunu je velmi důležitá. V neposlední řadě jich je poměrně více, nežli RTOček.
 
Máš ty sám vzpomínky na tento jedinečný autobus?

Samozřejmě. Tímto konkrétním typem jsem cestoval poměrně pravidelně po vlastech českých a městskou verzí jsem jezdil i chvíli do školy. Když jsem po těch letech při hledání našeho autobusu nastoupil do jeho útrob, okamžitě jsem si vybavil tu typickou vůni, která mi připomněla zážitky, na které už jsem dávno zapomněl.

nacest3

 

Můžeš nám popsat finální podobu Red Bull Tour Busu? Čili co vše se muselo změnit, aby mohl být využíván jako autobus jezdící na koncerty?

Finální podoba nelze popsat slovy. Ta se musí zažít. Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček. A v tomto případě to vůbec není klišé. Je to tak. Snažili jsme se zachovat co nejvíce původních věcí, ať už to byl design, který jsme převzali ze zájezdové karosy (jen jsme upravili barevnou kombinaci ) nebo prvky v interiéru, které jsme se snažili zachovat. Samozřejmě pódiem na střeše a zázemím uvnitř změnil autobus svůj ráz.

Ve světě je 12 podobných autobusů. Čerpala se z nich inspirace? Popřípadě v čem je tento unikátní, kromě toho, že jde o Škodovku?

Dvanáct podobných, ale přesto zcela jiných. Každá země k tomu přistoupila zcela individuálně. Vždy se jedná o lokální, historicky, unikátní kousek. Měli jsme tu možnost v minulých letech na pár akcí použít Red Bull Tour Busy z jiných zemí a to byla samozřejmě pro nás velká inspirace. Věděli jsme, že se kapely na střešním podiu musí cítit komfortně, musí mít dostatek prostoru, a proto máme největší rozměr podia ze všech Red Bull Tour Busů – 9 x 4 m. Jelikož kapely na pódiu vydávají energii do lidí, snažili jsme pro ně vytvořit uvnitř autobusu kvalitní zázemí, kde ji mohou čerpat zpět.

nacest5

 

Na úpravách se podílelo 11 firem, šly do toho všechny s potřebným nadšením? Velkou roli v úpravách hrál také čas, firmy měly na úpravy pouhé čtyři měsíce.

Přesně tak, termín přestavby autobusu byl nejen vražedný, ale upřímně řečeno zcela nereálný. Naštěstí jsme trefili hřebíček na hlavičku v tom smyslu, že jsme nechtěně dokázali využít nejlepší českou vlastnost, kterou jsme proslulí daleko za hranicemi české kotliny – mluvím tady o typické české nasranosti a věčných stížnostech, kombinované s geniální zručností. Až když už nám opravdu teklo do bot a průser se rýsuje v reálných konturách, tak to začne nabírat reálné obrysy. To všechno způsobilo, že tento absurdní termín 4 měsíců dal všem dodavatelům obrovské střelivo do jejich vlastních zbraní. Nebýt tedy původně dadaistického zadání, nikdy by se nevyhecovalo tolik zručných lidí, kteří stvořili takový kulturně-motoristický skvost, jakým je Red Bull Tour Bus. Klobouk dolů před Markem Vavrošem, který celou přestavbu řídil.

Ve filmu jsou i osobnosti, které si na  tomto tour busu zahráli. Vnímali to jako jedinečný zážitek? Nechyběli jim například velké prostory šaten, na které musejí být zvyklí odjinud?

Určitě to vnímali jako jedinečný zážitek. Kdy se vám poštěstí hrát na střeše legendárního autobusu, který ztělesňuje sen každého muzikanta? Luxusní zázemí na cestování a při koncertech uvnitř, a dostatečně velké podium na střeše navíc s parádním výhledem.

nacest6

 

Jak to s autobusem mají fanoušci? Mohou se i podívat někam dovnitř nebo jen sledují interprety vystupující na něm?

Zázemí autobusu je určené primárně pro vystupující kapely. V případě letních festivalů slouží i jako meeting point pro ostatní lidi z hudební branže. Nejsme limitováni vnitřním prostorem, vždy stavíme za Red Bull Tour Busem i venkovní část s barem, sezením a odpočinkovou zónou. Součástí je samozřejmě i technické zázemí a přípravna nástrojů pro kapely.

Jaké máte s tour busem plány? Nyní se objevil na Majálesu v Ostravě, kde jej mohou naši čtenáři vidět dál?

Majálesem v Ostravě jsme zahájili tento ročník a akcí máme připraveno poměrně velké množství. Detailní plán se dozvíte na www.redbull.cz/tourbus. V tuto chvíli jsme vyrazili „na cestu“, která nemá konce, hledat místa, kde se dobře tančí. Za všechny zastávky bych jmenoval obě vydání Rock for People nebo České hrady.

nacest8

 

A na závěr se zeptám, máte nějakého vysněného interpreta, kterého byste chtěli zlákat na vystoupení na tour buse?

Přiznám se, že je těžké určit jednoho, nebo i skupinu vysněných interpretů, kteří by na Red Bull Tour Busu měli vystupovat. Naštěstí pro fanoušky, nás – a hlavně samotný Red Bull Tour Bus – se touto logikou vůbec zaobírat nemusíme, a to z jednoduchého důvodu. My neřešíme, kdo by měl na této jedinečné stagi úplně ideálně vystupovat, ale zato naprosto přesně víme, kdo by na toto posvátné místo nikdy vstoupit neměl, a také to nikdy neudělá.

Děkuji za rozhovor!

Zdroj foto: Lukáš Wagneter/Red Bull Media House


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zuzana Havlíková: „Zákaznice, které nosí moji značku vyjadřují a rády ukazují svoji ženskost.“

zannia 200U příležitosti akce Sušice Móda a Řemeslo, kde se bude konat módní přehlídka udržitelné módy a také celodenní market plný českého designu a charitativní bazar, vám přinášíme rozhovor s návrhářkami, které se zde představí. První z nich je Zannia – Zuza...


Literatura

Lentilky pod kobercem a jiné (šílené) příhody

chameleonka tereza kazan denik modelkyJestliže trpíte pseudointelektuálními předsudky, je jisté, že tuto knihu minete. To bude nějaký brak, naznačuje letmý pohled na obálku. Hmm, jak se to vezme… Chameleonka – Z deníku modelky

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...