Temnota přichází. Je možné ji zastavit?

Temnota přichází. Je možné ji zastavit?

Tisk

Usvit temna perexPrastarý svět magie již neexistuje. Hrdinové jsou mrtví, z velkolepých paláců se staly ruiny a bitvy mezi dobrem a zlem jsou zapomenuty. Je jen jedna skupina, která si pamatuje na minulost – Správcové, kteří přísahali, že budou chránit lid v případě, že se Temný král ještě někdy vrátí. Mladý Will, jehož matka byla zavražděna, je na útěku. Když se od starého sluhy dozví, že jeho osudem je bojovat po boku Správců, začne zkoumat tajuplné umění magie. Sehraje svou roli v nadcházející bitvě a pomůže zachránit svět? A je vůbec možné Temného krále zastavit?

 


O autorce
Knihu Úsvit temna, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Yoli, napsala australská spisovatelka C. S. Pacat. Ta má na kontě bestsellerovou fantasy trilogii Captive Prince a oceňovanou komiksovou sérii Fence, přičemž obojí se u čtenářů dočkalo ohromného ohlasu a stalo se inspirací bezpočtu fanfikcí. Úsvit temna je prvním dílem nové fantasy série. Po studiu na Univerzitě v Melbourne a několika letech strávených v Tokiu vedly cesty C. S. Pacat zpátky do rodné Austrálie, kde dnes žije a tvoří.

Poutavé seznámení s novým fantasy světem
Začátek knihy naznačil, že by se mohlo jednat o strhující a napínavý příběh. Veškeré napětí se ale později vytratilo a vyprávění probíhalo poklidně až do závěrečného zvratu, který ukazuje, jakým směrem se bude ubírat následující díl. Jako by hlavním účelem knihy bylo seznámit čtenáře s novým fantasy světem a jeho zákonitostmi a samozřejmě i s postavami. Svět je zajímavý a promyšlený, a tak vás bude bavit jej poznávat, k čemuž bezpochyby přispěje i nádherná mapa, kterou najdete na začátku knihy.

Pokud jde o postavy, těžko říct, zda vám sednou. Očekáváte typické young adult hrdiny? Nečeká vás žádné zklamání. Toužíte po propracovanějších a originálnějších postavách? V tomto případě vám Will a jeho společníci k srdci moc nepřirostou. Všichni však mají určitý potenciál, takže je možné, že se to v dalším dílu změní.

Bez ohledu na to, do kterého tábora se nakonec zařadíte, ale rozhodně oceníte poutavý a příjemný styl psaní a skvěle vybudovanou atmosféru příběhu.

Usvit temna

ÚSVIT TEMNA
Autorka: C. S. Pacat
Originální název: Dark Rise
Překlad: Anna Vrbová
Žánr: young adult, fantasy
Vydáno: Yoli, 2023
Počet stran: 472

Hodnocení: 75 %

www.knizniklub.cz/knihy/549976-usvit-temna.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová rozdělila české muže do čeledí a druhů. Kopne svou nejnovější knihou do vosího hnízda?

SY 3Kniha Sylvy Lauerové, autorky, o níž se říká, že ráda boří společenská tabu, právě vychází. Bohatě ilustrovaný Experimentální atlas mužů, vtipně parodující vědeckou publikaci, se tváří jako kniha, která by měla sběratelkám i sběratelům pomoci při odchytu, k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kráska a zvíře okupují vedle kin i knihkupectví

Kraska a zvire Egmont perexJiž více než tři týdny okupuje česká kina filmová pohádka Kráska a zvíře s nepřekonatelnou Emmou Watson v hlavní roli. U této příležitosti vyšla v nakladatelství Egmont i knižní verze, která je výrazně inspirova...


Literatura

Detektivka z anglického venkova: Bláto a mršiny od Ann Granger

Blato a mrsiny perexV únoru představilo nakladatelství Moba nový literární přírůstek v našich končinách oblíbené Ann Grangerové, tentokráte detektivní román s poněkud depresivním názvem Bláto a mršiny. Zavítáme na anglický venkov a budeme vyšet...

Divadlo

Divadlo ve Zlíně uvede premiéru Muže pod postelí

muz pod posteli200Docela jiného Dostojevského, než jak jej mnozí znají: Dostojevského komediálního, zábavného a zároveň zajímavého, který přinese vhled do žárlivostí zatemněné duše jednoho muže. To je téma novinky, kterou Městské divadlo Zlín uvede v pre...

Film

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...