Moje máma Jana Brejchová - báječná kniha, jejíž autorkou je Tereza Brodská

Moje máma Jana Brejchová - báječná kniha, jejíž autorkou je Tereza Brodská

Tisk

brejchova 200Množství předtím nepublikovaných a unikátních fotografií, ale hlavně zajímavé povídání české herečky Jany Brejchové, které v průběhu let zaznamenala její dcera Tereza Brodská, přináší tato báječná kniha. Je v ní i celá kariéra slavné herečky, ale nechybí ani její životní peripetie či pohled osobností z branže. Uvnitř publikace "Moje máma Jana Brejchová" narazíte také na titulní stránky časopisů, filmové plakáty či důležité informace k filmům, kde hrála, ale líbí se mi i grafická stránka této objemné knihy.

Autorka knihy Tereza Brodská celou knihou provází, traktuje a pokládá otázky nejen o filmovém světě a jeho zákulisí. Dojde i na rodinné vztahy, různé peripetie jako jsou rozvody či rozluky, či důležité lidi, kteří byli součástí herecké kariéry i osobního života Jany Brejchové (Miloš Forman, Jiří Krejčík, Evald Schorm, Vlastimil Brodský, Jaroslava Moserová Jan Werich, Jiřina Jirásková, Jiří Svoboda...). Rozhodně v otevřeném knižním portrétu své slavné matky nic nepkřikrášluje, nelakuje na růžovo. A to je zvláště cenné.

"Pro mne bylo povídání s mámou příležitostí otevřít témata, o kterých jsme spolu nikdy nemluvily. Pomohla mi tak lépe pochopit některá svá rozhodnutí, včetně těch, která zásadně ovlivnila i můj život," píše v knize Tereza Brodská.

brejchova1

Každá hereččina dekáda je jiná a zajímavá. Jana Brejchová začínala v polovině padesátých let, v šedesátých letech už zářila na evropské scéně. V sedmdesátých a osmdesátých letech vytvořila řadu komediálních, charakterních i kostýmních rolí ve filmu a televizi. Teprve potom začala hrát divadlo, které ji přitáhlo a bavilo. I když nebyla nikdy v žádném angažmá, role i spolupracovníky si většinou vybírala sama a hrála tzv. zájezdová představení po celé republice.

Jejím posledním celovečerním filmem byl snímek Kráska v nesnázích (2006), kde představovala velkou roli matky hlavní hrdinky. Sama Jana Brejchová hodnotí tento film velice dobře stejně jako velice dobře na ni vzpomíná režisér Jan Hřebejk. Byl to ostatně jeho sen obsadit právě tuto herečku do Krásky v nesnázích.

brejchova2

Jiný režisér - Jiří Svoboda - měl na Janu Brejchovou "spadeno" už v 80. letech, což se podařilo, dokládá to několik oceňovaných filmů (vedle televizní Jehly také Schůzku se stíny, Zánik samoty Berhof a Skalpel, prosím).

brejchova3

Jiří Svoboda o Janě Brejchové říká: "Ve své věkové kategorii neměla konkurenci. Kdyby se narodila v USA, konkurovala by herečkám, jako je Meryl Streepová. Zkouším si ji představit třeba v Sofiině volbě. V době, kdy jsem Janu poznal, toužila jen vstupovat do těch cizích životů na plátně nebo v televizi. Pro ni to bylo poslání. Chvála, ceny, premiéry - to chápala jako nutnou povinnost. Zkuste dnes najít herečku, která by zahrála Vlčí jámu nebo Vyšší princip. Pro ni bylo ztělesňování jiných životů posláním."

Tím vyjádřil úplně všechno, ale líbí se mi v této knize i první věta Terezy Brodské, kde píše, že "kniha vznikla především jako připomenutí výjimečné herecké dráhy mojí mámy Jany Brejchové, o níž Jan Werich kdysi obdivně prohlásil, že je naší jedinou filmovou hvězdou."

brejchova4

JANA BREJCHOVÁ - FILM CURRICULUM VITAE

Jana Brejchová se narodila 20. ledna 1940 v Praze. Bylo to v roce 1953, kdy byla vybrána do role školačky Píďalky pro film Olověný chléb. Poté se zase vše vrátilo do normálních kolejí. Teprve až v době, kdy začala pracovat jako písařka, objevila se druhá šance v podobě role zkažené dívky Kamily ve filmu Vina Vladimíra Olmera (1956).
To jí bylo šestnáct, čím vlastně zahájila kariéru jedné z nejúspěšnějších českých filmových hereček. Vzápětí následovaly žánrově různorodé snímky jako Roztržka (1956), Zlatý pavouk (1956) a Štěňata (1957). Avšak teprve až potom přišly její „zásadní” filmy Vlčí jáma (1957), Žižkovská romance (1958), Touha (1958), Morálka paní Dulské (1958), Probuzení (1959) nebo Vyšší princip (1960).

Právě pod vedením takových režisérů, jako byli Jiří Weiss, Vojtěch Jasný nebo Jiří Krejčík, vytvořila pozoruhodné herecké kreace. To už ale patřila mezi nejpopulárnější a nejobsazovanější české herečky, která se přibližně od roku 1962 začala objevovat v zahraničních filmech, především v Německu, Rakousku a Maďarsku, ale zazářila i na světových filmových festivalech.

Z českých filmů, kterými to u diváků vyhrála, lze jmenovat tituly jako Kdyby tisíc klarinetů (1964), Ženu ani květinou neuhodíš (1966), Farářův konec (1968) Zabil jsem Einsteina, pánové (1969), Ďábelské líbánky (1970), Noc na Karlštejně (1973) nebo Hodíme se k sobě, miláčku...? (1974).

Neobyčejnou šíři svého hereckého talentu prokázala v dalších snímcích, ať už to byla její odkvétající Edita v adaptaci Páralova románu Mladý muž a bílá velryba (1978), Barbara ve Schůzce se stíny (1982), jeptiška Salome v Zániku samoty Berhof (1983), Jitka v příběhu z nemocničního prostředí Skalpel, prosím (1985), rozpolcená matka v dramatu Vlastně se nic nestalo (1987), v němž hrála její dceru vlastní dcera Tereza Brodská, paní Kuchařová v Početí mého mladšího bratra (2000) nebo Zdena Hrstková v pozoruhodném snímku režiséra Jana Hřebejka Kráska v nesnázích (2006).

Plejádu zajímavých příležitostí ji poskytla i televize, což dokládají třeba hříčka Král a žena (1967), kde měla za partnera Jana Wericha, nebo inscenace Jehla (1982) či seriály F. L. Věk (1971), Arabela (1979), Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993), My všichni školou povinní (1984) a Velmi křehké vztahy (2007).

Mezi životní partnery Jany Brejchové, která se už objevuje jen v reprízovaných filmech, inscenacích či seriálech, patřili režisér Miloš Forman, německý herec Ulrich Thein a čeští herci Vlastimil Brodský, Jaromír Hanzlík a Jiří Zahajský.

Také mladší sestra Jany Brejchové – Hana Brejchová (ročník 1946) – si vyzkoušela práci filmové herečky. Vytvořila řadu rolí, ale největší úspěch jí přinesl jen snímek Lásky jedné plavovlásky (1965).

brejchova5

Zdroj foto: archiv

https://www.knizniklub.cz/knihy/592465-moje-mama-jana-brejchova.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich vystoupeních hrajeme průřez celé naší tvorby, říká Vladan Vavruša

gaia foto perexPop-rocková kapela GAIA má už leccos za sebou, hlavně řadu vystoupení, nepřehlédnutelné úspěchy v regionu a narůstající původní tvorbu. Zatímco v září proběhl v Otrokovicích křest CD Druhá múza, kde jako zpěvačka debutuje Bára Havelková, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Udělejte něco pro své zdraví a prozkoumejte Superpotraviny


superpotraviny200Nakladatelství Noxi nám na podzimní dny přichystalo další knížku o zdraví a zdravém životním stylu, tentokráte s titulem Superpotraviny. Dozvíte se, jaké potraviny jsou našemu tělo prospěšné a v čem tkví podstata jejich blahodárn...


Literatura

Knižní tipy z Albatros Media

Albatros-Media-1Máme pro vás tipy na zajímavé novinky poslední doby z produkce společnosti Albatros Media. Nenechte si ujít dojemné romanťárny, napínavou detektivku nebo příchuť války.

...

Divadlo

Dalším hitem brněnského Buranteátru je bezpochyby Pán s kaméliemi

pan s kameliemi plakat 200Říkáte si, že vás nemůže v divadle nic překvapit? Chcete od večera stráveného ve společnosti lidí jdoucími za kulturou něco víc než samotný děj představení a jde vám i o celkový zážitek, než o pouhý dojem ze shlédnuté...

Film

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normá...