Matka Elona Muska má plán

Matka Elona Muska má plán

Tisk

Kdyz ma zena plan 200Matka Elona Muska je supermodelkou od útlého mládí, ale nejvíc zakázek má nyní, po sedmdesátce. Věděla jsem, že je to žena, která se před ničím nezastaví, a něco málo jsem se o ní dozvěděla už v knize o Elonu Muskovi. Ale drtivá většina informací a příběhů, vyprávěných očima Maye Musk, mne velmi překvapila.

 

A navíc – tak čtivou knihu jsem už dlouho neměla.

Maye Musk je skvělá vypravěčka, která nejen donutí čtenáře zanořit se do příběhu, do atmosféry, ale navíc ho nechá vylovit i nějaké moudro, které se mu zaryje pod kůži.

Třeba to, že čokoládu máte vyprovodit z domu s posledním hostem.

Dietoložka a terapeutka

Ano, nevěděla jsem, že Maye je také dietoložka, terapeutka. Ví, jak souvisí psychika s jídlem, přejídáním, nejedením, i ona měla období, kdy byla o pár desítek kilo těžší. Ví, jaké to je zajídat strach, neúspěch a obrovský emoční hlad. Ví dokonce, jaké to je žít s tyranem. Dětství, které částečně zažil i malý Elon a ostatní děti s jejich otcem bylo více než děsivé, týraná těhotná i rodící matka – to srdce usedá.

Spokojená sama se sebou

Možná právě proto se toho o vztazích dál už moc nedozvíte. Samozřejmě sem tam si Maye něco dopřála, ale její životní cesta ji dovedla k tomu, že začala být spokojená sama se sebou. A sama. Její životní vztahový příběh je velmi spojený s prací, cestováním a hlavně odvahou se stěhovat.

Vzít vše a začít znovu.
Což, myslím, je i hlavní klíč k jejímu úspěchu.

Druhou silnou stranou této ženy pro mne byl její vztah k jídlu. Jak moc lidi řeší bílkoviny! Přitom za svou výživářskou praxi nepotkala nikoho, kdo by trpěl nedostatkem bílkovin. Jak moc řeší to či tamto? Ach bože, však stačí jen dělat to, co je logické: nevadí se jeden den přejíst, druhý den si odlehčete…a tu čokoládu si dopřejte jen svátečně. Mnoho z toho, co napsala, je tak logické, tak obyčejné, tak jasné!

Vlídná, klidná, moudrá

Znovu jsem uvědomila, jak dnešní doba komplikuje naprosto všechno. A že lze sestavit jídelníček z běžně dostupných a navyklých jídel tak, aby byl dokonalý. Jde o to, jen zachovat střídmost. A vlídný, klidný a moudrý tón autorky jen dokresloval dobrou náladu, kterou jsem si jakožto čtenářka odnesla.

Čtenářka hledající, bojující se zdravým přístupem k jídlu i životu.

A tady jsem našla moudrou mentorku.

maye

Když má žena plán
Originál: A Woman Makes A Plan
Autorka: Maye Musk
Vydalo nakladatelství Jota, 2021

Hodnocení 100 % (žádné chyby, fakt) I těžký, kvalitní křídový papír a příjemná, elegantní grafika!

https://www.jota.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Hubeňáková: „I když si připadáme všichni vybití jak digitálky, humor si nesmíme nechat vzít!“

Zuzana Hubenakova 200Zuzana Hubeňáková je liberecká spisovatelka, která začínala jako blogerka. V roce 2014 zvítězila v prestižní soutěži Blogerka roku a v několika dalších ročnících na ni byla nominována. Do povědomí širší čtenářské obce se do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zásnuby nejsou červená knihovna

ZASNUBY 200Zásnuby bývají úžasným romantickým zážitkem. Člověk by tentýž romantický zážitek čekal i u románu Zásnuby od J. Courtney Sullivanové. Ale chyba lávky. Tento mnohovrstevný román v sobě skrývá totiž mnohem mnohem víc než jen červenou knihovnu.

...

Literatura

Sociální sítě to umí pěkně zavařit

Eliza-je-sama-doma 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora román Eliza je sama doma, určený především ženám.

 

...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede v premiéře Deník Anne Frankové

denik perexSlovácké divadlo je od předminulého týdne, kdy byly vyhlášeny Ceny divadelní kritiky, v první desítce nejlepších českých divadel. Do elitní sestavy se ale neprobojovalo jen uváděním ztřeštěných komedií a výpravný...

Film

The Circle – Sdílet znamená starat se

circle perex„Vědět je dobré. Vědět všechno je lepší.“ Svět je plný neomezených možností. Žádné války, žádné nemoci. Největší high-tech společnost The Circle nezná problém, který by nedokázala vyřešit. Její technologie mají moc změnit svět.